A nagyvilágból: Zaytsevért bejelentkezett a Kemerovo, riválisától igazolt a ZAKSA

Heti rendszerességgel igyekszünk összeszedni a vrck.hu-n a legfontosabb nemzetközi történéseket, reakciókat a férfi vonalról. Ezúttal is bőven van miről beszámolni: egyebek között Ivan Zaytsevvel kapcsolatban is vannak újdonságok.

LENGYELORSZÁGBÓL

Nikola Gribics, a lengyel ZAKSA Kędzierzyn-Koźle vezetőedzője hazájában, Szerbiában tett egy nyilatkozatot, amelyben elárulta, szerződtették a rivális PGE Skra Bełchatów fiatal centerét, Jakub Kochanowskit. A 23 éves játékos generációja egyik legnagyobb tehetsége, és mellette szintén a ZAKSA-t fogja erősíteni a következő idényben Aleksander Śliwka, Paweł Zatorski, Kamil Semeniuk és az amerikai David Smith is.

Bełchatów azonban bejelentette, vezetőedzője, Michał Mieszko Gogol marad a csapat élén. A Skra a harmadik helyen állt, amikor a koronavírus-járvány miatt véget vetettek a bajnokságnak.

Kölcsönadná 26 éves centerét, a lengyel válogatott Mateusz Bienieket az olasz Lube Civitanova. A hírek szerint korábbi klubja, a ZAKSA mellett a Skra is szívesen látná soraiban. Bieniek a Skrában Kochanowskit, a ZAKSA-ban Lukasz Wisniewskit pótolná, utóbbit a Jastrzębski Węgiel csábítja. A légiós szabály miatt Bienieknek sok lehetőség nem adatott a mögöttünk hagyott idényben, ezért szeretne kölcsönbe távozni.

VERVA Warszawa megtalálta a távozó feladójának, a francia Antoine Brizard az utódját a spanyol válogatott Ángel Trinidad de Haro személyében. De Haro korábban nyert spanyol bajnokságot, kétszer nyert belga pontvadászatot, 2019-ben pedig Francia Kupának és bajnoki címnek örülhetett a Tours játékosaként.

A sajtóhírekkel ellentétben nem Kínában folytatja karrierjét a lengyel válogatott oszlopos tagja, Bartosz Kurek. Ezt menedzsere nyilatkozta, valamint elárulta, már alá is írta kontraktusát, azonban sem a csapatot, sem az országot nem árulta el Jakub Michalak.

A hétszeres lengyel bajnok Asseco Resovia Rzeszów szerződtetné a francia átlót, Stéphen Boyert, akit az egyik legjobbnak tartanak jelenleg a posztján. Boyer az előző idényekben a Veronát erősítette.

A Lengyel Röplabda Szövetség plusz egy évvel meghosszabbította a férfi válogatott szövetségi kapitányának, Vital Heynennek a szerződését, aki így 2021-ben is a világ egyik legjobb válogatottját „kormányozhatja”.

Az amerikai válogatott liberó, Dustin Watten katowicei karrierje érdekes módon ért véget. Mint írta Twitter oldalán, lehetetlen időpontra hívták raportra a klub vezetői, így a szerződése a 2020/21-es szezonra törölve lett. Természetesen egyeztetett egy jogásszal, aki biztosította, a kontraktusa továbbra is él. A Katowice a nehéz pénzügyi helyzete miatt egy sor játékosával bontott már szerződést, valamint a vezetőedzőjével is.

OLASZORSZÁGBÓL

Az olasz Modena szupersztárjával, Ivan Zaytsevvel áll tárgyalásban az orosz Kuzbass Kemerovo együttese. Mindezt Szergej Lomako, a kemerovói együttes igazgatója nyilatkozta a tass.ru-nak. Mint azt mi is megírtuk, a Modena nem gördít akadályt Zaytsev távozása elé, ha jobb ajánlatot kap.

A Top Volley Cisternában folytatja karrierjét a 30 éves francia válogatott szélső ütő, Kevin Tillie. A legutóbb a lengyel Warszawában játszó Tillie korábban már játszott az A1-ben a Ravenna és a Modena gárdájában.

A Verona bolgár játékost igazolt Martin Atanaszov személyében, akinek két honfitársa, Matej Kazijszki és Aszparu Aszparuhov is hosszabbított.

Cristian Savani 38 évesen befejezi. A kiváló olasz játékos rengeteg trófeát nyert karrierje során, például két Európa-bajnokságot is.

A Bajnokok Ligája-győztes Lube Civitanova egy évre szerződtette a 32 éves feladót, Marco Falaschit. A rutinos játékmester 2012 és 2018 között légióskodott Montenegróban és Lengyelországban is. A sztárcsapat első számú feladója Luciano de Cecco lesz.

OROSZORSZÁGBÓL

Az orosz Zenit Kazany a lengyel válogatott kiválóságával, a 25 éves Bartosz Bednorzzal erősített. A Modenát két szezont követően elhagyó szélső ütőnek volt ajánlata hazájából is, de továbbra is külföldön folytatja pályafutását. A sokszoros bajnok és BL-győztes egy rutinos centert is igazolt Artem Szmojar személyében, aki 2014-ben és 2015-ben az orosz válogatottban is pályára lépett.

A VILÁG TÖBBI RÉSZÉRŐL

Berlin Recycling Volleys a center Renan után egy másik brazilt, Davy Silvát is szerződtette. A 23 éves utánpótlás-válogatott átlónak a német együttes lesz az első európai állomáshelye.

Lucas Lóh ismét magára öltheti a török Halkbank Ankara mezét. A 29 éves brazil válogatott szélső ütő legutóbb hazájában kereste kenyerét.

A Cruzeiro 50 százalékkal csökkentette játékosainak és edzőinek a bérét. A hírt Marcelo Mendez vezetőedző erősítette meg, valamint elárulta, ez áprilisra és májusra szól, azt követően mindenkinek lejár a szerződése.

Visszavonult  Sérgio Dutra dos Santos, azaz Serginho. A kiváló liberó négy egymást követő olimpián is döntőzhetett (ezt senki más nem mondhatja el magáról a röplabdázók közül), kettő-kettő arany- és ezüstérem volt a mérlege.

Az olasz Lube játékosa, Yoandy Leal Hidalgo hazatérhet Brazíliába. A szélső ütő azt követően köthet ki a Taubaté gárdájánál, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkenteni kívánják a játékosok fizetését az olasz csapatok.

A kubai válogatott klasszisa, valamint a jelenkor egyik legjobb centere, Robertlandy Simón a jövőben is ott lesz nemzeti együttesében. Az olasz Lube Civitanova 32 éves játékosa nagyon röstelli, hogy nem sikerült kvalifikálniuk magukat a 2021-es ötkarikás játékokra, de 2024-ben, a párizsi olimpián már pályára lépne.

(főcímkép: Jakub Kochanowksi, skra.pl)