Négy BL-induló a MEVZA bajnokságában

A Közép-európai Röplabda Szövetség (MEVZA) új nevet is adott a sorozatnak, melynek trófeájáért négy Bajnokok Ligájában induló csapat is harcba száll.

A Közép-európai Liga nevet Közép-európai Kupára, angolul Middle European Cupra (MEC) keresztelte a MEVZA. A 2018/19-es szezonra hat csapat adta le nevezését, közülük négy BL-induló. Benevezett az ACH Volley Ljubljana, amely egyedüli csapatként főtáblás a legrangosabb európai kupasorozatban, a szintén szlovén Calcit Volley Kamnik, az osztrák SG Union Raiffeisen Waldviertel és a címvédő SK Posojilnica Aich/Dob, a horvát HAOK Mladost Zagreb valamint a VRC Kazincbarcika.

A Ljubljana mellett az Aich/Dob, a HAOK és a VRCK lesz ott a BL-ben. A Ljubljana az elmúlt években mutatott teljesítményének köszönheti főtáblás szereplését, ami nem kis szó, míg az Aich/Dob a holland Abiant Lycurgus Groningen, a HAOK a szerb Vojvodina NS Seme Novi Sad, a VRCK pedig a görög PAOK Szaloniki ellen kezd a selejtező 1. fordulójában. A Waldviertel a CEV, a Kamnik a Challenge Kupában méretteti meg magát, tehát a MEC mind a hat résztvevője európai kupainduló is egyben.

Az elmúlt két évben több résztvevője volt a MEVZA sorozatának, a létszámcsökkenés azonban a színvonalra egyáltalán nem lesz hatással, sőt. A szlovén bajnok Ljubljana kisebb meglepetésre az előző idényben csak harmadik lett, a döntőt a Kamnik és az Aich/Dob játszotta, melyet utóbbi nyert 3-1-re. A horvát bajnok HAOK a bronzmeccset elveszítette, míg a Waldviertel az utolsó három mérkőzésén veretlen maradt, így annak ellenére végzett közvetlen riválisai és a VRCK előtt az ötödik helyen, hogy csapatunk legyőzte az osztrák ezüstérmest.

A felek szerda-szombat ritmusban fognak pályára lépni október és február között, mindenki játszik mindenkivel odahaza és idegenben is. A pontos menetrend legkésőbb augusztus 15-én lesz nyilvános.

Fotó: vrck.hu – archív