Extraliga: Mineiro megsérült, ismét a MAFC-nál az előny

Hétfő este a MAFC-BME vendégeként szenvedett 3-1-es vereséget a Vegyész RC Kazincbarcika a férfi röplabda Extraliga 3. helyéért zajló párharcában, így újra a fővárosiaknál van az előny.

Jól kezdett a Vegyész, rögtön négypontos előnyt harcolt ki magának (2-6), mialatt Árva Milán volt a nyitóhelyen. Aztán Eke Péter ment szerválni a hazaiaktól, és rögtön meg is fordult az eredmény (7-6). Innen egy jó ideig fej-fej mellett mentek a felek, Lukasz Ciupa és Mineiro az egyik, míg Csoma Krisztián és Yani Georgiev a másik oldalon termelte a pontokat. Aztán meglépett 16-16-ról a Vegyész négy egységgel, ezt az előnyét a játszma végéig sikerült is megőriznie (21-25, 0-1).

Harcosabban kezdett a MAFC, mint fél órával korábban, sikerült is ellépnie négy ponttal (12-8). Toronyai Miklós együttese gyorsan összekapta magát, Páez Carlos irányításával 17-19-re megfordította az állást. A budapestiek azonban az időkérésük után rögtön fordítottak, majd a Vegyésznél jött be ez a recept a félperces kikérése után (20-19, 21-20). Aztán megint a MAFC volt lépéselőnyben, és a fordulatos, izgalmas játékrész végén örülhetett is az egyenlítésnek (27-25, 1-1).

Jó nyitásainak és blokkjainak köszönhetően a VRCK irányításával indult a harmadik szett (3-8), időt Nagy Péter 6-11-nél kért először. Mindeközben a vállát fájlaló Mineirónak kellett elhagynia a pályát, a helyére beálló Budai Balázs nem sokkal később két ponttal jelentkezett (9-14). Csoma vezérletével azonban zárkóztak a fővárosiak, már 23 pontnál tartott az átló (12-14), 14-nél pedig utol is tudta érni ellenfelét a MAFC. Hiányoztak Mineiro pontjai, hiszen ezen az estén is ő volt csapata legeredményesebbje. Ennek ellenére 22-22-nél még partiban volt a Vegyész, de két jó blokk és egy szerencsés nyitás után a MAFC megfordította az állást (25-22, 2-1).

Mineiro visszatért a pályára, de nem tudta sokáig folytatni, helyét ezúttal az a Péter Márton vette át szélső ütőként, aki a meccset centerként kezdte. Volt már nyolc pont is a MAFC előnye, és bár egyszer-kétszer úgy tűnt, felzárkózhat a VRCK, Csomáék végül nem hagyták kiénekelni a sajtot a szájukból, a szűk kétórás meccset végül négy szettben megnyerték (25-18, 3-1).

Folytatás csütörtökön, Kazincbarcikán. Azt a meccset a Vegyésznek mindenképpen meg kell nyernie, hogy még legyen esélye a bronzérem kiharcolására.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, 3. HELYÉRT, 3. MÉRKŐZÉS
MAFC-BME – Vegyész RC Kazincbarcika 3-1 (-21, 25, 22, 18)
Folyondár Sportközpont, Budapest, zárt ajtók mögött. V.: Tillmann, Halász E.
MAFC: Dimitrov 1, Mihalev 2, Kovács S. 8, Csoma 32, Georgiev 20, Eke 9. Csere: Bene (liberó), Benkő 7, Bakóczy 1. Vezetőedző: Nagy Péter.
Vegyész: Páez 4, Ciupa 15, Péter M. 1, Árva 15, Mineiro 15, Mihalj 7. Csere: Dudás (liberó), Juhász 8, Budai 2, Bibók, Csizmadia. Vezetőedző: Toronyai Miklós.
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása: 2-1 a MAFC-BME javára.

Nagy Péter: Nagyon örülök a győzelemnek. A harmadik játszmában nagy barcikai előnyt sikerült megfordítanunk, s talán ez döntőnek bizonyult. Remélem, ez a lelkesedés, amit ma láttam a srácoktól, kitart a barcikai meccsre, és le tudjuk zárni a sorozatot.

Toronyai Miklós: Remekül kezdtük a mérkőzést, sajnálatos módon a második játszmában legjobbunk, Mineiro megsérült, és az ő hiányát nem bírtuk el. Próbáltunk minél jobban teljesíteni, sajnos nem sikerült, bízom abban, hogy hazai pályán egyenlíteni tudunk, aztán majd meglátjuk…

(Fotó: Kovács Loretta, VRCK)