RRK: letéve a röplabdaközpont alapköve!

Ünnepélyes keretek között helyezte el a Vegyész RC Kazincbarcika (VRCK) a Regionális Röplabda Központ (RRK) alapkövét a Pollack Mihály úti Általános Iskola udvarán csütörtök délután.

Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszédében az összefogást emelte ki.

„Ez a projekt nem jöhetett volna létre a magyar kormány, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ), a VRCK és a város összefogása nélkül” – mondta Sárfalvi. „Bízom abban, hogy az iskolások és a röplabdások is minél előbb birtokba tudják venni ezt a komplexumot.”

Az MRSZ Sportágfejlesztési Stratégiájához szervesen illeszkedő RRK megépítésére a VRCK pályázott elsőként és sikeresen. A Pollack iskola udvarára tervezett komplexum akár példaként is állítható a TAO-támogatásból megvalósítható projektek sorába: regionális röplabdaközpont, röplabda edzőképző és utánpótlás versenyeztetési centrum, mindennapos iskolai testnevelést szolgáló helyszín, az immáron patinásnak mondható „központi” általános iskola közösségi tere, és egyben az egyre sikeresebb felnőtt csapata korszerű felkészülési helye. A leírtakból következően tehát igazán közfeladatokat ellátó komplexum.

„Nem ez az első nagyobb sportberuházás a városban, de ez is egy közös cél érdekében fog épülni” – ezt már Demeter Zoltán, térségi országgyűlési képviselő mondta. „Jó érzés kapni, de még jobb érzés adni, és ez a központ nem csak a röplabdásoké, hanem az iskolásoké is lesz.”

Az RRK eredetileg egy másik iskola udvarára épült volna, az önkormányzat kérésére változott a helyszín. Ennek köszönhetően azonban módosítani lehetett a terveket, a központ nagyobb alapterületű lett, így egy közel 200 férőhelyes lelátóval bővült, jelentősen növelve annak használati értékét. Ezzel együtt a teljes beruházás bruttó összege 1.38 milliárd forint.

Kósa Árpád, az MRSZ elnökségi tagja hangsúlyozta, az MRSZ a jövőben is támogatni fogja a kazincbarcikai röplabdát.

„Ha valaki Kazincbarcika sportéletére gondol, elsőként biztosan a röplabda, és a Vegyész jut az eszébe. Az, hogy a mindennapos testnevelésórák is megoldásra kerülnek, példaértékű, és ebből a klub is profitálni tud. A szövetség pedig a jövőben is támogatni fogja ezt a profi klubot” – mondta Kósa.

Az osztható terű, egy-egy röplabdapályát tartalmazó, tarashock rendszerű sportpadlóval ellátott pályatér 926 m2 alapterületű és kilenc méter magas. A napelemes rendszerrel ellátott, öltözőkkel, körszerű sportorvosi helyiséggel, konferencia termekkel, edzői szobákkal, fitnesz- és konditeremmel, irattárral, mosodával felszerelt épületben kapnak helyet az RRK és a VRCK irodái is.

„A város életében kiemelt jelentőségű ez a lépés, éppen ezért tekintjük fontosnak a komplexum mielőbbi felépülését” – mondta Kazincbarcika polgármestere, Szitka Péter. „Én is a Pollackba jártam, és bár soha nem röplabdáztam, az átadón biztosan fogok.”

Kárpáti László, a VRCK elnöke zárásként elmondta, várhatóan a 2019-es év végén vehetik birtokba a létesítményt. Hozzátette, a klubot nem csak a TAO által biztosított összeg, hanem a sportág szeretete is élteti, amit az RRK-ban elvégzett munkával bizonyítanának.

A beszédek között a helyi iskolások tartottak egy rövid bemutatót, majd a felszólalókhoz csatlakozott Székelyné Varga Mária Ágnes is, így hatan helyezték el azt az időkapszulát az alapkő alatt.

(Fotó: Tóth Milán/vrck.hu)