A nagyvilágból: bajba kerülhetnek az olasz klubok a világjárvány miatt?

A sportversenyek leálltak a világjárvány megfékezése érdekében, így a röplabda-bajnokságok is, a háttérben azonban folynak az egyeztetések, tervezések. Heti rendszerességgel igyekszünk összeszedni a vrck.hu-n a legfontosabb nemzetközi történéseket, reakciókat a férfi vonalról. Ezen a héten is bőven voltak történések, így amennyiben csak egy perce van, elég a vastaggal szedett részeket elolvasnia.

LENGYELORSZÁGBÓL

A Jastrzebski Wegiel gárdájában folytathatja pályafutását a marokkói válogatott átló, Mohamed al-Hacsdadi. Az esetleges transzferről a brazil WebVolei és a lengyel Przeglad Sportowy is írt már, nem véletlenül, hiszen a 198 centiméter magas játékos jelenleg a Taubaté alkalmazottja, amely Brazília egyik legjobb együttese. Al-Hacsdadi korábban játszott Katarban, Finnországban, Törökországban, Franciaországban, Dél-Koreában és Olaszországban is.

Jó hír a Warszawa szurkolóinak, hogy a sztáredző, Andrea Anastasi – a gazdasági nehézségek ellenére is – a következő idényben is marad a klub kötelékében. Ezt maga a szakember erősítette meg a Przegląd Sportowynak adott interjújában. Mint mondta, „Meglepett a spekuláció a távozásomról, de nem megyek sehová. Minden nap pokolian keményen dolgozom azért, hogy a következő idényre is építsünk egy csapatot, hogy segítsem a klubot”. Továbbá, a lengyel együttes a napokban hosszabbított belga szélső ütőjével, Igor Grobelnyvel.

A ZAKSA Kędzierzyn-Koźle vezetőedzőjével, Nikola Gribiccsel állapodott meg a következő idényre. A világ egyik legjobb játékosának tartott korábbi feladó Bajnokok Ligáját, világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyert, profi karrierjét 2015-ben fejezte be. A Perugia és a Verona edzője is volt, mindezek közben pedig a szerb csapatot is irányította. 2019-től már csak a Kędzierzyn-Koźle vezetőedzője, amellyel az élen zárta a csonka szezont, Baróti Árpáddal a soraiban.

OROSZORSZÁGBÓL

A 97-szeres francia válogatott feladó, Antoine Brizard a Zenit Szentpétervár (St. Petersburg) együttesében folytatja pályafutását – írja a L’Équipe. A 25 éves játékos három szezont követően távozik a lengyel Warszawától. Az oroszok már korábban bejelentették, hogy a 2020/21-es szezonban Viktor Poletajev (átló) és Igor Klijuka (szélső ütő) is náluk folytatja, mindketten meghatározó tagjai az orosz válogatottnak, míg többek között Grózer György is a távozók listáján található.

Viktor Poletaev. Fotó: fivb.com

OLASZORSZÁGBÓL

A Modena nem tudja garantálni legnagyobb sztárjának, Ivan Zaytsevnek a szerződését a következő idényre – jelentette ki az olasz klub elnöke, Catia Pedrini. A világjárvány okozta gazdasági hatások miatt ugyanis a Modena fő támogatói képtelenek lesznek annyi pénzt áldozni a klubra, mint korábban, és ez akár a legjobb játékosok távozásához is vezethet. „Kérdezzék meg Zaytsevet, mert amit csak én mondhatok az az, hogy nem tudom garantálni a szerződését a következő szezonra. Ha azt kérdezi majd tőlem ‘Ha szétnézek, elengedsz?’, akkor azt fogom neki válaszolni, hogy ‘Igen, persze’.

Hasonlóan rosszra fordulhat a helyzet a Bajnokok Ligája-címvédő Lube Civitanova együttesénél is, hiszen Gian Luca Pasini, a La Gazzetta dello Sport saját blogján arról írt, szerződésének meghosszabbítása ellenére távozhat a kubai-brazil kettős állampolgár Yoandy Leal Hidalgo. Fabio Giulianelli klubelnöknek ugyanis radikálisan csökkentenie kellett a büdzsét a következő idényre, támogatóik ugyanis kevesebb pénzt fognak tudni a sztárcsapat rendelkezésére bocsájtani.

Yoandy Leal. Fotó: LUBE volley/ Facebook

A VILÁG TÖBBI RÉSZÉRŐL

A francia Tourcoing Lille Métropole edzője lesz a következő idényben Mauricio Paes, aki négy év után tér vissza az „öreg kontinensre”, Japánból. Döntése azért esett a Tourcoing gárdájára, mert egy olyan klubnál szeretne dolgozni, ahol hosszabb távú projektben gondolkodhat. A worldofvolley.com-nak adott interjújában továbbá elmondta, mindenki mozogjon, mert az nem csak fizikálisan, de mentálisan is pozitív hatással van az emberekre a bezártság idején.

Az orosz feladó-legenda, Szergej Grankin a következő bajnoki idényben is a Berlin Recycling Volleys játékosa lesz. A Dinamo Moszkva korábbi klasszisáról menedzsere, Vlagyimir Kasztornov nyilatkozott egy orosz médiának. A szerződést a német klub vezetői már aláírták, csak Grankinnak kell szignóznia, ami a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem kivitelezhető. Az olimpiai aranyérmesnek voltak megkeresései hazájából is, de nem gondolkodott a váltáson.

Szergej Grankin. Fotó: rbb24.de

„Azt akarom, hogy úgy emlékezzenek rám, mint az első homoszexuális röplabdázóra, aki a legmagasabb szinten játszott” – ezt a 2016-os olimpiai aranyérmes Douglas Souza nyilatkozta. A brazil – aki 2018 óta a Taubaté játékosa, és akit ugyanebben az évben a világbajnokság legjobb szélső ütőjének is választottak – ezt egy szurkolói kérdésre válaszolta. A 24 éves Souza hozzátette, mivel nagyon vékony alkat is, éppen ezért szeretne bizonyítani a kétkedőknek, valamint példát mutatni az olyanoknak, mint amilyen ő is, tehát a „nem átlagosoknak” – ahogy ő fogalmazott.

(főcímkép: Ivan Zaytsev; forrás: modenavolley.it)