Vegyész – Sümeg 3-1

A férfi röplabda NB I 11. fordulójának szombati játéknapján a Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán 3-1-re (14, 17, -21, 22) legyőzte a Sümegi RE csapatát. A hazaiaknál bemutatkozott a régi-új igazolás, Lehóczky László.

FÉRFI RÖPLABDA NB I, 11. FORDULÓ
VEGYÉSZ RC KAZINCBARCIKA – SÜMEGI RE 3-1 (14, 17, -22, 19)
Kazincbarcika, 150 néző. Jv.: Vigh, dr. Árpás.
Vegyész: Toronyai, Bokor, Kozsla, Szabó D., Árva, Juhász. Csere: Dudás (liberó), Bene (liberó), Lehóczky, Surányi. Vezetőedző: Toma Sándor.
Sümeg: Kaposi, Varga, Lesznyik, Dolgos, Németh, Soós. Csere: Madár (liberó), Nagy, Kotin, Bolvári. Vezetőedző: Németh Ödön.

Toma Sándor, a Vegyész vezetőedzője: Az első két szettben szépen játszottunk, aztán – talán a cserék miatt – kicsit megtört a lendületünk. A lényeg, hogy ha lassan is, de sikerült visszazökkennünk, és begyűjtöttük a három pontot.

Németh Ödön, a Sümeg vezetőedzője: Az első szettet leszámítva színvonalas, jó mérkőzést láthattunk. A második szettől ráadásul egyenrangú ellenfelei voltunk a hazaiaknak. Olyan meghatározó játékosai vannak a Vegyésznek, mint Szabó Dávid és Juhász Péter, így a rutin végül az ő javukra döntött. Gratulálok az én játékosaimnak és természetesen a Vegyésznek is a győzelemhez.

RIPORT

Jól kezdett a Vegyész, és még ez akkor is igaz, ha Szabó Dávidék néha hibáztak is. Az átló mellett Árva Milán is ponterősen játszott, Juhász Péter centertámadása után pedig az első technikai szünet következett (8-4). Toronyai Miklós szépen osztogatta el a labdákat, így a Sümeg első idejét is kikérte (13-6). Juhász a folytatásban a mezőnymunkából is kivette a részét, a labdamenetet pedig Bokor Elek jó blokkja zárta le. A Sümeg Kaposi Tamás ütése után pedig csak egy pontot szerzett a két technikai szünet között (16-7). Toronyai testi épségét sem kímélve igyekezett megmenteni egy labdát, hiába, de a közönség így is díjazta a rutinos feladó szándékát. Kicsit megtorpantak Kozsláék, ezért Toma Sándor vezetőedző gyorsan időt kért (18-12), és a center jó blokkja után ismét a Vegyész szerválhatott. Ha a vendégek nem tudtak két sáncot feltenni, akkor a hazaiak könyörtelenül bevágták a labdákat. 22-14-es VRCK vezetésnél Nagy Péter és Vladislav Kotin, hiába, mert pontot már nem szerzett a Sümeg: Árva jól nyitott, Bokor pörgetése után pedig a Kazincbarcika behúzta az első szettet (25-14, 1-0).

A második szettben Lehóczky László kezdett Toronyai helyett feladóban. A Sümeg nem engedte ellépni ellenfelét (5-5, 7-7), de mégis a Vegyész mehetett előnnyel az első technikai szünetre (8-7). Egy állásrendi hibát szúrt ki a második számú játékvezető a vendégeknél, majd Lehóczky ászaival a borsodiak négypontos (11-7) előnyt harcoltak ki. Szabó erővel és ésszel is képes volt pontot szerezni, míg Elek a szerencsével nem állt hadilábon (14-9). A sümegiek – akik nem számíthattak a tavaly még Kazincbarcikát erősítő Blázsovics Péterre – lendülete megtört, miután Kozsla és Árva is pontot szerzett csapata javára (16-9). A technikai szünet azonban jót tett a vendégeknek, mert az egyperces pihenő után három pontot is szereztek zsinórban – majd jött Szabó, 17-12-re módosítva az állást. Kozsla két ásza után Németh edző magához hívta fiait (19-12), a pauza után pedig Surányi István jött Árva helyére. Lehóczky elöl és hátul is sikeresen támadtatta Juhászt (22-15), majd Bokor blokkja a 23., az ütése pedig a 24. hazai pontot jelentette (25-17, 2-0).

A harmadik játékrészben Lehóczky és Surányi is maradt hazai oldalon, de csak Kozsla bombája után indult meg felfelé a VRCK (1-2). A sümegiek hibája is kellett ahhoz, hogy a hazaiak sorba szerezzék a pontokat, de Bokor ászértékű szervája jelezte, önerőből is boldogul a Vegyész (2-5). Ezt követően azonban Toma legényei bizonytalankodtak el, ezrét a vezetőedző gyorsan időt kért (5-6). A helyzet nem változott, a Sümeg vezetett az első technikai időkor (6-8). 6-9-nél Toronyai érkezett Lehóczky helyett, majd 6-10-nél Árva váltotta Surányit. Szabó harmadik szándékból bevágta, Toronyai ejtése is bejött – úgy tűnt, megindul a Vegyész, de nem sikerült, mert a Sümeg ötpontos előnyt épített ki magának (9-13). A Sümeg lelkesen gyűjtögette a pontokat (11-16), köszönhetően a VRCK rossz nyitásfogadásának. Szélről Bokorék nem tudtak eredményesen támadni, szerencsére mezőnyben hoztak extrákat, Árva blokkja után pedig 13-18-ra módosult az állás. Kozsla hálóba ért, ezért ismét a Sümeg nyithatott, Szabó rafinált pontja és Juhász jó sánca viszont a Vegyész pontjainak számát gyarapította (15-19). Toma 15-21-nél ismét időt kért, majd Árva ütése és Szabó kemény nyitása után szerzett is két pontot a Vegyész – 18-21-nél pedig már Németh nyomta meg az időkérést jelző gombot. Szabó a hálóba nyitott, míg a csereként beállt Nagy ásszal szállt be a játékba, majd ő is rontott. Árva a második nyitásába minden dühét beleadta (21-23), majd a hálóba pörgetett (21-24), a Sümeg pedig a második szettlabdáját értékesítette (22-25, 2-1).

A negyedik etapot ugyanabban a felállásban kezdte a VRCK, mint a mérkőzést. Árva rendre jobban jött ki a Lesznyik elleni párharcokból (6-3), míg az alacsonyabb Dolgos fölött könnyebben tudta bevágni Toronyai jó passzait (8-4). A vendégeknél Bolvári váltotta Vargát, aki egyből ponttal mutatkozott be, Soós pedig ászt nyitott, így Toma időt kért (9-8). Nem játszottak szépen a borsodiak szekere, a játékvezetői kettős sem sziporkázott, és bár Lesznyik blokk nélkül bombázott a koreai figura végén a haza térfélre, mégis a második technikai időben a Vegyész vezetett 16-12-re. Dolgos, Németh és Lesznyik vezérletével zárkóztak a vendégek, majd egy figura után Kaposi is pontot szerzett (17-16). Az ütő rontása után edzője időt kért (19-16), majd ismét outra vágta a játékszert, aztán szerencséjére a blokk is asszisztált hozzá (20-17). Bolvári hiába üthetett szabadon centerből, Bene jó helyen állt, majd Lesznyik hátsó sorból szabálytalanul támadott, így Németh ismét időt kért (22-17). Dudás gyakorlatilag feladta a labdát Toronyainak, aki négy méterre bevágta azt (23-18), majd Lesznyik ütött túl hosszút. Kaposi még szépített, de Lesznyik megint rontott (25-19), így a Vegyész 3-1-re megnyerte a mérkőzést.

Tóth Milán