Marek Kardos lett a szlovák férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitánya

Csütörtökön a Szlovák Röplabda-szövetség elnöksége a Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika vezetőedzőjét, Marek Kardost nevezte ki férfi röplabda-válogatottjának szövetségi kapitányi posztjára.

A szlovák válogatott ott volt a nyári Európa-bajnokságon, de nem jutott tovább csoportjából, így Andrej Kraváriknak távoznia kellett, helyét pedig a VRCK vezetőedzője, Marek Kardos veszi át. A felkérés klubunk számára is óriási megtiszteltetés és büszkeség, hiszen a szlovák szövetség folyamatosan figyelte Kardos munkáját Kazincbarcikán.

„Minden profi edzőnek az az álma, hogy egy válogatottat vezessen, az pedig csak nagyobb megtiszteltetés, ha ez hazája nemzeti együttese” – mondta honlapunk érdeklődésére vezetőedzőnk. „A két feladat összeegyeztetése nem lesz probléma, mert augusztusban kettő, szeptemberben pedig egy hetet vesz el a válogatott programja.”

A klubunkat második éve irányító szakember 2010-ben vágott bele edzői karrierjébe a lengyel AZS Częstochowánál, amellyel 2012-ben meg is nyerte a Challenge Kupát (aranyjátszmában). Irányította a Nyitrát, amellyel kétszer nyert bajnokságot, 2018 nyara óta pedig a VRCK szakmai munkájáért felel. A válogatottnál már dolgozott korábban, 2013 és 2015 között másodedző volt Flavia Gulinelliho stábjában. Játékosként Kardos 130 alkalommal öltötte magára a szlovák mezt, két Eb-n (1997, 2001) lépett pályára. Klubszinten hazáján kívül megfordult Franciaországban (Nice, Rennes), Ausztriában (Aon HotVolleys) és Lengyelországban (Kedzierzyn-Kozle, Częstochowa). A Kedzierzyn-Kozle csapatával kétszer nyert bajnokságot, valamint 2002-ben Bajnokok Ligája-4., 2003-ban pedig BL-3. helyezett volt.

(fotó: © vrck.hu / Kovács Loretta)