Beszédtéma: tanulságos BL-szereplés, bravúrok a KEK-ben

Beszédtéma címmel nemrég indítottunk új rovatot, melynek célja, hogy közelebb hozza a röplabdát és a Vegyész RC Kazincbarcikát a szurkolóik, szimpatizánsaik számára. Mostani cikkünkben a Bajnokok Ligájában tapasztaltakat osztjuk meg az olvasókkal, illetve szó esik a Közép-európai Kupában való szereplésről is.

A PAOK VEZETŐSÉGE FÉLT A VRCK-TÓL

Nem gondoltuk volna, hogy ilyet fogunk írni, de ezt személyesen tapasztalhattuk meg. Együttesünk Nyíregyházán 3-2-re, idegenben pedig 3-0-ra kapott ki a Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójában a PAOK Szalonikitől. A papírforma tehát nem borult, ráadásul a görögök a visszavágón rendkívül magabiztosan játszottak. Habár a segítségre egyáltalán nem voltak rászorulva, vezetőik mégis mindent megtettek annak érdekében, hogy a VRCK játékosainak a dolgát a meccs előtt megnehezítsék. Erről nem is írunk többet, inkább idézzük dr. Kárpáti Zoltánt, klubunk ügyvezetőjét, aki az Észak-Magyarországnak nyilatkozott.

„Szeretném elmondani, mi mindent elkövettünk a PAOK kiszolgálása érdekében, ám róluk nem lehet ugyanezt elmondani, hogy teljes mértékben korrekt házigazdák lettek volna” – fogalmazott Kárpáti. „Kezdődött azzal, hogy nem akartak elénk buszt küldeni Szkopjéba, mondván, az egy másik ország, aztán odaállítottak a repülőtérre egy kisbusszal, amiben négy órát utaztak a két méter magas játékosok. Ezen túlmenően az utolsó pillanatban megváltoztatták a hotelünket, a csarnokhoz közeli szállás helyett egy attól tizennyolc kilométerre lévő hotelbe tettek bennünket. Majd ezt fokozták azzal, hogy a meccs előtt egy órát kellett várni a buszunkra a parkolóban, éppen csak beestünk a csarnokba. Ez is tervszerű volt, mert éppen még akkor értünk oda, amivel el tudták kerülni a legkomolyabb szankciókat, amit a nemzetközi szövetségtől kaphatnak. A sport fair játékszabályokat kíván, már csak azért is, mert ezen zöngék nélkül is jobbak lettek volna, nyertek nálunk, hazai pályán voltak, így amiket elmondtam, azok nem kifogások, viszont tények. A favoritok már a sorsoláskor ők voltak, a költségvetésük körülbelül ötszöröse a miénknek, permanens résztvevői a Bajnokok Ligájának, Európa egyik legkomolyabb klubjával mérkőztünk meg.”

TANULNI, TANULNI

A PAOK vezetősége kudarcot vallott, azonban a pályán a játékosaik végig vérprofik voltak, és nem igazán engedték kibontakozni a mieinket. A szaloniki mérkőzés valóban BL-szint volt, csapatunk megtapasztalhatta, milyen a legjobbak ellen játszani. A görögök simán nyerték a visszavágót, szinte hiba nélkül játszottak, míg a VRCK tudása alatt teljesített. A meccsből azonban sokat tanulhatnak Marek Kardos legényei, és reményeik szerint még egyszer nem futnak bele egy ilyen verésbe, még akkor sem, ha az ellenfél klasszisokkal jobb. Nem csak a játékosok, hanem a klubnál dolgozók is sok tapasztalatot szereztek a két BL-meccsből, amelyeket már a CEV Kupában is hasznosíthatnak, de ugyanezek átültethetők a Közép-európai Kupára és a hazai sorozatokra is.

KEK: BRAVÚROS PONTSZERZÉSEK

Ilyen jól a VRCK még nem kezdte a Közép-európai Kupát, két meccs után ugyanis van négy pontja, miután a HAOK Mladost Zagreb vendégeként 3-1-re nyert, míg a tavalyi döntős Calcit Kamniktól a Don Bosco Sportközpontban kapott ki öt szettben. Ezek bravúrnak mondhatók az elmúlt évek eredményei alapján, és jelzik: elindult egy úton a Vegyész. Ebben a sorozatban nincs könnyű ellenfél, most hétvégén például a címvédő Posojilnica Aich/Dob vendégeként kell helytállnia, idegenben. Négy pont ide, négy pont oda, kicsit keserű a szájíz, mert a Kamnikot két szettben gyakorlatilag leoktatta a Kazincbarcika, azonban két játszmát a saját hibái miatt veszített el. Most azon kell dolgozni az együttesnek, hogy a bravúrokból még nagyobb bravúrt csináljon.

SŰRŰ MECCSNAPTÁR

A játékosok nagyon várják már a novembert, hiszen akkor valamivel kevesebb meccsük lesz, ráadásul zömében hazai környezetben, így azt az időszakot a feltöltődésre is tudják fordítani. Október végén három mérkőzést játszik a csapat zsinórban: 26-án Győrben lép pályára Magyar Kupa-meccsen, majd másnap Ausztriában vendégeskedik a Posojilnica Aich/Dob vendégeként, majd vasárnap ismét Győr az állomás, ezúttal bajnokin. Október utolsó napján a kisalföldiek utaznak Kazincbarcikára, az MK-meccs visszavágójára, majd november 3-án az osztrák Waldviertellel játszik a Vegyész a Don Boscóban.

(Fotók: vrck.hu/Muzslay Péter)