Számokban az alapszakasz – statisztika

A 14 mérkőzésből álló alapszakasz lezárult, és ahogy a korábbi években, úgy ezúttal is egy kicsit górcső alá vettük a statisztikát, hogy meglássuk, hogyan teljesítettek egymáshoz viszonyítva a csapatok és játékosaik.

A jelenlegi forma alapján – ha az elmúlt öt fordulót nézzük – a GreenPlan-VRCK teljesít a legjobban, hiszen négy győzelme mellett egyszer kapott ki, 15 pontból 13-at bezsebelt, és szettet csak a DEAC elleni 3-2-es vereség alkalmával veszített. A debreceniek ez idő alatt 11 pontot szorgoskodtak össze, egy vereség mellett, a Pénzügyőr SE tízet, de kétszer kapott ki, míg a MÁV Előre SC Foxconn kilencet. Ez mindenképpen bizakodásra ad okot a Vegyész háza táján, ugyanakkor intő jel is, hogy valóban a legjobb formában lévők, a legjobban hajrázók jutottak be az első négybe a középszakaszban.

Mivel nem minden mérkőzésről készült – sajnos – hivatalos statisztika, ami feltöltésre kerül a szövetség oldalára, nem tudunk teljes képet adni a mezőnyről. Mindössze a Vegyész és a Fino Kaposvár statisztikája teljes, egy-egy találkozó hiányzik a PSE, a DEAC és a Kecskemét listájáról, négy a Székesfehérváréról (ezért őket most nem vesszük ide, pedig egy-két mutatóban igen jól állnak), de azért néhány érdekességet így is megosztunk olvasóinkkal.

A Vegyész szettenként 1,3 ászt szervált, ennél többre csak a Fino volt képes. Azonban sokat is rontottak a sárga-kékek, így a hatékonyság -11%-os lett. Ebben a mutatóban a DEAC és a PSE -8%-kal zárt. A legtöbb ászt a debreceni Willian Coelho nyitotta, 20-at, míg Rása Alex (PSE) 19-et, Blázsovics Péter 18-at, Magyar Bálint (PSE) 17-et. A mieink közül Szabó Dávid és Páez Carlos is 12-12 ásznál tartanak.

14 meccs alapján a GreenPlan-VRCK az egyik leggyengébben fogadó csapat volt, ebben azért az utóbbi fordulókban sikerült javulni. Nem mi kaptuk a legtöbb ászt, de sok volt a negatív fogadás, a teljes hatékonyságunk ebben a játékelemben 16%-os, míg a legjobb Kecskemété 27%-os. A pozitív fogadást nézve, játékosoknál, Bruno Feliciano (PSE) produkálta a legjobb számot, 75%-kal fogadott, míg csapattársa, Kiss Dániel 65%-kal, Kiss Máté és Blázsovics egyaránt 62%-kal, Willian Reffatti (csak a GreenPlan-VRCK játékosaként) pedig 60%-kal.

Támadásban a PSE produkált 45%-ot, riválisai többet, de hatékonyságban mégis a budapestiek voltak a legjobbak, holtversenyben a Kaposvárral (31%). A Vegyésznél ez a szám 47% és 28%. Coelho 260 pontot szerzett, Yusnaikel Argilagos (KRC) 237-et, Gustavo Almora (DEAC) 226-ot. Blázsovics 163 ponttal nyolcadik a rangsorban. Hatékonyságban centereink állnak jól: Mudo 57, Juhász Péter 51, Ján Tarabus 67 százalékos.

Blokkban 155 pontot szerzett a PSE, ami szettenként három blokknak felel meg kereken. 118-at összehoztak a kazincbarcikaiak is (2,4 blokk szettenként), de a DEAC, a Kaposvár és a Kecskemét sem maradt le sokkal. Tomas Lescay (Kaposvár) 35 blokkot osztott ki, Juhász 30-at, Moraes 26-ot.