Kecskemét – Vegyész 3-2

A férfi röplabda NB I elődöntőjének első mérkőzésén öt szettben szenvedett vereséget a Vegyész RC Kazincbarcika a Kecskeméti RC otthonában. A második összecsapást szombaton rendezik a vegyészvárosban.

FÉRFI RÖPLABDA NB I, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
KECSKEMÉTI RC – VEGYÉSZ RC KAZINCBARCIKA 3-2 (19, -22, 19, -21, 14)
Kecskemét, Messzi István sportcsarnok, 200 néző. Jv-k: Tillmann, Adler, Csikós, Baracsi.
Kecskemét: Balla, Gacs, Dorcsák, Farkas, Dávid, Pesti. Csere: Pápai (liberó). Vezetőedző: Gyurkó Sándor.
Kazincbarcika: Toronyai, Juhász, Banai, Bokor, Árva, Szabó D. Csere: Dudás (liberó), Bene (liberó), Kovács. Vezetőedző: Toma Sándor.
Az állás az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban: 1-0 a Kecskemét javára.

Gyurkó Sándor, a Kecskemét edzője: Nyitásban sokat rontottunk, de nagyszerű volt a közönség, a hangulat, és a nehéz pillanatokban segítettek nekünk. Szombaton is győzni akarunk.

Toma Sándor, a Kazincbarcika edzője: Sajnos a játékvezető a Kecskemétnek ítélte az ötödik szettben a sorsdöntő pontot. Nyerhető meccset veszítettünk el, de menni kell tovább, már a második összecsapásra összpontosítunk.

RIPORT

A térdsérüléssel bajlódó Kovács Zoltán nem volt ott a kezdőben, de elutazott Kecskemétre, helyette Bokor Elek kapott bizalmat. Egy maroknyi szurkoló is elkísérte a Vegyészt a hírös városba, mit sem törődve a távolsággal és a pénteki munkanappal. A Kecskemét sokkal magabiztosabban kezdett ellenfelénél, míg a Kazincbarcika látszólag csak ismerkedett a hangulattal és a csarnokkal (1-0, 25-19).

A második szettben sem igazán láthatott még élvezetes röplabdát a publikum, mindkét csapat sokat hibázott, jórészt egymás hibáiból éltek. Mégis, sokkal több volt a pontatlanság a hazai oldalon, így nem volt meglepetés, hogy a Vegyésznél volt az előny az első technikai szünetnél. A folytatásban Dávid Csanádék játéka feljavult, aminek köszönhetően építgették előnyüket. 22-20-nál azonban feljebb kapcsolt a Kazincbarcika, köszönhetően Banai Máté nyitásainak, és a második szett megnyeréséig meg sem állt (22-25, 1-1).

A borsodiak lendülete megmaradt, Juhász Péter és társai szép pontokat szereztek. A KRC viszont képes volt előrukkolni azzal a jó játékkal, amit az első felvonásban produkált – Gyurkó fiai jól fogadtak, Balla Szabolcs pontosan osztott, a befejezéseket pedig az ütők, javarészt Dávid, megoldották. A hazaiak előnye folyamatosan nőtt, és ugyanúgy, mint az első szettet, ezt is magabiztosan nyerték (25-19, 2-1).

A fordulás után nem tört meg Toma Sándor legénysége, sőt, többpontos előnyre tett szert (3-6). Mégis sikerült leadnia azt, Szabó Dávid ekkor kétszer is pontatlanul támadott. Hullámzó teljesítményt nyújtottak a felek, a Vegyész ismét vezetett két ponttal (9-11), majd jött zsinórban három KRC-pont. A hazaiak vérszemet kaptak, zsinórban szerezték a pontokat, de ők sem tudtak lélektani előnyt kovácsolni ebből, a VRCK pedig egyenlített (15-15). Szabó megállította Dávidot, 18-19-re módosítva az állást, majd 18-20 lett az eredmény, mert Balla a hálóba ért. Ezt az előnyét már nem szórakozta el a vendég gárda, kiegyenlítve a találkozót (21-25, 2-2).

A mindent eldöntő szettben fej-fej mellett kezdtek a felek, majd a Kecskemét 5-3-ra, majd 6-3-ra is vezetett. Szabó és társai összeszedték magukat, egyenlítettek, majd egy téves bírói döntésnek köszönhetően a vezetést is átvették (7-8). Árva nyitásból, Kovács támadásból szerzett pontot (11-13), de a KRC egyenlített, majd meccslabdához is jutott. Ezt még hárította a VRCK, de egy rossz játékvezetői ítélet miatt nem tudott egyenlíteni, Szabó ütése pedig hosszú volt (16-14, 3-2).

Megérdemelten nyert a KRC, de a Kazincbarcikának is megvolt az esélye arra, hogy előnyhöz jusson. Szombaton a vegyészvárosban néznek egymással farkasszemet a csapatok.

A Vegyész programja:
1. mérkőzé: Kecskemét, Kecskemét – Vegyész 3-2 (19, -22, 19, -21, 14)
2. mérkőzés: 2016.04.09, szombat, 17:30, Kazincbarcika, Vegyész – Kecskemét
3. mérkőzés: 2016.04.11, hétfő, 18:00, Kecskemét, Kecskemét – Vegyész
4. mérkőzés: 2016.04.14, csütörtök, 17:30, Kazincbarcika, Vegyész – Kecskemét (ha szükséges)
5. mérkőzés: 2016.04.17, vasárnap, 18:00, Kecskemét, Kecskemét – Vegyész (ha szükséges)

tm (főcímkép: kesport.hu/archív)