A nagy küzdésnek győzelem lett a jutalma

Nem játszott jól, de sikerült hátrányból felállnia és nyernie a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcikának a MAFC-BME ellen az Extraliga negyeddöntőjének első mérkőzésén. Győzelmének köszönhetően a VRCK 1-0-ra vezet az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcában.

A MAFC már nagyon gyorsan ötpontos előnybe került (5-10), és nem csak azért, mert fegyelmezetten röplabdázott, hanem azért is, mert a hazaiak sokat hibáztak, nyitásfogadásban és támadásban hoztak rossz döntéseket. Ugyan Jan Jirásek jó szerváit követően úgy tűnt, le is dolgozhatja hátrányát a Vegyész (13-15), végül pillanatok alatt visszaállt a megnyugtató vendég előny, és az első szett is az övéké lett (18-25, 0-1).

A térfélcserét követően is a budapestiek jártak jóval előrébb (5-10), Garan Bálint jó nyitásai is kellettek ahhoz, hogy 13-nál utolérje ellenfelét a GreenPlan-VRCK. Először 19-nél vezettek Bibók Balázsék, és bár azt visszavette a MAFC, végül a jó hazai blokkok után egalizált csapatunk (25-22, 1-1).

Kiss Mátéék ezúttal jóval koncentráltabban indítottak, mind az előző két felvonásban (7-3). Talán kettő véleményezhető játékvezetői döntést követően is a mieink örülhettek, de ezt betudhatjuk a hazai pályának (12-4). A műegyetemisták folyamatosan zárkóztak, a két kubai közül főleg Altunaga volt elemében, izgalmasra sikeredett ismét a hajrá. Ekkor Péter Márton jeleskedett a pontszerzésben, előnybe juttatva csapatát (25-21, 2-1).

Továbbra sem játszott jól a Vegyész, rengeteg volt a pontatlanság a srácok játékában, amit igyekeztek a harcosságukkal kompenzálni (8-10). Oda-vissza adogatták egymásnak a „kormányt” a felek, a MAFC 19-nél ment ismét kettővel, Reyes futószalagon szállította a pontokat. Péter Márton a testi épséget sem kímélve szerzett pontot (21-21), Jirásek kis túlzással a semmiből húzott elő két remek nyitást, Bibók pedig lezárta a 107 perces derbit (25-23, 3-1).

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc kedden folytatódik, méghozzá a Kőér utcában.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika (4.) – MAFC-BME (5.) 3-1 (-18, 22, 21, 23)
Don Bosco Sportközpont, Kazincbarcika, 420 néző. V.: Halász E., Szabó P.
Vegyész: Gurszkij 4, Péter B. 2, Garan 7, Bibók 22, Jirásek 18, Cziczlavicz 4. Csere: Kiss (liberó), Péter M. 7, Óhidi Vezetőedző: Toronyai Miklós.
MAFC: Tamási 1, Reyes 20, Katona 4, Altunaga 22, Oláh 9, Balogh 2. Csere: Benkő (liberó). Vezetőedző: Pápai Péter.

Toronyai Miklós: Nehezen érkeztünk meg a mérkőzésbe, amit láthattak szurkolóink is, hiszen fáradtabban mozogtunk. Nem csoda, mert sűrű volt vasárnapig a menetrendünk. Egy jó csapat ismérve, hogy ilyenkor is fel tud állni, és most az akarat diadalmaskodott. Ez a győzelem csak egy volt, sokat kell még dolgoznunk ahhoz, hogy sikerrel vegyük a párharcot.

Pápai Péter: Jól kezdtük a mérkőzést, sikerült betartanunk a megbeszélteket. A második szettől egy kicsit visszább esett a nyitásfogadásunk, de örülök, hogy a harmadik szettben fel tudtunk állni nagy hátrányból. A negyedik szett nagyon szoros volt, sajnos nem mi örülhettünk a végén, de megyünk tovább, kedden újra találkozunk és mindent megteszünk a győzelemért.

(fotó: Kovács Loretta, VRCK)