Kaposvár – Vegyész 3-0, ezüstérmes a Kazincbarcika!

Ezüstérmes lett a férfi röplabda NB I 2015/16-os szezonjában a Vegyész RC Kazincbarcika, miután a harmadik meccsen is kikapott (3-0; 21, 22, 15) a címvédő Fino Kaposvártól. A somogyiak 17. bajnoki címüket szerezték.

FÉRFI RÖPLABDA NB I, ELŐDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
FINO KAPOSVÁR – VEGYÉSZ RC KAZINCBARCIKA 3-0 (21, 22, 15)
Kaposvár, 800 néző. Jv-k: Mezőffy, Bátkai-Katona, Varjasi, Nagy B., Soltész, Bibók.
Kaposvár: Magyar, Dávid Z., Rása, Nagy J., Bozóki, Bagics. Csere: Deák (liberó), Bögöly. Vezetőedző: Demeter György.
Vegyész: Toronyai, Szabó D., Juhász, Banai, Árva, Kovács Z. Csere: Dudás (liberó), Bene (liberó), Budai, Csányi, Bokor, Surányi. Vezetőedző: Toma Sándor.

Demeter György, a Kaposvár vezetőedzője: Feszült volt a mai mérkőzés, nem az első döntőm volt, de egy fontos meccse előtt mindig izgul az ember, és higgadtnak kell maradni. Mi voltunk az esélyese ennek a bajnokságnak, próbáltunk kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, örülök az újabb aranyéremnek.

Toma Sándor, a Vegyész vezetőedzője: Jelenleg ekkora különbség van a két csapat között, nekünk még hegyeket kell megmozgatnunk ahhoz, hogy legyőzzük a Kaposvárt. Az előző két meccsen volt hiányérzetem, ezúttal viszont játszottunk. Köszönöm a szurkolóknak a buzdítást a csapat nevében is. A Kaposvárnak gratulálok az aranyéremhez.

RIPORT

Az első két meccset egyaránt 3-0-ra nyerte a Kaposvár, így hétfő este úgy léphetett pályára, hogyha nyer, begyűjti 17. bajnoki címét. Ehhez azonban a kazincbarcikaiaknak is volt egy-két szavuk, jól kezdtek, az első technikai szünetben 8-5-re vezettek. Aggódnia viszont nem kellett a telt ház előtt játszó hazaiaknak, hiszen a pauza után gyorsan szereztek két pontot (7-8). Magyar Bálint kétszer is villant támadásban (9-10), 11-nél pedig a Fino beérte ellenfelét, majd a somogyi feladó ászértékűt szervált (12-11). Toma Sándor gyorsan időt kért, ami után Árva két pontot is szerzett, de a játékvezetők az utóbbit – tévesen – elvették a Barcikától (14-12). A második technikainál a Kaposvár vezetett kettővel (16-14), de nem adta olcsón a bőrét a vendég csapat. Juhász Péter ismét blokkolta Dávid Zoltánt, de a bírók a hálóban látták a centert (18-16). Nagy József pontatlan támadása után már csak egy pont volt a vendég előny (19-18), majd Szabó Dávid ütésével egalizált a Vegyész (20-20). Ismét elmentek kettővel a hazaiak, Toma Sándor időt kért, közben pedig a maroknyi barcikai drukker buzdította a csapatot (22-20). Banai Máté és Szabó is outot ütött (24-20), Árva pedig nyitást rontott, így a Kaposvár örülhetett az első szett után (25-21, 1-0).

Rása Alex remek szervákkal kínálta meg Kovács Zoltánt (3-0), akinek a helyére érkezett is a fiatal Budai Balázs. A fiatal ütő mezőnyben mentett egy szépet, Toronyai Miklós labdájából pedig Szabó szerzett pontot, majd egy hosszabb labdamenetet is az átló zárt le (3-3). A magyar válogatott csapatkapitánya sorra szerezte a pontokat, mégis a Kaposvár volt előnyben a technikai szünetnél (8-6). Sok nyitást rontott a Kazincbarcika, majd Árva kiszorított helyzetben tehetetlen volt a hármas sánccal szemben (11-8), Toma pedig úgy látta, itt az ideje magához hívni fiait. Magyar és Nagy is blokkolt (13-8), így Toma ismét időt kért, Kovács pedig érkezett vissza a pályára. Toronyai a hálóba nyitott, Banai ütése hosszú volt, a Kaposvár előnye a második kötelező egy percnél továbbra is öt pont volt (16-11). Jött is a „Harcoljatok, harcoljatok…” rigmus a barcikai drukkerektől, de továbbra is sokat hibáztak a borsodiak, Toma pedig cserével próbált frissíteni: Csányi Tamást küldte harcba Banai helyére (18-13). Zárkózott a Vegyész, egy fantasztikus labdamenet végén Juhász blokkolta Dávidot, Kovács rutinosan pontszerzése után pedig már csak eggyel mentek a somogyiak (19-18). Magához tért a Fino, ismét hárommal vezetett, de a hosszú labdamenetet ismét a Vegyész nyerte. Banai visszatért, Toronyai pedig ászt nyitott (23-22), Dávid viszont szettlabdához juttatta együttesét, amit Bagics egy ásszal zárt le (25-22, 2-0).

Az Árva, Dávid csatából utóbbi jött ki jobban két ízben is, a Kaposvár pedig remekül kezdte a szettet, könnyedén elhúzott ellenfelétől (8-3). Sokat hibáztak a vendégek, Toronyai szemfüles ejtése csak szépségtapasz volt a barcikaiak számára (14-8). A címvédő magabiztosan gyűjtögette a pontokat, így még az is belefért, hogy Szabót képtelenek voltak hatástalanítani (15-10). A második technikainál hattal ment a Fino (16-10), majd Bögöly és Bozóki is nyitást rontott. Nem tudott közelebb kerülni a VRCK a dunántúli gárdához, Nagynak pedig sikerült blokkolnia Szabót (19-13). Bokor Elek váltotta Szabót, Surányi István Árva helyére jött, Csányi pedig Banaiéra. Ez azonban nem zökkentette ki a Kaposvárt (23-13), így simán megnyerte a játszmát, a meccset, ezzel együtt pedig a bajnoki döntőt is (25-15, 3-0).

A Vegyész tavaly bronzérmet szerzett, idén pedig egy ezüsttel gazdagodott. A következő szezonban is várjuk szurkolóinkat a csapat mérkőzéseire, reméljük, már az új sportcsarnokban. Hajrá, Vegyész!

tm