Négy vegyészes is előkelő helyen zárt az alapszakaszban

A Vegyész RC Kazincbarcika lengyel játékosa, Lukasz Ciupa bizonyult az Extraliga alapszakaszának legjobb szélső ütőjének. Árva Milán a harmadik legtöbb pontot szerezte a mezőnyben, míg Juhász Péter az egyik legjobb befejezőnek, Ivan Mihalj pedig az egyik legjobb blokkolónak bizonyult.

Az előző idénytől elindult a bajnokság statisztikai mutatóit összegyűjtő oldala. A rendszer alapjait a Data Project rakta le, amit 2017 óta már a brit Apax csoporthoz tartozó Genius Sports tulajdonol. A világ legtöbb bajnokságának van ilyen statisztikai oldala, valahol már a másodosztályban is.

Magyarországon a statisztikát egy mérkőzésről mindig a hazai csapatnak kell elkészítenie, az egészet pedig a szövetség felügyeli, és ha valahol hibát találnak, értesítik a rendező csapatot. Ezen az oldalon minden pályára lépett játékos teljesítménye megtekinthető akár mérkőzésekre lebontva, akár egyben számolva. A statisztikusi munkakör viszonylag újnak számít Magyarországon, de szerencsére az elmúlt két évben ugrásszerűen megnőtt a statisztikusok száma.

ÉLMEZŐNYBEN A VRCK-JÁTÉKOSOK

Az alapszakaszban a legtöbb pontot, 227-et, Csoma Krisztián (MAFC-BME) szerezte, megelőzve a pénzügyőrös Kovács Zoltán (213 pont) és Árva Milánt (193). A rendszer a legjobb átlónak mégis Kovácsot hozza (a hatékonyabb támadása miatt is), majd Csoma és Árva a sorrend.

A legtöbb ászt Lukasz Ciupa nyitotta, szám szerint 21-et, és mivel fogadásban (65 %) a hatodik, támadáshatékonyságban (50 %) pedig a kilencedik helyen zárt, a szélső ütők közül a rendszer szerint ő a leghatékonyabb az Extraligában – megelőzve Mészáros Dömötört (DKSE) és Reffattit (Pénzügyőr) is.

Blokkban Tomanóczy Bálint (DKSE, 37) végzett az élen, míg Ivan Mihalj fele annyi idő alatt 33-at gyűjtött össze ebben a műfajban (Juhász Péter 20-at, Árva Milán 18-at, így a nyolcadik és tizedik helyen zártak). Tomanóczy azonban csak a harmadik a centerek rangsorában, ahol Mihalj mögött Pedrao (Pénzügyőr) a második.

Támadásban a leghatékonyabb játékos Stréli Bence lett (67 %). A fiatal kecskeméti, de még a második Hamza Ujacsi (63 %) is sokkal kevesebbet játszott, mint Juhász, aki labdáinak a 63 %-ából pontot szerzett.

Ami pedig az alapszakasz-tabellából kiolvasható…

A Vegyész hat-hat győzelmet és vereséget számlált a lerövidült bajnokságban, mégis a legtöbb 3-0-s sikert a mieink könyvelhették el, egészen pontosan ötöt (többet, mint a veretlen Pénzügyőr). Mindössze egyetlen alkalommal kaptunk ki 3-0-ra, még az idény elején Kecskeméten, és ez a PSE mögött a második legjobb mutató.