Szezon előtti interjú Toronyai Miklós vezetőedzővel

Szombaton 19 órától a TFSE vendégeként kezdi meg szereplését a férfi röplabda Extraligában a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika. Toronyai Miklós vezetőedzővel beszélgettünk a szezonrajtot megelőzően.

vrck.hu: A hétvégén rajtol a bajnokság, de előbb nézzünk vissza a felkészülésre. Hogyan tudná összegezni?
Toronyai Miklós: A munkamorálra és a hozzáállásra nem lehetett panasz, szerintem sokat fejlődtünk egyénileg és csapatban egyaránt. Ez egy új helyzet számomra is, sokkal több egyéni képzést kell az edzésekbe beilleszteni, mint a korábbi években, hiszen a csapat átlagéletkora mindössze huszonegy év. Továbbra is a mezőnyvédekezésen alapuló játékot helyezzük előtérbe. Ennek egyik oka, hogy szerintem ez egy sikeres játékrendszer tud lenni, a másik pedig, hogy mivel nem vagyunk egy magas csapat, muszáj többet hozzátennünk a játékhoz mezőnyvédekezésben. A statisztika alapján a nyári felkészülési mérkőzéseken jól teljesítettünk ebben a mutatóban, de dolgozni kell még a nyitásfogadáson és az abból való támadásokon is.

Három olyan érkező van, aki korábban még nem játszott Kazincbarcikán. Sikerült a beilleszkedésük?
Szerintem igen, és igencsak gyorsan. Egyrészt, mindenki egy korcsoportba, a tizenkilenc-huszonnégyévesek közé esik, másrészt a srácok többsége régóta ismerték egymást. Különböző karakterek, különböző tudásúak. Bohdan Velicskónak sokat kell még tanulnia, de jó mentalitással bír. Óhidi Richárdban nagyon sok van, csak foglalkozni kell vele, de szerintem már most sokat fejlődött. Roman Gurszkij már majdnem kész játékos, az első pillanattól kezdve olyan, mintha már hónapok óta velünk lenne, közvetlen és szeret dolgozni. Ez utóbbi szerencsére mindenkiről elmondható, néha úgy kell őket visszafogni, mert legalább ugyanolyan fontos a regeneráció is, mint az edzés.

Bibók Balázs bokasérülés miatt később kezdte meg a munkát. Milyen állapotban van válogatott játékosunk, illetve ki az, aki ebben a fiatal társaságban húzóember lehet?
Balázs még nem százszázalékos, lehet rajta látni, hogy egy kicsit óvatosabb az ugrásokkal. Neki ugye bokaszalag-szakadása volt egy válogatott mérkőzésen, de szerencsére a rehabilitációja jó ütemben zajlott, és már végig tud játszani egy mérkőzést. Ő és Kiss Máté szerintem már most megállnák helyüket néhány európai bajnokságban, míg Péter Benedek a nyáron a válogatottnál, Péter Márton pedig az előző szezon végén a bronzcsatában bizonyította, lehet rá komolyabb feladatokat tenni. Centerposzton nagyon fiatalok vagyunk, hiszen Cziczlavicz Dávid mindössze tizenhét éves, Bohdan 19, de Garan Bálint is csak húsz.

A folyamatos fejlődés az elsődleges cél, korábban így fogalmazott. Esetleg ebben történt változás?
Nem számítunk egy rutinos csapatnak, türelmesnek kell lennünk magunkkal szemben. Van egy olyan magunk, válogatott játékosokkal, amely szerintem bárki ellen felveheti a kesztyűt, ugyanakkor a fiatalság miatt egy rosszabb napon akár kellemetlen meglepetések is érhetnek bennünket. Hullámzó lesz a játékunk, a felkészülés alatt is az volt, de azon kell dolgozni, hogy ez a hullámzás minél rövidebb ideig tartson. A célunk változatlan, az első nyolcban szeretnénk zárni, aztán persze meglátjuk, hogyan haladunk előre. Nem állunk meg, dolgozunk tovább, nyilván szeretne mindenki minél előbb végezni.

Mire számít az első bajnokin, amelyet a TFSE vendégeként vív meg a GreenPlan-VRCK?
Nem kertelek: a három pontért megyünk, győzni szeretnénk. Egy fiatal gárdája van a budapesti csapatnak is, de vannak rutinos játékosaik, mint például Gebhardt Norbert, aki az utóbbi években a csapataiban húzóembernek számított. Játszottunk velük egy meccset, szereztünk még róluk egy videót, kielemeztük őket a videószobában. Mi csak akkor szerezhetünk pontokat, győzelmeket, ha végig maximálisan tudunk koncentrálni. Erre törekszünk, és reménykedünk benne, hogy az utóbbi két hétben tapasztalt betegséghullámon túlvagyunk.

Egy változás a menetrendben
Az eredetileg október 19-ére kiírt Pénzügyőr SE – GreenPlan-VRCK bajnoki fordulót egy nappal korábban játsszák le a csapatok. Az új időpont: 2023. október 18., 18:00.

A szombati, TFSE elleni mérkőzést a Sport Média YouTube-csatornája élőben közvetíti.