Toronyai: Remek két hónap van mögöttünk

A harmadik helyen zárta az Extraliga alapszakaszát a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika. A 14 mérkőzést követően Toronyai Miklós vezetőedzőt kérte fel honlapunk egy rövid értékelésre.

A szezont két győzelemmel kezdő Vegyész öt vereséget is elszenvedett a jó rajtot követően, aminek köszönhetően az alapszakasz második körét csak a hetedik helyről kezdhette meg. Hét meccsből viszont hatot is sikerült megnyerniük Blázsovics Péteréknek november második felétől, csak a DEAC-tól kaptak ki, öt játszmában.

„November derekán két nagyon hasznos mérkőzést játszottunk a Maccabi Tel Aviv ellen a Challenge Kupában” – emlékezett vissza Toronyai. „Teher nélkül tudtunk pályára lépni, amit a srácok jól kezeltek, mentálisan sikerült összeraknunk magunkat. Aztán érkezett Willian Reffatti, aki óriási lökést adott a társaságnak. A hét meccsből ő ötön játszott, a debreceniek elleni vereség alkalmával Blázsovicsra nem számíthattunk. Összességében remek két hónap van mögöttünk, mindenki igyekezett magából a maximumot kihozni.”

Toronyai szerint fontos, hogy ezt a lendületet megtartsák, hiszen a középszakaszban is nagyon komoly mérkőzések várnak rájuk a Pénzügyőr SE, a DEAC és a MÁV Előre SC Foxconn ellen.

„A srácok az edzéseken példásan dolgoznak, erre pedig a jövőben is szükségünk lesz” – szögezte le vezetőedzőnk. „Ugyanúgy kell hozzáállni a meccsekhez, ahogy azt tettük az utóbbi fordulókban. Emlékszem, tavaly is nagyot kellett küzdeni a négy közé kerülését, akkor három hazai rangadót kellett hozni, ami sikerült. Valamiért szeretjük a drámát. Idén jóval nehezebb dolgunk volt, de igyekszünk javulni, mert látjuk, hogy egy kis kihagyás, és rögtön több pofonba is bele lehet szaladni.”

Már vasárnap indul a középszakasz – íme, a program

A középszakaszt majd a rájátszás követi, és mivel a Fino Kaposvár és a Kecskeméti RC fognak zárni az ötödik és a hatodik helyen, célszerű lenne a hatfordulós középszakaszt az első két hely valamelyikén zárni.

Biztos vagyok benne, hogy a Kaposvárral és a Kecskeméttel is számolni kell a rájátszásban, függetlenül attól, hogy most az első négybe nem fértek be” – mondta Toronyai. „Hat csapat van, amely komoly veszélyt jelent egymásra, a MAFC-BME és a Kistext különböző okok miatt folyamatosan gyengült. Éppen ezért célszerű lenne az első két hely valamelyikét megcsípnünk, és mivel a PSE előnye most kilenc pont, a DEAC-ot és a MÁV-ot kell magunk mögé utasítanunk. Meccsről meccsre kell haladnunk, ahogy tettük mostanában, és akkor elérhetjük a célunkat.”

Rákérdeztünk még Toronyainál egy fontos játékelemre, a nyitásra. Az utóbbi két fordulóban ugyanis a GreenPlan-VRCK kifejezetten jól szervált, míg a DEAC elleni kupavisszavágón – a győzelem ellenére – ijesztően sokat hibázott.

„Nem telik el úgy edzés, hogy ne lenne nyitás és nyitásfogadás, többször ezen a két játékelemen van a fő hangsúly. Előbb-utóbb a munkának meglesz az eredménye, legalábbis most úgy tűnik. A nyitás egyéni dolog, és ha megy a csapatnak, fejben tiszta a játékos, akkor az sülhet. Az utóbbi két meccsen a biztonsági nyitásaink stabilak voltak, leszámítva néhány rontást, így azok is bátrabban vállalhatták el a szervákat, akiknek az a feladatuk, hogy bontsák meg az ellenfél fogadását” – árulta el Toronyai.