Megférnek egymás mellett a jogi tanulmányok és a röplabda – interjú Tarabussal

Nemsokára akár dr. Ján Tarabusnak is lehet szólítani a GreenPlan-VRCK nyári érkezőjét, hisz a közeljövőben végez jogi tanulmányaival a pozsonyi egyetemen. Szlovák válogatott centerünkkel beszélgettünk, aki gőzerővel készül az előtte álló idényre.

vrck.hu: Hogyan kötöttél ki a röplabdánál?
Ján Tarabus: Több sportágat is kipróbáltam gyerekkoromban. Fiatalon jégkorongoztam, de aztán abbahagytam, és úgy döntöttem, röplabdázni fogok. Az ok az édesapám volt, aki anno röplabdázott, majd később edző lett belőle. Ő vitt le az első edzésre, amit nagyon élveztem.

Négy csapatban is játszottál a szlovák Extraligában. Mi volt az oka a sűrű klubváltásnak?
Már kettőezer-tizenkettőben bemutatkoztam az élvonalban, szóval így már annyira sűrűnek ez nem is tűnik. Azonban folyamatosan tanultam, és mindig fontosnak tartottam, hogy a sportot és a tanulmányaimat egyszerre tudjam végezni. 

Jogász vagy. Nehéz összeegyeztetni a tanulmányokat és a sportot ezen a szinten?
Igen, jogászként végeztem, és igen, nagyon nehéz párhuzamosan megfelelni mindkét téren. A helyzetem azért is volt kicsit nehezebb, mert amikor elkezdtem az egyetemet, Pozsonyban nem volt profi klub, ami miatt nagyon sokat kellett utaznom, mivel Miavában és Révkomáromban is játszottam. Ez azért rengeteg időt vett el, olykor naponta kellett ingáznom. Jelenleg az esszémen dolgozom, hiszen, amennyiben meg tudom védeni a szakdolgozatomat, akkor a doktori címet is megszerzem.

Milyennek látod a várost, a klubot?
Az első benyomások nagyon jók. Akik a klubnál dolgoznak, nagyon kedvesek, és mindenben igyekeznek nekem a legtöbbet segíteni. Jó csapatunk is van, remek az arány az idősebb és a fiatal játékosok között, sejtettem, hogy az alapozás alatt jól is fog működni a csapat. És várom már, hogy igénybe vehessük az új csarnokot, ami egy igazán impozáns létesítmény lesz, így magas szinten készülhetünk.

Feltehetően vannak egyéni céljaid mind a sportban, mind pedig a civil életben.
Olyan ember vagyok, akinek mindig vannak célkitűzései, nélkülük nem tudnék élni. Jelenleg kizárólag erre a szezonra összpontosítok, a legjobbamat szeretném a pályán nyújtani. Ha egyszer befejezem a profi sportot, meglátjuk, mi fog történni, most azonban a röplabda élvezi a nagyobb prioritást, és talán, ahogy korábban, úgy a jövőben is lesz lehetőségem pályára lépni a szlovák válogatottban.

(fotó: vrck.hu)