Parázs küzdelem, nagy fordítások, óriási hibák és ötszettes PSE-siker

Rendkívül izgalmas bajnoki mérkőzést vívott egymással a Vegyész RC Kazincbarcika és a Pénzügyőr SE a férfi röplabda Extraligában. A találkozót végül a vendégek nyerték öt szettben, és a találkozó biztosan emlékezetes marad a rengeteg, kétes bírói ítéletekről is.

Kiváló szurkolás mellett vette kezdetét az összecsapás, amelynek egészen a hajrájáig a VRCK dominált. 19-15-ről azonban Jókay Zoltán együttese egy 6-1-es szériát produkált, és a végjátékban sem hibázott (23-25, 0-1).

A második szett elején meglépett a Pénzügyőr, mínusz négy pontról kezdte meg a felkapaszkodást a Vegyész – de nem akármilyen atmoszférában! A bírók kerültek a főszerepbe, a kétes döntéseket rendre vitatta az egyik csapat, igencsak felpaprikázódott a hangulat. Voltak azonban minőségi labdamenetek, és ekkor a nagy adok-kapokból Blázsovics Péterék jöttek ki jobban – 13-nál utolérték a fővárosiakat, majd ismét megléptek négy ponttal (19-15). Újfent elkezdte ledolgozni hátrányát a PSE (19-17), de Páez Carlos irányításával hozta a részsikert a hazai együttes (25-20, 1-1).

A játékvezetők nem látták, hogy Kovács Zoltánon irányt változtatott a labda, nem sokkal később Toronyai Miklósnak időt kellett kérnie (5-9). Sokáig megmaradt ez a különbség, 13-16-nál azonban zsinórban négy Vegyész-pont következett, Lukasz Ciupa eszes megoldását követően pedig már kettő volt az előny (19-17). Jókay időkéréssel szakította meg ismét a játékot, de csak részben sikerült kizökkentenie a borsodiakat (25-22, 2-1).

Több mint másfél órája „kínozták” egymást a csapatok, amikor elindult a negyedik felvonás. Aminek az elején sokat hibáztak Szabó Dávidék, amit ki is használt a Pénzügyőr (4-10). Állandósult a különbség, és bár tapsolhatott a remek hangulatot teremtő szurkolók például Budai Balázs remek mezőnyeinek, a Vegyész ezt a hátrányát már nem tudta ledolgozni, így jöhetett az ötödik szett (19-25, 2-2).

A PSE fordulhatott előnyből a rövidített etapban (5-8), de a Vegyész óriásit küzdött, és egalizálni tudott (9-9). Végül azonban a PSE örülhetett egy kis közjátékot követően (13-15, 2-3), de szólt azért a „szép volt, fiúk” a lelátóról, míg a bírók inkább csak hideget kaptak.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, ALAPSZAKASZ, 10. FORDULÓ
Vegyész RC Kazincbarcika – Pénzügyőr SE 2-3 (-23, 20, 22, -19, -13)
Don Bosco Sportközpont, Kazincbarcika, 450 néző. V.: Ujházi, Tillmann.
Vegyész: Páez 8, Ciupa 17, Juhász 10, Szabó D. 10, Blázsovics 18, Moraes 10. Csere: Dudás (liberó), Bibók, De Prá 7, Budai (liberó), Csizmadia 1, Péter M. Vezetőedző: Toronyai Miklós.
PSE: Magyar 7, Dávid 14, Gacs 11, Kovács 21, Kiss 7, Da Silva 9. Csere: Feliciano (liberó), De Sousa , Szabó V. 1, Majoros 1. Vezetőedző: Jókay Zoltán.

Jókay Zoltán: Nem vagyok elégedett, mert a második játszmában többpontos előnyt adtunk le. Fegyelmezetlenek voltunk, nem koncentráltunk eléggé, és eltartott egy ideig, amíg összekaptuk magunkat.

Toronyai Miklós: Nem szoktam a bírókkal foglalkozni, de nagyon sokat hibáztak mindkét csapat kárára. A negyedik szettben egy kicsit mentálisan elfáradtunk, de az akarással, hajtással semmi probléma nem volt. Gratulálok a Pénzügyőrnek.

(Fotó: Kovács Loretta, VRCK)