Háromfordulós Extraliga, több újonc is az NB I Ligában

A Magyar Röplabda Szövetség elkészítette a 2020/21-es szezonra vonatkozó versenykiírást. A korábbi idényekhez képest változik a bajnokság lebonyolítása: a Vegyész RC Kazincbarcika rögtön az Extraligában kezd hat másik csapattal, míg az NB I Ligában újoncként szerepel a budapesti Kistext, a Dág és a MEAFC-Miskolc.

Mindhárom újonc együttes, a Kistext SE, a Dági KSE és a MEAFC-Miskolc is vállalta a feljutást, míg a Pécs az NB II-ben folytatja. Az élvonalbeli csapatoknak május 29-ig kell véglegesíteniük nevezésüket a szövetség felé. Az új versenykiírásból egyebek között kiderül, hogy amennyiben járvány- vagy más katasztrófahelyzet miatt félbeszakad a bajnokság, nem hirdetnek helyezetteket, a következő évi kupaindulókról pedig az MRSZ elnöksége fog dönteni.

A korábbi idényekhez képest változik a bajnoki rendszer, hiszen az élvonal Extraligából (hét csapat) és NB I Ligából (hét csapat, plusz az up-válogatott) fog állni. Minden csapat három alkalommal találkozik a másikkal, végül az Extraliga első négy helyezettje automatikusan bejut a bajnokság rájátszásába. Ott az első a negyedikkel, a második a harmadikkal játszik a döntőbe kerülésért, a párharcok három nyert mérkőzésig tartanak, akárcsak a finálé és a bronzmeccs is.

Az Extraliga ötödik, hatodik és hetedik helyezettje az NB I Liga első három helyezettjével játszik kvalifikáló kört – az alapszakaszban szerzett pontokat nem viszik magukkal -, tehát eldöntik, melyik négy csapat lesz az azt követő szezonban Extraliga-induló, amely így már nyolccsapatos lesz a tervek szerint. Az NB II-ből feljutókkal töltik meg az NB I Ligát is nyolc csapatra a 2021/22-es idényre.

Az Extraligában induló csapatok: Pénzügyőr SE, Vegyész RC Kazincbarcika, Kecskeméti RC, Fino Kaposvár, MAFC-BME, Debreceni EAC, Dunaferr SE.
Az NB I Ligában induló csapatok: Szolnoki Röplabda Klub, MÁV Előre Bericap, Sümegi RSE, Vidux Szegedi RSE, Kistext SE, Dági KSE, MEAFC-Miskolc.

A versenynaptár még nincs meg, hiszen az Európai Röplabda Konföderáció (CEV) még nem hozott végleges döntést a nyári Európa-bajnoki selejtezőkről. Várhatóan szeptember végén, október elején kezdődhet a pontvadászat.

Az újoncokról

A Kistext egy 1929-ben alapított fővárosi együttes, amely az utóbbi években „újragondolt” koncepció szerint működik. Keretét az előző idényben olyan rutinos, élvonalt megjárt játékosok alkották, mint például Szalai Szabolcs, Bokor Gábor vagy Török Roland. A Dági KSE évekkel ezelőtt lépett vissza az élvonaltól, de Zirigh Balázs együttese készen áll a visszatérésre – a dágiakat erősítette legutóbb Jánossy Bálint, Dorcsák Lajos és Takács Gergely is. A MEAFC-Miskolc csapatát hat Vegyész-nevelés (Bagó László, Barócsi Ákos, Kiss Péter, Kozsla Ádám, Pallós Gergő, Szántai Balázs) is alkotja, mindannyian fontos láncszemeknek mondhatók, de Surányi István és a strandröplabdázó Berkes Zoltán neve is ismerősen csenghet olvasóinknak.