Extraliga: fordulatos összecsapáson őrizte meg pályaelőnyét a MAFC

Kedd este a Vegyész RC Kazincbarcika a MAFC-BME vendégeként lépett pályára az Extraliga bronzcsatájában. Toronyai Miklós együttese ugyan felállt kétszettes hátrányból, de az ötödikben túl sokat hibázott, így elveszítette az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc első felvonását.

Csoma Krisztián vezérletével a MAFC irányított a meccs elején, és kétpontos előnye állandósulni látszott. 12-10-es hazai vezetésnél azonban megrázta magát a Vegyész, Árva Milán jó nyitásai után 12-14-et mutatott az eredményjelző, amikor Nagy Péter, a MAFC trénere kikérte első idejét. A gyenge nyitásfogadások miatt négypontos hátrányba került a fővárosi csapat (14-18), Benkő Balázs és Csoma jó ütései után azonban egyre zárkózott (18-19). Bakóczy András balkezes megmozdulását látva már Toronyai Miklósnak kellett időt kérnie (21-20); a szett véghajrájában csak a MAFC szerzett pontot, egy kis szerencsének köszönhetően is (25-23, 1-0).

Juhász Péter jó ütései is kellettek a VRCK-nak a térfélcsere után ahhoz, hogy kétpontos előnyt harcoljon ki magának, és jónéhány labdamenetig ez a különbség a felek között nem is változott. A hajrára érkezett meg ellenfelére a MAFC, négy szettlabdát is hárítani tudott, és egy órányi játék után sikerült is kétszettes előnyt kiharcolnia (28-26, 2-0).

Annak ellenére, hogy a műegyetemisták kezdték jobban a harmadik játszmát, hajtottak a kazincbarcikai játékosok is. „Megérkezett” a meccsbe Árva is (igaz, csak tíz labdát kapott két szetten keresztül), öt fontos pontot szerzett. A játékrész „hőse” azonban Ivan Mihalj lett, aki a végén két ízben is leblokkolta a három szett alatt 24 pontot szerző Csomát (24-26, 2-1).

Megőrizte lendületét a VRCK, és főleg Lukasz Ciupa volt elemében: egy blokkvédekezés után a pálya közepén maradt, oda kapott gyakorlatilag centerlabdát Páez Carlostól, de értékesítette azt a lengyel, nem jött zavarba (10-14). A MAFC – aki Benkőre már nem számíthatott sérülés miatt – nem adta fel, erejéből azonban innen már nem futotta többre. A Kazincbarcika egyenlített, éppen akkor, amikor kereken két órája tartott már az összecsapás (20-25, 2-2).

Az idén a felek csak ötszettes csatákat játszottak egymással, és a MAFC valamint a Kazincbarcika is otthon tudott nyerni az alapszakaszban. Sok hibával kezdte az utolsó etapot a Vegyész, az ütések befejezésével is gond volt, 8-2-vel fordulhattak a felek. Toronyai nem tudott mit tenni, lehozta a feladóját és az átlóját, de Ciupa ászai is csak a kozmetikázásra voltak elegek. Csoda már nem történt borsodi szemszögből, a MAFC nyerte a bronzcsata első felvonását (15-11, 3-2).

Hiába Mihalj (20 pont), Mineiro (20) és Ciupa (25) ponterős játéka, a kicsit gyengébb fogadásokból, valamint a kivédekezett labdákból nem tudta jó százalékban befejezni a labdáit. Folytatás pénteken, Kazincbarcikán.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, 3. HELYÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
MAFC-BME – Vegyész RC Kazincbarcika 3-2 (23, 26 -24, -20, 11)
Budapest, Folyondár Sportközpont, zárt ajtók mögött. V.: Adler, Kiss.
MAFC: Dimitrov 1, Vasilev 19, Szabó B. 3, Csoma 28, Benkő 10, Eke 13. Csere: Bene (liberó), Bakóczy 4, Kovács S. 1, Georgiev 4. Vezetőedző: Nagy Péter.
Vegyész: Páez 3, Ciupa 25, Juhász 9, Árva 10, Mineiro 20, Mihalj 20. Csere: Dudás (liberó), Bibók 1, Péter, Csizmadia. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Nagy Péter: Tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz ez a mérkőzés. Nagy örömünkre mi jöttünk ki jól belőle. Bízom abban, hogy vendégként is helyt tudunk állni, s akár a győzelem is benne van a barcikai fellépésünkben.

Toronyai Miklós: Győzni jöttünk, 0:2 után felálltunk, és ahelyett, hogy ennek az előnyeit kihasználtuk volna, anarchia uralkodott el a pályán. Biztos voltam abban, hogy nehéz meccs lesz, de győzelemre számítottam. Hazai környezetben is nehéz dolgunk lesz, mert nagyon jó az ellenfél, annak ellenére, hogy csak egy bolgárjuk volt igazán bevethető.

(fotó: vrck.hu/archív)