A nagyvilágból: megvan Zaytsev, Anderson és Grebennikov új klubja; csődöt jelenthet egy francia csapat

Heti rendszerességgel igyekszünk összeszedni a vrck.hu-n a legfontosabb nemzetközi történéseket, reakciókat a férfi vonalról. Ezúttal is bőven van miről beszámolni. Hivatalosan is eldőlt ugyanis, hol folytatja a főcímképen látható három világsztár röplabdázó, sorrendben Matt Anderson, Ivan Zaytsev és Jenia Grebennikov.

LENGYELORSZÁG

Amerikai válogatott centerrel, Jeffrey Jendrykkel erősített az Asseco Resovia Rzeszów. A nemsokára 25 éves, 208 centiméter magas Jendryk 2018-ban került az „öreg kontinensre”, azóta a Berlin Recycling Volleys gárdáját erősítette. A center kétéves szerződést írt alá, hazája válogatottjával eddig öt érmet gyűjtött, egyik sem volt aranyszínű. A hétszeres lengyel bajnok Rzeszów ütőképes csapat összeállításán dolgozik, már kilenc játékost bejelentett, köztük a feladó Fabian Drzyzgát, a szlovén szélső ütőt, Klemen Cebuljt vagy az észt Robert Täht-t.

ZAKSA Kedzierzyn-Kozle megvált olasz szélső ütőjétől, Simone Paroditól. A kiváló játékos jó idényt futott, de főleg a Bajnokok Ligájában tudott végig a pályán lenni, a lengyel bajnokságban ugyanis csak bizonyos számú külföldi tartózkodhat a parketten. Parodinak ettől függetlenül sokat köszönhet a csapat, hiszen az ő megmozdulásai is kellettek a szuperkupa megnyeréséhez és a bajnoki elsőséghez (végül győztest nem hirdettek a lengyelek sem).

A Trefl Gdansk hosszabbított argentin centerével, Pablo Crerrel. A legutóbbi idényben 224 pontot szerző játékossal maximálisan elégedettek a gdanskiak, ráadásul úgy döntött, a járvány idején is Lengyelországban marad, ezt pedig klubja is honorálta. Ugyancsak hosszabbított a két feladó, Marcin Janusz és Lukasz Kozub, de távozott a német ütő, Ruben Schott, valamint a kezdő átló, Bartosz Filipiak.

Jastrzebski Wegiel ausztrál vezetőedzővel vág neki a következő idénynek. A mindössze 34 éves Luke Reynolds korábban másodedzője volt a Wegielnek, három meccsen irányította vezetőként a csapatot, majd Szlobodan Kovac segítője volt ismét. A bizalmat most azonban már megkapta a Wegiel vezetőségétől.

OROSZORSZÁG

Robbant a bomba: eldőlt, hogy Ivan Zaytsev a Kuzbass Kemerovóban folytatja a következő szezonban. Mint ismert, az olasz Modenát komolyabban érintették a koronavírus-járvány hatásai, emiatt két klasszisát, a Kínába igazoló Matt Andersont és Zaytsevet is el kellett engednie. Az olasz válogatott átló – akinek szülei oroszok, de gyerekkorától Olaszországban él – kölcsönbe érkezett a Kemerovóhoz egy idényre, de a Modena klubelnöke szerint elképzelhető, hogy még a 2021/22-es szezonra sem lesz annyi forrásuk, hogy megtartsák Zaytsevet.

A Kemerovo vezetőedzője, Alekszej Verbov máris a következő nagy igazoláson dolgozik, szeretné ugyanis megszerezni a legutóbbi idényben a Piacenzát erősítő szerb centert, Petar Kriszmanovicsot. A 30 éves játékos korábban megfordult már Oroszországban, három szezonon át a Szurgut játékosa volt, amellyel 2018-ban Challenge Kupát nyert.

OLASZORSZÁG

Komoly távozókban tehát nincs hiány a Leo Shoes Modenánál, hiszen Anderson és Zaytsev mellett az amerikai válogatott center, Maxwell Holt is vált. A klubnál négy szezont is lehúzó Holttól egy szép köszönőlevéllel is elbúcsúzott a Modena a Facebook-oldalán. Olasz források szerint a Monza már fel is vette Holttal a kapcsolatot.

Jó hír azonban a Modena számára, hogy annyira gyenge csapata mégsem lesz. A 34 éves Dragan Sztankovics ugyanis a városba tart, és mivel 11 éve él már Olaszországban, megkapja az olasz útlevelet is, így hazai játékosnak fog számítani. A szerb center 2009 és 2019 között a Civitanova, tavaly pedig a Piacenza játékosa volt.

Sőt. Jenia Grebennikov a világ egyik legjobb liberója, ha nem a legjobb, de a következő szezont már nem az olasz Itas Trentino profijaként fogja megkezdeni, hiszen megegyezett mindenben a Modenával. Onnan ugyanis Salvatore Rossini távozott, így a francia válogatott liberó az ő helyét veszi át.

Itt még nincs vége, folytatjuk tovább a Modenával. Az olasz válogatott átló, Luca Vettori ugyanis komolyan gondolkodik azon, hogy három év trentói szerepvállalás után visszatérjen a Leo Shoes-hoz. Vettori 2016-ban triplázott a Modenával, ugyanis megnyerte a bajnokságot, az Olasz Kupát és a szuperkupát is. Ha ez a transzfer nem jön neki össze, olasz sajtóhírek szerint a török Galatasarayt fogja választani.

A Globo BP Frusinate Sora csapata 2016 óta tagja az olasz SuperLegának, de a 2020/21-es idényt nem vállalta az élvonalban. A közép-olaszországi klubnak anyagi nehézségei adódtak a koronavírus-járvány miatt, de már az előző szezonban sem tudott kimagasló eredményt elérni, egy győzelemmel és 19 vereséggel fejezte be az idényt.

Komoly erősítést könyvelhet el a Piacenza a francia Trévor Clévenot személyében. Az eredetileg szélső ütőként játszó Clévenot 2012 óta tagja hazája válogatottjának, amelyben centerként szokott szerepelni. Clévenot ötödik szezonjára készül Olaszországban. A Piacenza nemrég Grózer György szerződtetését is bejelentette.

EURÓPA

Holland válogatott duóval erősített a Ziraat Bankasi. Az átló Wouter ter Maat számára nem idegen Törökország, hiszen 2018 óta a Fenerbachét erősítette. A szélső ütő Maarten van Garderen az olasz SuperLegában játszott évek óta, mindketten komoly erősítései lehetnek az ankarai együttesnek. Vezetőedzőt nem vált a Ziraat Bankasi, az olasz Giampaolo Medei további egy évvel hosszabbított. Az olasz Civitanova és a francia Tours korábbi trénere tavaly az ötödik helyen állt csapatával, amikor a török liga befejeződött a koronavírus-járvány miatt.

A francia bajnokságban ötödik helyen zárt Nantes vezetőedzője, Fulvio Bertini jövőre is marad a klub élén, annak ellenére, hogy rákos megbetegedéssel küzd.

A szlovén sztárcsapat, az ACH Volley Ljubljana Mitar Curiccal erősítette meg keretét. Néhány hete mi is írtunk a görög válogatott átlóról, hiszen bejelentette visszavonulását a nemzeti együttestől.

Minden bizonnyal csődöt fog jelenteni a francia élvonalban szereplő Rennes együttese, írja a tekintélyes napilap, a L’Équipe. Februárban a csapatot még azért büntették meg, mert túllépte a bérszámfejtési költséget, majd vizsgálat indult ellene, hiszen a társadalombiztosítási járulékok körül sem volt minden rendben. Előbbiért három büntetőpontot kapott, utóbbi miatt több százezer eurós költségre számíthat. Mindez akkor következhet be, ha a helyi hatóságok nem segítik ki a L’Équipe információi szerint 300-400 ezer eurós mínuszban lévő klubot. A mögöttünk hagyott idényben a Rennes a harmadik helyen állt a bajnokságban, a Challenge Kupában pedig már elődöntős volt.

Az Európai Röplabda Konföderáció (CEV) több érdekes listát is készített mostanában. A CEV szerint az öt legjobb, nem európai játékos a Bajnokok Ligája elmúlt tíz évében sorrendben a brazil Bruno Rezende “Bruninho“, az amerikai Clayton Stanley, a brazil Sérgio Santos “Serginho“, az amerikai Lloy Ball és a szintén egyesült államokbeli Matthew Anderson. Az európai álomcsapatot Benjamin Toniutti (francia, feladó), Piotr Nowakowski (lengyel, center), Dimitrij Muszerszkij (orosz, center), Jenia Grebennikov (francia, liberó), Makszim Mihajlov (orosz, ütő), Osmany Juantorena (olasz, ütő) és Wilfredo León (lengyel, átló) alkotja.

A VILÁG TÖBBI RÉSZE

A Saipa Teherán kisebb iráni válogatottat foglalkoztat majd a következő idényben, sorra jelenti ugyanis be a válogatott játékosokat.

Három év után ismét a Sada Cruzeiro játékosa lesz Alan Souza. A 26 éves átló, aki brazil válogatott is, azon kevés kiváló dél-amerikai játékosok közé tartozik, aki még nem játszott Brazílián kívül.

Hivatalos, hogy Matt Anderson a kínai Sanghajban folytatja karrierjét. A kiváló szélső ütőt négyszer választották meg az Egyesült Államokban az év röplabdázójának. Legutóbb a Leo Shoes Modenát erősítette.