Továbbjutnának csoportjukból Vitkóék az Európa-bajnokságon

Csütörtökön megkezdődik a férfi röplabda Európa-bajnokság, amelyen a Vegyész RCK liberója, Marián Vitko is jó eséllyel pályára fog lépni. A 25 éves szlovák válogatottal beszélgettünk.

A magyar férfi röplabda-válogatott ugyan nem jutott ki az Európa-bajnokságra, a Vegyész szurkolói mégis szoríthatnak akár Marián Vitkóért és Vlado Milevért, a szlovák és az észak-macedón válogatott ugyanis ott van a kontinenstornán. Habár Milev papíron nem a VRCK játékosa, a legutóbbi két idényt egyesületünknél töltötte, Vitkónak azonban élő szerződése van.

„Hosszú volt a felkészülésünk az Európa-bajnokságra, rengeteg és hosszú futóedzésekkel az elejétől kezdve, és persze lassan a labdás gyakorlatok is egyre nagyobb hangsúlyt kaptak. Összességében remek érzés, hogy válogatott játékos vagyok, és hogy ott lehetek a kontinenstornán” – mondta Vitko a vrck.hu érdeklődésére, aki a reményei szerint első számú liberóként kap lehetőséget az Eb-n.

„A felkészülés alatt három mérkőzést játszottunk a csehekkel, amelyeken egészségügyi vizsgálatok miatt nem tudtam részt venni. Azonban nincs ok aggodalomra, rendben vagyok, és a folytatásban már játszhattam is. A portugálok ellen három összecsapást is megnyertünk, ebből kettőn végig a pályán voltam, ezeken egy szettet veszítettünk. A portugáliai felkészülési mérkőzések taktikailag nagyon fontosak voltak számunkra, még a harmadik is, amely az első szettben, 22-23-nál véget ért, mert elment az áram egy nagy vihar miatt. Ezt követően Görögországba mentünk, ahol újfent sikerült nyerni, és ott már csak én játszottam, mert sajnos a másik liberónk kéztörést szenvedett. Jó eséllyel tehát én lehetek a kezdő liberó, de ezért továbbra is minden nap keményen kell dolgoznom.”

A szlovákok a világ élvonalába tartozó szerbekkel, a németekkel és a belgákkal, valamint a papíron könnyebb ellenfeleknek ígérkező osztrákokkal és spanyolokkal vannak egy csoportban.

„Minden rajtunk múlik, mennyire tudunk nyugodtak, koncentráltak maradni az éles helyzetekben. A célunk az, hogy továbbjussunk a csoportból, ami nem ígérkezik könnyű feladatnak, de nem is lehetetlen” – zárta gondolatait a VRCK játékosa.

Vitkóék pénteken lépnek először pályára, ellenfelük Spanyolország lesz. A csoportmeccseiket Belgiumban játsszák a szlovákok.

(fotó: vrck.hu)