Előzetes: a Kistext otthonában kupázunk szombaton

Négy hét szünetet követően szombaton 17 órától ismét tétmérkőzés vár a Vegyész Röplabda Club férfi csapatára. Az ellenfél az NB I listavezetője, a Kistext SE lesz a Magyar Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén, Budapesten.

Legutóbb együttesünk november 7-én játszott tétmérkőzést, akkor is kupameccset. Páez Carlos és Árva Milán nélkül is 3-1-re nyert a Vegyész Szegeden, így kettős győzelemmel jutott a legjobb nyolc csapat közé, ahol az NB I Liga éllovasával, a Kistext csapatával találkozik.

Weczera Csaba vezetőedző együttese rutinos játékosokból, korábbi felnőtt és utánpótlás válogatottakból áll össze, illetve van egy brazil-amerikai ütőjük, John Carlos Chamone, aki az NB I-ben a második legtöbb pontot szerezte. A budapestiek folyamatosan játékban voltak, és bár november 8-án öt szettben kikaptak a rivális Székesfehérvártól 3-2-re, azóta négy bajnokit is szettveszteség nélkül nyertek meg. Mindeközben a kupában is meneteltek, mert 3-1-re legyőzték a Dunaferrt az első összecsapáson, úgy, hogy két alapemberük is hiányzott, a visszavágón pedig két szettet nyertek, amivel megszerezték a továbbjutást.

Nem ígérkezik tehát lenézendő ellenfélnek a Kistext, és ezt Toronyai Miklós, a Vegyész vezetőedzője is tudja.

A tervek szerint a találkozót a hazaiak élőben közvetítik. Amint lesz link, azt azonnal megosztjuk szurkolóinkkal.

„Jó érzés, hogy végre újra éles meccs vár ránk, viszont az elmúlt hetek igencsak nehezek voltak a számunkra” – mondta érdeklődésünkre a 41 éves szakember. „A játékosok hetek óta játszanának, csatába akartak menni minél előbb. Az egyik legfontosabb dolog ez volt, hogy ezt a mentális dolgot csak edzéssel, de fenntartsuk. Minden héten egyszer játszottunk hat a hat ellen, Szabó Dávid másodedzővel így próbáltuk meg orvosolni a meccshiányt. Aki sportolt vagy a sportban tevékenykedik, jól tudja, hogy a tétmeccs teljesen más, mint amikor edzésen játszol a csapattársaid ellen. El lehet mondani, hogy „figyelj oda”, de az éles összecsapáson mindig egy adrenalinnal teli ember van a pályán, míg gyakorlás közben ezt az állapotot teljesen előhozni nem lehet. Szóval igen, boldogok vagyunk, hogy újra meccs van.”

A Vegyész a nyáron játszott egy felkészülési mérkőzést a Kistexttel, akkor a mieink 2-1-re nyertek, de még Mineiro és Ivan Mihalj sem állt Toronyai rendelkezésére.

„Nem amiatt fog majd akadozni a játékunk, mert a Kistext meglep minket, hanem mert már rég játszottunk” – folytatta. „Játszottunk a fővárosiak ellen, jó játékerőt képviselnek, és ezt a Dunaújváros ellen is bizonyították. Abszolút nem mehetünk biztosra, de papíron mi vagyunk a favoritok, annak ellenére, hogy egy hónapja nem játszottunk. Ellenfelünk folyamatosan játékban volt, szóval jobb passzban van, de semmilyen körülmények között nem nézzük le. Mindentől függetlenül győzni szeretnénk, és élvezni, hogy újra hivatalos mérkőzésen szerepelünk.”

A visszavágóra várhatóan január 21-én kerül sor a Don Bosco Sportközpontban.

Toronyai hozzátette, egy-két kisebb sérüléssel még a szünet alatt is meg kellett küzdeniük, de összességében a játékosok egészségesek. Videóelemzés is szerepelt már a programban, amely alapján Páez Carlos csapatkapitány úgy véli, a Kistext légiósa okozhatja a legnagyobb fejtörést a számukra.

„Szerintem alaposan felkészültünk, mindenki egészséges, és Ivan is itt van velünk néhány hete” – mondta feladónk. „Egy olyan profi játékos, mint Ivan, hatalmas magabiztosságot tud adni a csapatnak, és ez igaz a pályán és azon kívül egyaránt. Azt hiszem, remek és jó csapatunk van, és végre játszhatunk, ami pozitív érzésekkel tölt el. A Kistext jó csapat, harcolnunk kell, mert ha nem küzdünk és rossz napot fogunk ki, ellenfelünk meglepetést is okozhat. Csütörtökön videóztunk, ügyes röplabdázóik vannak, a brazil-amerikai légiósuk nagyon ponterős. Nekünk azonban a saját játékunkra kell törekednünk, ez a legfontosabb, rájuk kell erőltetnünk az akaratunkat.”

(főcímkép: Kovács Loretta)