Extraliga: az ötödik meccs ötödik szettje döntött a MAFC javára

A MAFC-BME lett a férfi röplabda Extraliga bronzérmese, miután az ötödik összecsapáson 3-2-re legyőzte a Vegyész RC Kazincbarcikát.

Jó blokkjainak is köszönhetően a MAFC kezdte jobban a találkozót, majd sok volt a nyitásrontás, így nem igazán volt élvezhető az összecsapás eleje. Aztán 11-8-nál megrázta magát a Vegyész, elképesztő labdákat szedett össze mezőnyben, és harcosságának köszönhetően egalizált, majd a vezetést is átvette. Nem működött jól a MAFC támadó szekciója, ellenben a másik oldalon Mineiro támadásban, Juhász Péter pedig blokkvédekezésben jeleskedett. A hajrára négypontos volt a Vegyész-előny, fordulat ekkor már nem következett be, mi több, még simább lett (18-25, 0-1).

Yani Georgiev és Csoma Krisztián szép megmozdulásai egy-egy pontot értek a fővárosiaknak, majd mindketten hibáztak. Egy-két ponttal megléptek Árva Milánék, de jött egy kisebb hullámvölgy, és a MAFC máris ugyanannyi ponttal rendelkezett (10-10). Lukasz Ciupa ásznyitása csak egy pillanatra állította vissza a kétpontos Vegyész-előnyt, de amikor Árva került a nyitóhelyre, csapatának négy egységet is sikerült egyhuzamban összekaparnia (14-17). Rengeteg labdát fogtak Ciupáék mezőnyben, a befejezésekkel ekkor nem álltak hadilábon, és a lengyel ütő pontja után már kétszettes volt a kazincbarcikai előny (18-25, 0-2).

6-5-ös hazai vezetésnél Toronyai Miklós vezetőedző kért időt, de a félperces nem jött be, a MAFC ugyanis 10-7-re meglépett. 12-nél mutatott egált az eredményjelző, fej-fej mellett haladtak a csapatok 15-15-ig, amikor kettőt is hibázott a Vegyész támadásban (17-15). Toronyai újfent időt kért, megtörnie azonban a műegyetemisták lendületét nem sikerült, akik magabiztos előnnyel fordulhattak a végjátékra (20-17), és végül be is húzták azt (25-22, 1-2).

Izgalmasan indult a negyedik felvonás, először a MAFC volt képes két ponttal meglépni (10-8). 12-9-nél hívta magához övéit Toronyai, de a hazaiak folyamatosan építették ki előnyüket (17-10). Feljavult a budapestiek játéka, a borsodiak pedig bármivel is próbálkoztak, ezúttal nem jártak sikerrel, sok egyéni hibát vétettek. Következhetett a bronzcsata ötödik meccsének az ötödik játszmája (25-20, 2-2).

A feszült hangulatú, bronzéremről döntő 15 pontos etapot a MAFC kezdte jobban (8-5), aztán folytatta is ott a térfélcserét követően, ahol abbahagyta (12-8). Ezt az előnyét már megőrizte a budapesti alakulat, még akkor is, ha a végére nagyon feljött a Vegyész, így örülhetett a bronzéremnek (15-13, 3-2).


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, 3. HELYÉRT, 5. MÉRKŐZÉS
MAFC-BME – Vegyész RC Kazincbarcika 3-2 (-18, -18, 22, 20, 13)
Folyondár Sportközpont, Budapest, zárt kapuk mögött. V.: Mezőffy, Szabó P.
MAFC: Dimitrov 5, Mihalev 17, Kovács S. 4, Csoma 21, Georgiev 17, Eke 9. Csere: Bene (liberó), Bakóczy 1, Szabó B. 2, Benkő 1. Vezetőedző: Nagy Péter.
Vegyész: Páez 7, Ciupa 15, Juhász 13, Árva 18, Mineiro 17, Mihalj 8. Csere: Dudás (liberó), Péter, Csizmadia, Bibók. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Nagy Péter: Az első két szettben idegesen, kapkodva játszottunk, habár nem éreztem, hogy ekkora lenne a különbség a csapatok között, de nem jött meg a fordulat. Aztán a harmadikban magunkra találtunk, és végül örülök, hogy miénk lett a bronzérem.

Toronyai Miklós: Gratulálok a MAFC-nak a bronzéremhez. Több helyen buktuk el a bronzmecccset: gondolok itt az első meccsre, illetve a maira. Null-kettő után néhány játékos önbizalomhiányban szenved, ezt nem értem. Köszönöm a játékosaimnak az egész éves munkájukat. Rossz érzés, főleg kettő-nulláról kikapni.