Extraliga: október elején rajtol az új idény

Elkészültek a 2022/23-as teremröplabda idény versenykiírásai, így a férfi Extraligáé is. A bajnokság lebonyolítása változni fog, miután a csapatok kérvényezték a mérkőzésszám megemelését.

A nemrég életre hívott Férfi Ligának köszönhetően a klubok vezetői, képviselői az elmúlt egy évben több alkalommal is találkoztak egymással, hogy megvitassák a férfi röplabdázásban felmerülő kérdéseket, problémákat, azokra megoldásokat találjanak közösen. Meglátásaikat a Magyar Röplabda Szövetség elnöksége felé juttatták el minden esetben, és további egyeztetéseket, mérlegeléseket követően érdemi döntések is születtek bizonyos témakörökben.

Az előző szezonhoz képest változás, hogy lesz középszakasz, azaz az oda-visszavágós alapszakaszt követően az 1-4. helyezettek, illetve az 5-8. helyezettek egymás között egy újabb oda-vissza kört – csapatonként hat mérkőzést – játszanak. A középszakaszba az együttesek magukkal viszik az alapszakaszban megszerzett pontjaikat, a rájátszás előtti végeredmény így összesen 20 mérkőzés után alakul ki. A playoffba itt is minden együttes bekerül, a párharcok az egyik fél harmadik sikeréig tartanak. A bajnokság október 1-én kezdődik.

Ugyancsak újdonság, hogy az Extraliga nyolcadik (utolsó) helyezettje nem esik ki automatikusan, hanem az idény végén oda-visszavágós párharcot vív az NB I (másodosztály) legjobbjával.

Legalább ugyanennyire fontos dolog, hogy az új idényben a férfiaknál már legalább három magyar játékosnak a pályán kell lennie, a korábbi években még csak két fő volt meghatározva. Már a két évvel ezelőtti versenykiírásban is az szerepelt, hogy a 2021/22-es bajnokságtól bevezetik ezt a szabályt, végül azonban a 2022/23-as szezonig kellett erre várni. A nőknél továbbra is elég, ha két magyar röplabdázó lesz a pályán.

A mezőny: a kieső Dunaújvárosi KSE helyét az NB I-ből feljutó MÁV-Előre Foxconn veszi át, a másik hét együttes a Pénzügyőr SE, a Fino Kaposvár, a MAFC-BME, a GreenPlan-VRCK, a Kecskeméti RC, a Debreceni EAC és a Kistext SE lesz.