Ismerd meg jobban: Jan Jirásek

20 éves kora ellenére már járt világversenyeken a cseh korosztályos válogatottakkal, alapembere volt az Európa-bajnoki ezüstérmes csapatnak is. De vajon milyen embernek, csapattársnak tartja magát, és miért kezdett el röplabdázni? Ismerd meg jobban Jan Jiráseket.

Hol nőttél fel, mikor kezdtél el röplabdázni?
Csehországban születtem és egy kisfaluban, Horní Třešňovecben nőttem fel. Brnoba jártam gimnáziumba, ahol sporttagozaton végeztem. Hat évesen kezdtem el röplabdázni egy kisvárosban, Lanškrounban, majd amikor tizenöt éves lettem, átigazoltam a Brnóhoz.

Miért pont a röplabdát választottad, és kiknek köszönhetsz sokat?
Azért kezdtem el röplabdázni, mert az egész családom nagyon szereti és hobbi szinten űzi is. Nem tudok egy edzőt kiemelni, akitől a legtöbbet tanultam, hiszen sok jó edzőm volt az évek során. Lanškrounban az egyikükkel nyertem meg az első aranyérmemet, majd a junior válogatottban nagyon sokat tanultam Csehország egyik legjobb edzőjétől, Jaroslav Šamšulától.

Mit szeretsz a röplabdában?
Nincs egy dolog, amit ki tudnék emelni, mindent szeretek benne.

Ha nem a röplabda, akkor mi köt le?
Aktívan szeretek kikapcsolódni, például minden nyáron részt veszek röplabdatornákon, illetve néha a barátaimmal elmegyünk teniszezni, vagy más sportot próbálunk ki.

Milyen embernek, csapattársnak tartod magad?
Úgy gondolom, hogy versengő típus vagyok, ami agresszívnak tűnhet kívülről, de szerintem nyugodt és összeszedett a játékom.

Melyik mezünk tetszik jobban?
A fehér.

Mit gondolsz, mi az a plusz benned a pályán, ami sikerre segítheti a csapatot?
Nehéz megmondani, de szerintem a fő erősségem az a játékintelligenciám.

Ki a csapat bohóca?
Szerintem a feladónk, Román.