Extraliga: ötszettes meccsel, PSE-sikerrel indult az elődöntő

A férfi röplabda Extraliga elődöntőjének első mérkőzésén a Pénzügyőr SE 3-2-re legyőzte a Vegyész RC Kazincbarcikát. A VRCK megnyerte az első két játszmát, de a hazaiak a feljavult játékuknak köszönhetően megtartották pályaelőnyüket.

Villámgyorsan meglépett a Pénzügyőr (4-1), de a Vegyész legalább ilyen elánnal egalizál, majd a vezetést is sikerült átvennie (5-6). A PSE visszavette a fórt, de aztán Juhász Péterék a jó blokkmunkájuknak köszönhetően előbb két-, majd hárompontos előnyt harcoltak ki, jött is a találkozó első időkérése (10-13). Nem értették meg egymást fogadásban a VRCK szélső ütői, támadásban is jött egy hiba, így Toronyai Miklós is úgy döntött, ideje megszakítani a játékot (15-14). Látványos és hosszú labdamenet végén lefaragta kétpontos hátrányát a Kazincbarcika (17-17), Mineiro ász-értékű nyitásával pedig kettőre meg is lépett. Jókay Zoltán a négy, zsinórban elvesztett pont miatt újra időzött (17-19), de kizökkentenie ezúttal nem sikerült a vendégeket, Dudás Tamásék hiba nélkül abszolválták a végjátékot (22-25, 0-1).

Izgalmasan indult a második felvonás is: vezettek kettővel a fővárosiak, aztán egypontos hátrányba kerültek, hogy újra kettővel menjenek. Mineiro jó sáncát követően azonban újfent a Vegyész vezetett (10-11) – és habár mindkét oldalon voltak buta hibák, a játékosok a szép megoldásokkal sem maradtak adósak. Árva Milán kétszer is „utat talált” a PSE blokkján, közte Pedrao hibája miatt is Jókay kért időt (12-15), hogy szóljon néhány szót játékosaihoz. A hajrához érve is megmaradt a hárompontos kazincbarcikai előny (17-20), de Kovács Zoltán vizet fakasztó ütéssel azért még jelezte, messze a vége. Páez Carlos hibáját a társak kijavították, míg Jókay a pauza alatt azt kérte játékosaitól, tegyenek rendet a fejekben, mert nem a megbeszélt taktikát követik (19-23). Lukasz Ciupa kitekeredett pozícióból volt eredményes, a játszma végére pedig Ivan Mihalj tette fel a pontot (20-25, 0-2).

Egészen a hetedik pontig nézte ellenfele hátát a Vegyész, olykor kétpontos hátrányból, mivel a Pénzügyőrnek meg sem fordult a fejében feladni a meccset. Bruno Feliciano áthasalt a VRCK térfelére, és ugyan a lába a saját oldalán maradt, akadályozta a vendégeket a mozgásban – mindezek ellenére néma maradt a bírók sípja, a pont így is Mineiróéké lett (9-9). Felszívta magát a hazai csapat, pedig a Vegyész játékosai is küzdöttek: 16-13-nál Toronyai úgy látta, időt kell kérnie. Reffatti és Kovács termelték a pontokat (18-15), ezúttal nem is volt ellenszere a Barcikának, megérdemelten szépítettek a vendéglátók (25-18, 1-2).

Reffatti és Kovács ott folytatták, ahol abbahagyták, Mineiro egy remek éles keresztütéssel jelentkezett, két ízben is (4-3). Az első két szettben elkövetett hibákat minimalizálta a Jókay-csapat, ennek köszönhette, hogy visszatért a meccsbe, a Vegyész ugyanis nem játszott rosszabbul (9-6). Juhász kezdett bele a ponttermelésbe (10-7), Kovács sem hagyta abba (12-8), Toronyai 15-10-es hazai vezetésnél kért időt. Ciupáék hoztak három pontot a rövid pihenőt követően, csapata negatív szériáját Kovács szakította meg. Jókay nyomta meg az időkérést jelző csengőt 16-15-nél, 18-nál Juhász egalizált, majd Reffatti bombázott egy ütést keresztbe, eredményesen (20-18). Pedrao centermunkában, Reffatti nyitásban parádézott, így gyakorlatilag pillanatok alatt véget ért a játszma, jöhetett a mindent eldöntő, ötödik felvonás (25-20, 2-2).

 A PSE továbbra is a két remek ütőjével az élen robogott előre, Reffatti és Kovács is bőven 20 felett jártak már (8-4). Hiába küzdöttek Páezék, nem tudták megbontani a hazaiak védekezését, Toronyai az időkérés alatt csak azt kérte játékosaitól, próbáljanak meg váratlan húzásokkal előrukkolni (9-4). Nagyon akartak Ciupáék, Páez sportszerűségből jelesre vizsgázott – bevallott egy blokkot -, és hiába a jó sáncmunka Árváéktól, nem volt szerencséjük (11-7). A semleges szurkolók nem panaszkodhattak, izgalomból és bombaerős ütésekből nem volt hiány, de a Pénzügyőrt már nem sikerült megállítania Toronyai együttesének (15-12, 3-2).

Megpiszkálta az oroszlán bajszát a Vegyész, vezetett 2-0-ra, de a PSE a feljavult játékának köszönhetően megtartotta pályaelőnyét. Folytatás jövő hét kedden, a Don Bosco Sportközpontban.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Pénzügyőr SE – Vegyész RC Kazincbarcika 3-2 (-22, -20, 18, 20, 12)
Pénzügyőr pálya, Budapest, zárt kapuk mögött. V.: Halász T., Kiss Z.
PSE: Magyar 1, Reffatti 29, Pedrao 12, Kovács Z. 23, Kiss D. 7, Rása 2. Csere: Feliciano (liberó), Tordai 1, Szabó V., Szabó M. 2. Vezetőedző: Jókay Zoltán.
Vegyész: Páez 4, Ciupa 15, Juhász 12, Árva 16, Mineiro 14, Mihalj 11. Csere: Dudás (liberó), Péter, Bibók 1. Vezetőedző: Toronyai Miklós.
Az állás az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcában: 1-0 a Pénzügyőr javára.

Jókay Zoltán: Persze, hogy örülök a sikernek, mert a meccs előtt beszéltük is, hogy mindegy hogyan, de az első meccs legyen meg. Aztán nyilván nem mindegy, mert láttam tompaságot a srácokon, taktikai fegyelmezetlenséget, ami oda vezetett, hogy az első két szettet elveszítettük.

Toronyai Miklós: Jól mentünk bele a meccsbe, de szerintem kétszettes előnynél kicsit megijedtünk, hogy nyerhető ez a mérkőzés. Bizonyos szituációkban egymással veszekedtünk, kicsit kiestünk a ritmusból, ezt a folytatásban jobban kell kezelni. A küzdéssel, és az akarással viszont egyáltalán nem volt baj.

(fotó: VRCK archív)