Három alapembere hiányát már nem bírta el a Vegyész

Vasárnap este a Vegyész RC Kazincbarcika 3-1-re kikapott a címvédő Pénzügyőr SE otthonában. A találkozón Páez Carlos, Lukasz Ciupa és Szabó Dávid, tehát három borsodi alapember sem tudott százszázalékos állapotban részt venni, így a fiataloknak kellett helytállniuk.

Rosszabbul nem is indulhatott a nap a Vegyész számára: Lukasz Ciupa annyira elaludta a nyakát, hogy azt nem lehetett helyrehozni, Szabó Dávid pedig jelezte: nem érzi magát tökéletes állapotban gyomortájékon.

A budapestiek zárt ajtók mögött rendezték meg az összecsapást, tehát élőben szurkolók nem vehettek részt azon, így főleg a cserejátékosokra maradt, hogy hangulatot teremtsenek. Egy darabig mind a két csapat beütötte a labdáit, majd hiába hozott három jó blokkot a PSE, amikor Blázsovics Péter került a nyitóhelyre, a Vegyész négy ponttal meglépett (10-14). Mindeközben a vendégeknél Csizmadia Tamás váltotta kényszerűségből Páez Carlost, a pauzát követően pedig Pedrao szerváival a PSE egalizált (16-16). Szabó Dávidék visszavették a vezetést (17-20), ki is kikérte második idejét Jókay Zoltán, ami jól sült el az ő szemszögükből (19-20). 21-21-ről a VRCK lépett el, a PSE azonban fordított, köszönhetően egy bírói hibának is – hiába jelezte a vonalbíró, hogy blokkot ért Blázsovics ütése, Halász Tibor játékvezető felülírta asszisztensét (25-22, 1-0).

A bosszantó ítélet nem hagyott nyomott a kazincbarcikaiakban, jól kezdték a második szettet, azonban 6-6-nál nem igazán működött az ütő-feladó kapcsolat, amit ki is használt a PSE (10-6). Őrizték előnyüket a budapestiek (16-13), akik nyitásaikkal főleg a szett első harmadában beállt Péter Benedeket keresték – lengyel légiósunk, Ciupa ugyanis eddig bírta. Kétszer is felküzdötte magát mínusz egyre a Vegyész (18-17, 22-21), mi több, a kényszerűségből megfiatalított csapat egalizált (22-22). És a végén ezúttal a Pénzügyőr reklamált a játékvezetőnél, mindez azonban nem von le semmit Szabóék érdemeiből, akik egalizáltak (23-25, 1-1).

2-0 után gyorsan egalizált a VRCK (3-3), majd Solti Péter úgy szerzett pontot fejjel, hogy Csizmadia Tamás blokkjáról került oda a labda – ilyet is ritkán látni. Kovács Zoltán a 16. pontját szerezte már, ezzel csapata ismét kettővel ment (8-6), azonban a játékvezetők jelezték, valami nem stimmel a hazaiak állásával. Ahogy egy hete Kazincbarcikán, úgy ezúttal a Kőér utcában is percekig állt a játék, végül csak új labdát ítéltek a bírók és 7-6-ról folytatták a felek. Egy ide, egy oda, majd Kovács villant kétszer (12-8), és gyorsan megszerezte első pontját is a frissen beállt Árva Milán. Kilencről nem tudott elmozdulni sokáig a Vegyész, ehhez Mudo kellett, aki három blokk mellett-fölött is eredményes tudott lenni (16-10). Ebben a játszmában azonban elmaradt a feltámadás, a Pénzügyőr ezúttal hozta a papírformát (25-18, 2-1).

A negyedik felvonásra Páez és Ciupa mellett már Szabó sem ment fel, helyette Bibók Balázs kapott lehetőséget. A három alapemberét is nélkülöző Vegyész ennek ellenére remekül tartotta magát a címvédő ellen, és 15-16-ig vezetett is. A rutinosabb hazaiak akarata érvényesült végül a hajrában, de Csizmadiáék is megérdemlik a dicséretet a harcosságukért (25-20, 3-1).

Szerdán a Nyíregyháza vendégeként kupázik majd a Vegyész, egy hét múlva, vasárnap pedig a MAFC-BME-t fogadja.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, ALAPSZAKASZ, 3. FORDULÓ
Pénzügyőr SE – Vegyész RC Kazincbarcika 3-1 (22, -23, 18, 20)
Kőér utca, Budapest, zárt ajtók mögött. V.: Halász T., Barabás.
PSE: Magyar 2, Dávid 17, Gacs 3, Kovács 22, Kiss 1, Pedrao 10. Csere: Feliciano (liberó), Solti 6, Rása 6, Szabó V. Vezetőedző: Jókay Zoltán.
Vegyész: Páez 1, Ciupa 6, Juhász 6, Szabó D. 10, Blázsovics 15, Mudo 9. Csere: Dudás (liberó), Csizmadia 2, Péter B. 6., Bibók 4, Péter M., Árva 3. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Jókay Zoltán: A három pontnak örülök, a harcosságot azonban most nagyon hiányoltam. Közel sem működik még úgy a játékunk, ahogy én azt szeretném. Azt éreztem a csapaton, hogy miután a Vegyész már kényszerűségből a cseréivel állt fel, arra vártunk, hogy miénk lesz a mérkőzés, pedig ez egyáltalán nem így működik.

Toronyai Miklós: Sajnálom, hogy későn hittük el, hogy van keresnivalónk, még ilyen felállásban is. A fiatalokra nem lehet panaszom, persze megvoltak a technikai és taktikai hibák, de a címvédő ellen tudtak ilyen szoros meccset kihozni. Most az a legfontosabb, hogy a sérültek felépüljenek, szerencsére senkinek nincs komoly problémája.

(fotó: VRCK archív)