Ismét öt szett kellett a győzelemhez, de összejött

Vasárnap este a Vidux Szegedi RSE volt a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika ellenfele a férfi röplabda Extraliga 5. fordulójában. Az ötszettes összecsapást a mieink nyerték, annak ellenére, hogy nem játszottak hibátlanul egy kifejezetten szimpatikusan röplabdázó SZRSE ellen.

Cziczlavicz Dávidra nem számíthatott Toronyai Miklós vezetőedző, 17 éves játékosa ugyanis belázasodott, így a kezdőben ezúttal Garan Bálint kapott lehetőséget, aki a héten már edzésbe tudott állni, és éppen a vasárnapi meccsen ünnepelte 20. születésnapját. A Tisza-partiak azonban nem feltartott kezekkel érkeztek, annak ellenére, hogy hiányzóik nekik is voltak. A találkozó előtt mindkét csapat három győzelemmel és egy vereséggel állt a tabellán, így a maga nevében rangadóra lehetett számítani. Az is lett.

A tapogatózó játékot követően a GreenPlan-VRCK 7-7 után kidolgozott magának egy néhány pontos előnyt, amit innentől sikerült is megtartania. Bibók Balázs volt igazán elemében, csak az első felvonásban kilenc pontot szerzett (25-17, 1-0).

Bibók helyett Miklósi-Sikes Zétény kezdett átlóban a második szettben, miközben a Szeged villámrajtot vett (1-5). Rengeteg nyitást rontott mindkét csapat, többet azonban a Vegyész, és bár Bibók visszajött a játszma derekán, csapatának nem sikerült hátrányát ledolgoznia, egyenlített az SZRSE (20-25, 1-1).

A háromperces szünetben Toronyai több tüzet kért játékosaitól, amiben a közönség is segített, jobban is alakult a kezdés (4-2). A szegediek azonban több alkalommal is visszajöttek mínusz háromról, és 20-hoz érve át is vették a vezetést. Kiss Máté állt a nyitóhelyre, a VRCK ekkor jól blokkolt, mezőnyözött és támadott vissza, így ismét előnyben volt (25-21, 2-1).

Jan Jírásek ászával háromra nőtt a hazai előny (7-4), de 11-nél már a Vidux ment eggyel. Az SZRSE hárommal is ment a hajrában (18-21), és ugyan Toronyai játékosai megindították a hajrát, későn. Habár szép megmozdulásokból sem volt hiány,  nem érdemtelenül egyenlítettek a vendégek (23-25, 2-2).

A záró felvonás elején is több volt a nyitásrontás, de a GreenPlan-VRCK előnnyel fordulhatott. Roman Gurszkij jó flott nyitásai is kellettek ahhoz, hogy kiismerhető legyen a Szeged játéka, ezt a felvonást, akárcsak az elsőt, könnyedén nyerte a Vegyész (15-8, 3-2).

A sárga-kékek kettő, a szegediek egy ponttal gazdagodtak. Bibók 31 pontot termelt, ezzel a mezőny legeredményesebb játékosa volt. A mieink legközelebb a Dág ellen lépnek pályára Esztergomban. Ott egy hasonlóan nehéz összecsapás vár a mieinkre.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, ALAPSZAKASZ, 5. FORDULÓ
GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika – Vidux Szegedi RSE 3-2 (17, -20, 21, -23, 8)
Don Bosco Sportközpont, Kazincbarcika, 380 néző. V.: Adler, Tillmann.
Vegyész: Gurszkij 4, Péter M. 10, Velicsko 7, Bibók 31, Jirásek 17, Garan 1. Csere: Péter B. (liberó), Miklósi-Sikes 1, Óhidi, Kiss M., Fecske. Vezetőedző: Toronyai Miklós.
Szeged: Bodnár 1, Csányi 17, Kiss G. 3, Sarnyai 4, Pozzobon 18, Piti 11. Csere: Borsi (liberó), Kasnyik 1, Honti. Vezetőedző: Berkes Zoltán.

Toronyai Miklós: Ma nem játszottunk jól, eddigi legrosszabb teljesítményünket nyújtottuk, de ez semmit nem von le a szegediek érdemeiből, gratulálok nekik. Amellett nem szabad elmenni, hogy a héten ismét többen nem tudtak edzeni rendesen betegség miatt, emiatt kellett egy kicsit átalakítani a szerkezetet. Az akarattal nem volt gond, ezért nyertünk, de nem úgy játszottunk, ahogy szerettünk volna.

(fotó: Kovács Loretta, VRCK)