Öt szettben nyert a Kladno Kazincbarcikán

A CEV Kupa nyolcaddöntőjébe a cseh Kladno Volejbal cz jutott, miután a visszavágón öt szettben nyerni tudott a Vegyész RC Kazincbarcika otthonában.

Nem csak a mérkőzés volt az egyetlen esemény a VRCK számára csütörtökön, kora délután ugyanis ünnepélyes keretek között lerakták a Regionális Röplabda Központ (RRK) alapkövét a Pollack Mihály úti Általános Iskola udvarán – erről pénteken olvashatnak többet honlapunkon.

Hosszú, látványos labdamenetekkel kezdődött a mérkőzés, de nyolchoz érve a vendégek kétpontos előnyt építettek ki. Majd folyamatosan növelték előnyüket, Árva Milán jött Szabó Dávid helyére, de a különbség ekkor már hétpontos volt. Ez meg is maradt a végéig, így az első játszmát a Kladno nyerte (18-25, 0-1).

A térfélcsere után Szabó visszajött, míg Blázsovics Péter Németh Szabolcsot váltotta. Vlado Milev jó ütése és Carlos Páez remek blokkját követően ismét „felrobbant” a csarnok, aztán Juhász Péter okos megoldását követően már egál állt az eredményjelzőn (5-5). Tomas Hyskyék nem álltak hadilábon a szerencsével, igaz meg is dolgoztak érte, de két pont erejéig a Kazincbarcikának is jutott belőle. Németh be, Milev le, előbbi gyorsan hozott is egy blokkot (12-12). Marek Kardosnak kellett időt kérnie (18-20), csapata 22-nél érte utol az első mérkőzést 3-1-re megnyerő Kladnót. Juhász jó sánca után szettlabdája volt a VRCK-nak, de egalizálnia nem sikerült, a csehek pedig az újabb részsikerrel eldöntötték a továbbjutás sorsát (26-28, 0-2).

A harmadik játszmát jól kezdte a Vegyész (8-5), de a Kladno folyamatosan kapaszkodott, és a szett hajrájában utol is érte vendéglátóját (20-20). Szabó és Németh gyorsan szereztek két pontot, majd egy remek cseh megoldás után egy hálós nyitás jött válaszként a túloldalról. Filip Habr ütése és jó szervája után megint egál volt (23-23), aztán a feladót és átlót is játszó sztár nyitott egy ászt, majd el is rontott egyet. Érkezett Toronyai Miklós nyitni, átlóba Árva, és 25-25-ről folytatták a felek. Gebhardt Áron két parádés mentését a végén Németh váltotta pontra, ami a szépítést jelentette a borsodiaknak (27-25, 1-2).

Másfél órányi játékot követően a negyedik felvonást úgy kezdték a felek, hogy hol az egyik, hol a másik csapat vezetett. Az áttörést Szabó jó nyitásai hozták meg hazai szempontból a játszma derekán, a végjátékhoz érve négypontosra nőtt a Vegyész-előny (20-16). Négy pontot szereztek Kardos legényei, egyet a csehek, de csak a negyedik szettlabdáját sikerült értékesítenie a magyar bajnoknak – egy rossz cseh nyitás után (25-20, 2-2).

Egy jó Milev-ütéssel indult a záró szett, majd Németh jelentkezett két bombával, ugyancsak a hátsó sorból. Az eredmény azonban szorosan alakult (5-5), a térfélcserénél a sárga mezesek voltak előrébb (8-7). A zsinórban szerzett három pont miatt időt kért a vendégek vezetőedzője, Milan Fortunik, majd többet is cserélt, ami bevált, mert egy pontra felzárkóztak a „kladnói sasok” (10-9). Kardos is kikérte félpercesét, de a csehek egalizáltak, majd Adam Zajicek ejtése után a vezetést is átvették. Az első meccslabdát a Vegyész hárította, de a másodikat már nem tudta, így a Kladno a továbbjutás mellett a győzelmet is megszerezte (13-15, 2-3).


JEGYZŐKÖNYV
CEV KUPA, A 32 KÖZÖTT, 2. MÉRKŐZÉS
Vegyész RC Kazincbarcika – Kladno Volejbal cz 2-3 (-18, -26, 25, 20, -13)
Kazincbarcika, Don Bosco Sportközpont, 600 néző. V.: Vagni (olasz), Genitrini (angol).
VRCK: Páez 3, Németh 20, Macko 9, Szabó 16, Milev 8, Juhász 7. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Árva 2, Blázsovics 6, Toronyai. Vezetőedző: Marek Kardos.
Kladno: Habr 18, Vemics 21, Sobotka 4, Wallisch 4, Hysky 9, Zajicek 17. Csere: Monik (liberó), Blazek 1, Vostarek 1, Kolousek 3, Syrucek 5. Vezetőedző: Milan Fortunik.
Továbbjutott: a Kladno Volejbal cz.

Marek Kardos: Nem működött a támadásunk, és megint kapkodtunk, hamar akartuk befejezni a labdameneteket. Egy ilyen csapat ellen, mint a Kladno, ez nagyon ki tud jönni.

Milan Fortunik: Mindig jó érzés nyerni, annak ellenére, hogy két szett után már továbbjutottunk. Tehermentesíteni tudtuk a rutinos játékosainkat a fiatalokkal, akik becsülettel helytálltak, végül is az ötödik játszmát is megnyerték, de tudnak ennél jobban is játszani.

(Fotó: Tóth Milán/vrck.hu)