Vegyész – Kaposvár 0-3

Szombaton három szettben (0-3; -16, -17, -28) kikapott a Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán a Fino Kaposvár ellen a férfi röplabdabajnokság döntőjének második meccsén, így nehéz helyzetbe került az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcában.

FÉRFI RÖPLABDA NB I, ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
VEGYÉSZ RC KAZINCBARCIKA – FINO KAPOSVÁR 0-3 (-16, -17, -28)
Kazincbarcika, 450 néző. Jv-k: Éva, ifj. Szabó P., Sík, Filiber, Nagy, Soltész.
Vegyész: Toronyai, Szabó D., Juhász, Banai, Árva, Kovács Z. Csere: Dudás (liberó), Bene (liberó), Budai, Csányi, Surányi. Vezetőedző: Toma Sándor.
Kaposvár: Magyar, Dávid Z., Rása, Nagy J., Bozóki, Bagics. Csere: Deák (liberó), Bögöly. Vezetőedző: Demeter György.
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása: 2-0 a Kaposvár javára.

Toma Sándor, a Vegyész vezetőedzője: Felbosszantott az a passzivitás, amit az első két szettben tapasztaltam. Örülök, hogy a cserék a kezdeti megilletődöttség után hozni tudták azt, ami elvárható tőlük, ráadásul ők még döntőben sosem léptek pályára. Nagyon erős csapat a Kaposvár, ahhoz, hogy feltörjük őket, legalább olyan játékot kell nyújtani, mint a harmadik szettben.

Demeter György, a Kaposvár vezetőedzője: Taktikus, fegyelmezett játékot mutattunk, de a barcikai váltás meglepett minket a harmadik szettben. Szabó Dávidot mindenképpen hatástalanítani akartuk, két fontos pillanatban ez sikerült is. Örülök a győzelemnek, de még fel kell tenni a pontot az i-re, és ezt hazai pályán meg is tehetjük.

RIPORT

Az első mérkőzéshez hasonlóan Toma Sándor vezetőedző ezúttal sem számíthatott több játékosára: Bokor Elek, Lehóczky László és Kozsla Ádám sem tudta vállalni a játékot. A találkozó szorosan indult, majd az első technikai időhöz közeledve a Kaposvár több pontot is szerzett, így 8-5-re meglépett. Mindkét oldal sokat hibázott: a kaposváriaknál a Magyar, Bagics, Bozóki hármas nem értette meg egymást, míg a hazaiaknál Banai és Juhász között esett le a labda. Ennek ellenére szép befejezéseket is láthatott a publikum, ebben a műfajban elsősorban Dávid illetve Szabó jeleskedett. A vendégek növelni tudták előnyüket a második technikai szünetre (11-16), hiszen bátrabban, energikusabban játszottak, míg a Vegyészen nem igazán lehetett érezni a magabiztosságot. Ennek köszönhetően a Fino könnyedén gyűjtötte be az első szettet (16-25, 0-1).

Árva-ponttal indult a második szett, majd Bagics kétszer is outot ütött (4-1), de gyorsan egyenlített a Kaposvár. Szabó Bozóki felett-mellett találta meg a rést, majd a jó szervája után Juhász ziccerben hibázott, de ha nehezen is, előnnyel mehetett a Vegyész az egyperces szünetre (8-7). Mezőnyben nagyot mentettek Toronyaiék, talán az elsőt a meccsen, a vége pedig hazai pont lett Árvának köszönhetően. Rásáék azonban kapaszkodtak (10-10), majd 13-13-nál zsinórban három pontot is szereztek – nagyban köszönhetően a hazai rontásoknak (13-16). Kovács helyére Budai érkezett 13-17-es állásnál, aki két labdamenettel később szépet mentett mezőnyben. Dávid nyitásaival azonban ő sem tudott mit kezdeni (14-20), így a hajrához érve a Kaposvár ismét magabiztosan vezetett. Toma előbb időt kért, majd Csányit és Surányit is pályára küldte. A cserék azonban nem zavarták meg az ellenfelet, így Demeter legényei a második etapot is hozni tudták (17-25, 0-2).

A fordulás után Árva visszatért, míg Csányi és Budai maradtak. A Kaposvár nem változtatott, 1-4-re el is húzott, de Szabó ütése, Juhász nyitása, egy rossz vendég támadás és Szabó újabb ütése után pillanatok alatt átvette a Vegyész a vezetést (5-4). A rutinosabb somogyiak újra magukhoz ragadták a kezdeményezést, Dávid sokadik pontja pedig a nyolcadikat jelentette a számukra (5-8). Szabó és Árva ütését követően olvadt a vendég előny, majd utóbbi nyitott egy ászt, és hátsó sorból ejtett okosan (9-10). Feltüzelte magát a Vegyész, ismét visszajött a szurkolók hangja (13-11), joggal, hiszen Toronyaiék becsülettel küzdöttek (14-13). Szabó futószalagon gyártotta a pontokat, majd Árva egy-az-egyben blokkolta Bagicsot, hárompontos előnyhöz juttatva övéit (16-13). Dávid és Bagics közelebb hozta a Finot a borsodiakhoz, Bozóki blokkolta Árvát (16-16), majd támadásból is eredményes volt az ütő (16-17). 18-17-es Kaposvár-vezetésnél a hazai drukkerek rákezdtek a „Mindent bele!” rigmusra, amire a játékosok jól reagáltak (19-19). Két pontos előnyt csikart ki a Fino (20-22), de Árva pontja és Bagics hibája után egál lett, majd Dávid hosszúra nyúlt ütése után 24-23-ra ment a Vegyész. Demeter dühös időkérése után tombolt a hazai publikum, a találkozó végre méltó volt a döntő színvonalához, de hiába volt több szettlabdája is a hazai csapatnak, nem tudott szépíteni, a vendégek pedig – ha nehezen is –, de behúzták a játékrészt, vele együtt a második meccset is (28-30, 0-3).

Folytatás hétfőn Kaposváron.

tm (Fotó: boon.hu – archív)