Statisztika: a szezon a számok nyelvén

Második lett a GreenPlan-VRCK az MVM Magyar Kupában, nagy csatában negyedik az Extraligában. A mostani cikkünkben egy kicsit a száraz számadatokat vesszük górcső alá.

A legjobb nyitó csapat az ászokat tekintve a Pénzügyőr volt a bajnokságban, 1,7 ászt szervált szettenként, míg a Vegyész és a Fino 1,5-öt. Támadásban egyedül a bajnok produkált 50% feletti átlagot, míg a többiek 47 és 48%-ot hoztak, a DKSE és a DEAC lógott ki lefelé. A legtöbb blokkot szettenként a PSE hozta (2,8) a Kecskemét (2,5) és a a VRCK (2,4) előtt.

A szélső ütők rangsorában a kecskeméti Lazaro Fundora zárt az élen a PSE-s Dávid Csanád valamint a VRCK két ütője, Lukasz Ciupa és Blázsovics Péter előtt. A centereknél Tomas Lescay (MAFC-BME), José Sandoval (Kaposvár), Ilija Makarov (Kistext) és Pedro da Silva (PSE) után jön a rangsorban Juhász Péter és Rodrigo Moraes – tehát a legjobb magyar center a VRCK játékosa lett. A feladók rangsorában Páez Carlost csak Magyar Bálint (PSE) előzte meg, Csizmadia Tamás a nyolcadik a sorban, míg Ciupa egy meccsel a háta mögött 12. a 20 feladó közül.

A GreenPlan-VRCK leghatékonyabb pontszerzője Blázsovics volt (3,55 pont szettenként) Szabó Dávid (3,17) és Ciupa (3,05) előtt. Blázsovics 359 pontot szerzett, ami az ötödik legtöbb lett a teljes Extraliga-szezonban, őt Ciupa (305), Szabó (209), Juhász (203) és Moraes (185) követi házon belül. Moraes volt a legjobb százalékkal támadó kazincbarcikai 53%-kal, amivel negyedik lett a teljes rangsorban, és őt szorosan követi Juhász (52%). Blázsovics és Ciupa is egyaránt 46%-on zártak, Szabó és Bibók Balázs pedig 44 illetve 42%-on.

Fogadásban főleg a liberók nyújtottak kiemelkedőt (Bruno Feliciano – PSE, Bozóki Bence – Kaposvár, Pápai Péter – MAFC), de az ütők közül Blázsovics és Ciupa is 62%-osak lettek, amivel elégedettek lehetnek.