Megállítja valaki az oroszokat? Eb-esélylatolgatás Marek Kardossal és Mészáros Dömötörrel

Csütörtökön elkezdődik a 31. férfi röplabda Európa-bajnokság. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány információt a tornával kapcsolatosan, valamint kikértük az európai röplabdában jártas Marek Kardos és Mészáros Dömötör véleményét is az esélyeket illetően.

AZ ALAPADATOK

Az idei tornának négy ország, Belgium, Franciaország, Hollandia és Szlovénia ad otthont.

A CSOPORTOK (zárójelben a csoportmeccseknek helyszínt adó város)
A-csoport (Montpellier): Franciaország, Olaszország, Bulgária, Portugália, Görögország, Románia.
B-csoport (Brüsszel): Belgium, Szerbia, Németország, Szlovákia, Spanyolország, Ausztria.
C-csoport (Ljubljana): Szlovénia, Oroszország, Finnország, Törökország, Észak-Macedónia, Fehéroroszország.
D-csoport (Amszterdam, Rotterdam): Hollandia, Lengyelország, Csehország, Észtország, Ukrajna, Montenegró.

A csoportokból az első négy helyezettek jutnak tovább a kieséses szakaszba. Egy elődöntőnek Ljubljana, a másiknak Párizs ad otthont, utóbbi város pedig helyszíne lesz a döntőnek is. Az aranyéremért a két legjobb csapat szeptember 29-én lép pályára.

KI ÁLLÍTHATJA MEG AZ OROSZOKAT?

A szakírók többsége egyetért abban, hogy a lengyel és az orosz válogatott – amennyiben a legjobb formájukat tudják hozni – kiemelkedhet a mezőnyből, de természetesen ott vannak az esélyesek között a társházigazda franciák, az olaszok és a szerbek is. Marek Kardos, a Vegyész RCK vezetőedzője és szakmai igazgatója, valamint Mészáros Dömötör, klubunk korábbi játékosa is az említett nemzetek közül várja a végső győztest.

„A lengyelek és az oroszok mellett nálam még az olaszok a favoritok, de előbbi kettőt esélyesebbnek tartom” – mondta a vrck.hu-nak Kardos, aki játékosként egyebek között Franciaországban és Lengyelországban is játszott, valamint két Bajnokok Ligája négyes döntőben is főszereplő volt. „Az úgymond kisebb országok közül Szerbiának, Szlovéniának és Bulgáriának lehet jó esélye arra, hogy elkapjon akár egy nála esélyesebb csapatot. A franciáknál kisebb generációváltás van, a két legjobb centerük nem lesz ott az Eb-n, és nincsenek is jó formában, mert sok mérkőzést veszítettek a Világ Ligában, valamint az olimpiai selejtezőben is. A legjobb hatban ott a helyük, nem kétség, de a tétmeccseken mutatott teljesítményük – magukhoz képest – a nyáron nem volt meggyőző, persze egy hazai rendezésű torna nagyot dobhat a játékosokon.”

Viktor Poletaev (szemben) és az orosz válogatott az Eb-n is nagyot csatázhat Lengyelországgal. (Fotó: fivb.com)

Kardos érdeklődésünkre még mélyebben boncolgatta az esélyeket. Szerinte az lehet az oroszok és a lengyelek előnye, hogy 22-25 fős bő keretük van, és így tudták a nyári világeseményeket is sikeresen abszolválni: Oroszország az Egyesült Államok válogatottját győzte le a Világ Liga döntőjében (Chicagóban), míg Lengyelország a harmadik lett Brazília előtt.

„A szlovéneknek, a bolgároknak és a szerbeknek is vannak világsztárjaik, de a merítési lehetőségeik már nem ilyen mélyek, az ő teljesítményük nagyban függ a lengyelek, az oroszok, az olaszok és a franciák formájától” – zárta gondolatait Kardos.

Kardossal Mészáros Dömötör, a Vegyész korábbi játékosa is egyetértett abban, hogy az orosz mellett a lengyelek jó eséllyel ott lesznek a végelszámolásnál, de az Olaszországban és Oroszországban is játszott klasszis a franciákat sem írná le.

„Az orosz válogatott nagyon átalakult, meg is nyerték a Világ Ligát, őket mindenképpen a döntőbe várom” – mondta honlapunknak Mészáros. „Wilfredo León már lengyel állampolgár, vele nagyot nyertek, de Michal Kubiak és a többiek is jók ütőerőben. Az olaszokat sosem lehet leírni, ahogy a bolgárokat sem. A meglepetéskategóriára a szerbek jó eséllyel pályáznak a jellegzetes mentalitásukkal, ráadásul csapatként jó egységet alkotnak. Igaz, náluk volt edzőváltás, ez nem tudom, mennyire fog kijönni. A Grózer György-féle Németország kellemes színfoltja lehet a tornának, akárcsak Szlovénia és Belgium. Egy biztos, izgalomban nem lesz hiány, mert a kisebb csapatok bátran belemennek a váratlan dolgokba, komoly rizikót vállalnak a nagyokkal szemben, ami akár jól is elsülhet. Egy biztos, az orosz, lengyel, olasz hármas valóban erős, de a negyedik helyre már több csapat is odaérhet, és biztos vagyok benne, lesz meglepetéscsapat is.”

Grózer György és a német válogatott 2017-ben ezüstéremnek örülhetett, az oroszoktól 3-2-re elszenvedett döntőben a magyar származású világsztár 27 pontot szerzett. (Fotó: cev.eu)

EGY (KETTŐ) VEGYÉSZ-JÁTÉKOS AZ EB-N

Marián Vitko a szlovák, Vlado Milev az észak-macedón válogatottal méretteti meg magát az Eb-n (utóbbinak ugyan nincs élő szerződése klubunkkal, de visszatérését Kárpáti László klubelnök nem zárta ki). Szlovák vezetőedzőnk, Kardos szerint honfitársai sorsa akár már az első nap eldőlhet.

„A szlovák válogatott valahol a spanyolok és az osztrákok szintjén van, éppen ezért fontos lesz, hogy már a nyitó mérkőzésén Szlovákia legyőzze Spanyolországot. Ez nem lesz könnyű, mert a spanyolok jó formában vannak, az észtekkel kiváló meccseket játszottak. Ha kikap a szlovák válogatott, akkor még nagyobb bravúrt kellene bemutatnia, például Belgium ellen, ami már jóval nehezebbnek ígérkezik” – mondta Kardos, aki a Vegyész liberójáról is ejtett néhány szót. „Marián számára megtiszteltetés, hogy ilyen szinten mutathatja meg magát, de nem véletlenül van ott a válogatottban, és lesz annak első számú liberója. Meglátjuk, hogyan tud megbirkózni a feladattal. Eddig nagyon jól ment neki a felkészülési időszakban, de az nem számít, az igazi erőpróba az Európa-bajnokság lesz.”

A Vitkóval készült interjúnkat ide kattintva, míg a Milevvel készített anyagunkat itt olvashatja el.

MAGYAR VONATKOZÁSOK

A már évek óta a világ elitjébe tartozó Grózer György a német válogatott oszlopos tagjaként várja az Eb-t, míg Koch Róbert a osztrák válogatott edzőjeként vesz részt rajta. Utóbbi 18 évvel ezelőtt még a magyar válogatott játékosaként lépett pályára a kontinenstornán.

Az Eb hivatalos zenéje

A mérkőzések közül néhányat az Eurosport fog közvetíteni, míg online az összes találkozót meg lehet tekinteni az eurovolley.tv (fizetős) és a bet365.com (feltöltött összeggel rendelkezni kell) oldalakon.

(főcímkép: Az Eb-aranyra vágynak a lengyelek. Forrás: Polska Siatkówka facebook)