Máthé Lászlóval, ádámos mini csapatunk edzőjével beszélgettünk

Mind az öt tornáján dobogós helyezést ért el a Vegyész Röplabda Club ádámos mini csapata az idei szezonban Máthé László és Bene Anett irányításával. A klubnál több százan röplabdáznak, csak az említett edzőpárosnál 40-en, nem hiába várja már edző és játékos is, hogy birtokba vehesse a röplabdaközpontot. Máthé Lászlóval, az Ádám Jenő Tagiskola testnevelőjével, a VRCK edzőjével beszélgettünk.

„Nagyjából negyven gyerekünk van, akik közül tizenheten minis korúak, a többiek még csak tíz-tizenegy évesek, vagy fiatalabbak” – válaszolta a vrck.hu érdeklődésére edzőnk. „Ez a szám a következő idényben is meglesz, hiszen csak ketten fognak kiöregedni a miniből, ugyanakkor már gondolni kell arra, hogy újabb fiatalokat csábítsunk el az edzésekre.”

Az idősebbek, tehát a minisek (U13) az Országos Mini Bajnokság másodosztályú küzdelmeiben szerepeltek, ahol mind az öt tornájukon érmet szereztek (egy bronz, három ezüst, egy arany). Csak két csapat tudta legyőzni a mieinket idén: a Kaposvár és a Debrecen. A fiúk azért „csak” a másodosztályban indultak, mert – a már említett két gyermek kivételével – még jövőre is mindannyian minis korúak lesznek.

„Jövőre valószínűleg az élvonalba adjuk le a nevezésünket, hogy jobb csapatokkal találkozzunk, a második vonal akkor valószínűleg nekünk már nem jelentene nagy kihívást” – vélekedett Máthé, aki a tanári pályára lépés előtt futballozott, kapus volt, de az egyetemen már a röplabdát választotta sportágának. „Ami nekem a szívügyem, az a labdás készségfejlesztés. Labdarúgással, floorball-lal is foglalkoztunk itt, az Ádámban, de aztán a röplabdára tértünk át. Rengeteg gyerek van, akik szeretik a labdát, de a foci nem jön be nekik. Elsősorban velük kezdtük el kettőezer-tizennyolc áprilisában a röplabdát, és most már ezt a sportot tekintik elsődlegesnek.”

Idén ősszel birtokba vehető lesz a röplabdaközpont, amit a Pollack úti iskola tanárain és diákjain kívül természetesen már a Vegyész edzői és játékosai is nagyon várnak.

„Rengeteget fog segíteni a képzésben a csarnok, hiszen gyakorlatilag helyben lesznek az edzések, ami plusz, tehát az iskola után egyből kezdődnek az foglalkozások, senkinek nem kell hazamennie. Sokat beszélgetünk a jövőről, mikor fogunk kinek edzést tartani, bárcsak már itt tartanánk. Másfelől nagyobb helyünk lesz, már most szűkös olykor a tornaterem, ráadásul jövőre is lesz toborzónk” – mondta Máthé, aki szerint a jó hangulatú tréningek és versenyek is hozzájárulnak a röplabda népszerűségéhez a városban. „A legkisebbekkel a Röpsuli programban veszünk részt, havonta egy alkalommal utazunk el negyven gyerekkel ezekre az eseményekre, ilyenkor csatlakoznak hozzánk a pollackos lányok is. Sokszor a szülők is jönnek utánunk kocsikkal, tényleg olyan ez az egész, mint egy nagy, családi esemény: mindenki jókedvű, ünnepel, jól érzi magát, tehát mindenki nyer. A Röpsuli remekül népszerűsíti a sportágat, remélem, a következő idénytől már Kazincbarcikán is meg tudunk rendezni legalább három versenyt, mert akkor még többen tudnának hozzánk csatlakozni, hiszen a Vegyésznek vannak röplabdásai a Tompában, a Kazinczyban és a környező településeken is.”

Máthé a 40 gyerkőcöt Bene Anettel közösen foglalkoztatja, aki szintén edzői papírt szerzett a közelmúltban. Őket, mint mindenki mást, Veres István segíti a több évtizedes edzői tapasztalatával.

„A kezdetben alap felméréseink voltak, de idővel Veres István adott egy olyan felmérési mutatót, ami igazán hasznos. Ennek köszönhetően a felmérések sem olyan unalmasak, a gyerekek ebből is versenyt tudnak csinálni, hiszen látják, hol járnak egymáshoz képest. Ezt a tesztet kéthavonta elvégezzük, és mi is látjuk, ki hogyan fejlődik. Rengeteget lehet tanulni Pista bácsitól, többször megtekintjük egymás edzését, gondolatot cserélünk, neki azért az utánpótlás-nevelésben óriási tapasztalata van. Anettel pedig nagyon jól kiegészítjük egymást, hiszen előfordul, hogy a tanári munkám miatt nem tudok olykor edzést tartani, de azért az esetek nagy többségében mindketten jelen vagyunk. A jövőben viszont még szorosabban együtt kell dolgoznunk, nekünk, edzőknek, hogy még sikeresebb legyen a Vegyész utánpótlás-nevelése. Ezért is várjuk már nagyon, hogy birtokba tudjuk venni a röplabdaközpontot.”

(főcímkép: tornagyőztes Vegyész-csapat)