Vegyész TV: interjú Toronyai Miklóssal

Felkészülni nem igazán lehet a vezetőedzői feladatra, de nem kell félteni Toronyai Miklóst, aki munkáját neves szakemberek, barátok segítik a jövőben is. A Vegyész TV a VRCK frissen kinevezett vezetőedzőjével beszélgetett.

Amint arról beszámoltunk, Toronyai Miklós lett a Vegyész RC Kazincbarcika férfi röplabdacsapatának vezetőedzője, míg a másodedzői posztra Szabó Dávid került kinevezésre. Toronyai számára nem ismeretlen az edzőség, ugyanis az előző szezonban három korosztályt, a serdülőket, az ifiket és a juniorokat is edzette, utóbbival jó eséllyel pályáztak dobogós helyezésre. Most azonban új kihívások várnak rá, és az első kérdéseket a Vegyész TV tehette fel a 41 éves szakembernek.

AZ ELSŐ GONDOLATOK, MINT VEZETŐEDZŐ…

“Itt kezdtem el röplabdázni nagyon-nagyon régen, itt szereztem az alapokat, és nyilván sokszor eljátszottam a gondolattal, mi lesz akkor, hogyha edzőként térek vissza, vagy edzői karrieremet itt kezdem el” – árulta el a Vegyész TV-nek adott interjújában Toronyai. “Nagy örömmel fogadtam el a felkérést, habár ódzkodtam tőle, mert tapasztalatlan edzőnek számítok, főleg a felnőtt mezőnyben. Egy ilyen megkeresésre azonban az ember nem mond nemet: itt születtem, itt nevelkedtem, számomra ez nagyon megtisztelő és örömteli.”

MIKÉNT LEHET FELKÉSZÜLNI EGY ILYEN, KOMOLYNAK TŰNŐ KIHÍVÁSRA…

„Felkészülni nem nagyon lehet erre, majd ahogy megyünk bele a dolgokba, minden el fog dőlni” – válaszolta a 41 éves szakember. „A röplabdát nagyjából ismerjük, nyilván ez azért most más feladat, mint amikor játszottunk, de úgy gondolom, nem lesz ezzel probléma. Segítségeim voltak, vannak és szerintem lesznek is, így vágunk neki ennek a szezonnak.”

A JÁTÉKRENDSZERRŐL…

„A játékrendszerünk marad ugyanaz, mint amit kialakított Marek Kardos. Akikkel beszélgettem, konzultáltam, mindenkiben az ötlött fel, hogy ez egy teljesen jó rendszer, tehát a mezőnyvédekezésre és a blokkra alapuló röplabdát fogjuk játszani. Mellette persze a támadójátékot is be kell gyakorolni, főleg a ‘side out’-okat. Amivel azonban a mai röplabdázásban meccseket lehet nyerni, az a mezőnyvédekezés: minél több extrát hoz egy csapat, annál közelebb kerül a győzelem megszerzéséhez.”

A CSAPAT FELKÉSZÜLÉSI IDŐSZAKÁRÓL…

„A vírushelyzet miatt sok idő lecsengett úgy, hogy nem volt edzés, így most hamarabb kezdjük el az alapozást. Az erőnléti gyakorlatokon van a hangsúly az elején, majd fokozatosan megyünk bele a labdázásba, csapatépítésbe. Sok meccset szeretnénk játszani, külföldi csapatokkal is, mint például a Presovval, mert a szlovák bajnokság valamivel a magyar előtt jár. Két-három tornán is szeretnénk részt venni, az egyik a hazai Don Bosco Kupa lesz.”

A KERETRŐL…

„Akik barcikaiak és itt röplabdáztak, meg vagyunk egyezve a következő szezonra. A magyar mezőnyből nem nagyon tudunk meríteni, akik vannak, azok más klubok iránt elkötelezettek, éppen ezért külföldiek felé kell kacsintgatni. Igazából két-három játékost szeretnénk még a csapatban tudni, ezek a munkálatok folynak a háttérben.”

(Fotók: Kovács Loretta, vrck.hu)