Szolnok – Vegyész 2-3

Nagy csatában, izgalmas mérkőzésen, öt szettben tudott nyerni kedd este a Vegyész RC Kazincbarcika az Openhouse Szolnoki RKSI otthonában. A Tisza-partiak nagyot küzdöttek, de végül meg kellett elégedniük az egy ponttal.

FÉRFI RÖPLABDA NB I, 4. FORDULÓ
OPENHOUSE SZOLNOKI RKSI – VEGYÉSZ RC KAZINCBARCIKA 2-3 (24, -20, -29, 22, -11)
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok, 100 néző. Jv-k.: Adler, Bátkai-Katona.
Szolnok: Török, Krupánszki, Iurgen, Varga, Rása, Gönczi. Csere: Bene (liberó), Fülöp, Tóth G. Vezetőedző: Gulyás Ferenc.
Vegyész: Kecskeméti, Januzovics, Juhász, Árva, Borovicsanin, Banai. Csere: Dudás T. (liberó), Budai, Toronyai, Surányi. Vezetőedző: Toma Sándor.

Gulyás Ferenc: Jelenleg még jobb nálunk a Kazincbarcika, összeszokottabb, ami nem is meglepő, mert jóval több, nívósabb mérkőzést játszott a felkészülés alatt. Mi még nem tartunk itt, a brazil játékosunk is csak most kapta meg az engedélyét, így nem tudott sokat készülni a társaival. Szórakoztató, látványos mérkőzést játszottunk, és örülök, hogy a játékosaim a találkozó végéig igyekeztek kiadni magukból a maximumot.

Toma Sándor: Kicsit fáradtabbak voltunk a hétvégi torna miatt, ettől függetlenül jól kezdtünk, az előnyünket viszont leadtuk, mert leengedtünk. A második szettől a játékunk feljavult, de a végét magunknak tettük nehézzé.

RIPORT

Kovács Zoltánra bokasérülése miatt továbbra sem számíthatott a Vegyész, ettől függetlenül a szélső ütő is elkísérte a csapatot az idegenbeli találkozóra. A hazaiaknál elkészült a brazil légiós, Hummes Specht Iurgen játékengedélye, így klubunk ellen debütált tétmeccsen a szolnokiak szerelésében.

Iurgené volt az első támadás, de Juhász és Januzovics együttes erővel leszedte, majd felváltva szerezték a csapatok a pontokat (6-6). A szolnokiak brazilját Árva is hatástalanította, a Vegyész kétpontos előnnyel mehetett az első technikai szünetre. Kecskeméti ászára mozdulni sem tudtak a hazaiak, Gulyás edző 9-12-nél időt is kért, de a feladót nem tudta kizökkenteni, így két ponttal később jött az újabb pauza. A második technikai szünetben még négypontos volt a vendég-előny, ezt követően azonban jól védekeztek a szolnokiak, 15-16-nál Toma időt is kért. 17-nél már a Tisza-partiaknál volt az előny, 18-16-nál pedig Toma másodszor is magához hívta övéit. Kezdtek felpörögni a csapatok, egyre keményebb ütéseket eresztettek el a játékosok, majd egy vitatható bírói döntés után a szolnokiak reklamáltak (22-22). Négy nyitást is rontott ekkor a Barcika, ez is óriási szerepet játszott abban, hogy az első játszmát a Szolnok nyerte (26-24, 1-0).

Egyik csapat sem tudott nagyobb előnyt kiharcolni, hiszen amíg Rásáék nyitásban, addig Borovicsaninék támadásban gyengélkedtek – ez azonban nem volt igaz a borsodi centerekre, Juhász és Banai jó százalékban értékesítették a lehetőségeket (7-8). Krupánszki hosszú ütése után jött az első időkérés a játszmában (10-13), ami jót tett a hazaiaknak, mert 15-nél utolérték a Vegyészt. Árva hátsósoros bombája (15-16) után Kecskeméti blokkolta Iurgent, majd Juhász egy átjövőt „rakott le” – 15-18-as vendégvezetésnél Gulyás újból magához hívta tanítványait. Nem tudtak a főiskolások egyről a kettőre jutni, Krupánszkinak viszont hátsó sorból sikerült megtörnie a csendet (16-21). A kazincbarcikaiak lendülete megmaradt, nyolc szettlabdához jutottak, a zárás előtt a hazaiak csak kozmetikázni tudtak (20-25, 1-1).

Árva két szép ütést is előhúzott a tarsolyából, míg társai mezőnyben jeleskedtek, aminek meg is lett a jutalma: négypontos vezetés az első technikainál (4-8). Kecskeméti ziccerbe hozta Árvát, aki hátsó sorból, blokk nélkül nem is hibázott, majd Januzovics bombáját volt képtelen megfogni Bene (6-11). A többpontos előny azonban gyorsan elfogyott, Törökék feljöttek, amire Toma egy időkéréssel felelt (12-14), majd jött a technikai is 14-16-nál. Jól fogadtak Borovicsaninék, így centerben sokat támadhatott a VRCK, míg a Szolnok jobbára a széleken próbálkozott. Juhászt és Árvát nem tudták megfogni, Gulyás időt is kért (16-20), majd csapata szerzett két pontot. Toma is kikérte a „félpercest”, de a Szolnok előbb egyenlített, majd egy látványos, hosszú labdamenet végén a vezetést is átvette (22-21). Budai érkezett Borovicsanin helyére, miközben még szólt a vastaps az előző pontért, majd Árva ütött túl hosszút (23-21). Banai termelte a pontokat, amíg első sorban volt, de a Vegyész nem tudta lezárni a szettet, 28-27-nél pedig már a Szolnoknak is volt meccslabdája, ahogy utána is. A férfias küzdelemből és a látványos labdamenetekből végül a Kazincbarcika jött ki jobban (29-31, 1-2).

Nem törtek össze Göncziék, Rása jó nyitósorozatának köszönhetően 5-0-val kezdtek – Toma időt kért, majd Budait beküldte Borovicsanin helyére. Banai Rásával ellentétben húzott nyitásokkal hozta zavarba Iurgenéket (5-4), Fülöp érkezett is a brazil helyére fogadni. Krupánszki mezőnyben hozott egy extrát, amiből Gönczi pontot szerzett (8-6), majd állt egy kicsit a játék, mert a játékvezetők tanácskoztak egy kétes labdamenet végén. Borovicsanin 11-8-as hazai vezetésnél tért vissza a pályára, de ő sem tudta megállítani Törökéket, akik ekkor nagyon elkapták a fonalat (14-9). Kezdett magához térni a Toma-csapat, Gulyás időt is kért 14-12-nél, 16-13-nál pedig jött a játszma második kötelező pihenője. A végjátékhoz érve még mindig a Szolnok vezetett (21-17), Toma időkéréssel próbálkozott, bízva abban, hogy valamit ki tudnak találni a stabilan röplabdázó hazaiakkal szemben. Érkezett Toronyai és Surányi a vendégekhez, 23-21-nél Gulyás kikérte az idejét, majd Krupánszki kiharcolta övéinek az ötödik szettet (25-22, 2-2).

Sok hibát ejtettek a barcikaiak, a Szolnok így 4-2-vel meglépett, majd egy hazai baki után Árva szerzett pontot, ezt követően pedig egy ászt is szervált (4-4). Újabb két VRCK-poén jött, ezzel együtt pedig a szolnoki időkérés is (4-6), majd 5-8-nál a térfélcsere. Iurgen beállása után rögtön pontot szerzett, majd az eddig jól fogadó Dudás nem állt a helyzet magaslatán (8-9). Krupánszki méteres out ütése után Rása sárga lapot kapott, mert a hálót rángatta, Kecskeméti pedig egy ászt nyitott (8-11). Izgalomban nem volt hiány, mind a két csapat becsülettel küzdött, de Árva blokkja után három mérkőzéslabdához jutott a VRCK, és Gönczi rossz támadása után véget ért a találkozó (11-15, 2-3).

Pénteken 18 órakor a Vegyész a Fino Kaposvárt fogadja hazai pályán, az összecsapásra a belépés díjtalan.

tm