135 perc játék és öt játszma Dunaújvárosban, de csak egy pont a Vegyésznek

A Dunaferr SE vendégeként kezdte meg szereplését a Vegyész RC Kazincbarcika a férfi röplabda Extraliga 2020/21-es idényében. Toronyai Miklós vezetőedző csapata egy nagyon izgalmas, 135 percen át tartó mérkőzést játszott, és bár szerzett egy pontot, öt szettben kikapott.

Alapembere, Juhász Péter nélkül kellett elutaznia a VRCK-nak Dunaújvárosba, de Toronyai nevezhette a mérkőzésre Guilherme Ferreira Da Silvát, azaz Mineirót – ő azonban még egyelőre csak a cserék között kapott helyet, mivel mindössze két, másfél órás edzése volt társaival, és lakhelyén, Görögországban is csak másfél hete tudott először labdás tréningen részt venni.

Tapogatózó játékkal indult az összecsapás, érződött a feleken, hogy igyekeznek felmérni a másik oldalt, mire is képes. A Vegyész Lukasz Ciupa pontjaival 14-12-re meglépett, de a dunaújvárosi időkérést követően Boa Szabolcsék fordítottak. Aztán újfent a vendégek kerültek előnybe, mi több, hárompontos előnyre tettek szert először a meccs alatt (19-22). Mészáros Dömötörék azonban egalizáltak, sokat is hibázott a VRCK, a végén azonban így is a sötét mezesek örülhettek – Simkó Dániel és Budai Balázs jó blokkjával megnyerték az első felvonást (23-25, 0-1).

A második szett elején a Dunaferr kiharcolt egy hárompontos előnyt, de azt gyorsan elveszítette, és onnantól kezdve végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A végjátékban mindkét edző kikérte két-két idejét, és a fordulatos hajrát (19-18, 19-20, 21-22, 24-22) végül egy rossz Vegyész-nyitás zárta le, amivel egalizáltak a hazaiak (25-23, 1-1).

Nem igazán a látványos röplabdáról szólt a találkozó az első két szettben, a harmadik etapban azonban már bravúros megoldásokat, hosszú labdameneteket is láthattak a nézők. Eleinte a VRCK irányított (8-11), aztán a DSE felzárkózott és újra jöhetett a ki-ki hajrá. 22-21-es hazai vezetésnél Toronyai pályára küldte Mineirót, aki az első két labdaérintéséből egyaránt pontot szerzett. Két meccslabdát is hárítottak az újvárosiak, és a parázs hangulatú adok-kapokból végül a Vegyész jött ki jobban, miután Ciupa megszerezte a harmadik ászát (27-29, 1-2).

Az elvesztett játszma nem szegte a hazaiak kedvét, akik két ízben is megléptek három egységgel, másodszor már 20 felett, de a Kazincbarcikának sikerült visszakapaszkodnia, szettlabdákat hárítva is – úgy, hogy az addig 18 pontot szerző Ciupának kényszerűségből el kellett hagynia a pályát. Egy rossz feladást követően egyenlített Tomanóczy Tibor együttese, így következhetett az ötödik, utolsó felvonás (26-24, 2-2).

Ami rögtön egy látványos labdamenettel kezdődött, amely végén a hazaiak örülhettek, habár a Vegyész gyorsan fordított (1-2). A feladó és ütő közötti kapcsolat látványosan nem működött kazincbarcikai oldalon az egész mérkőzésen, szereztek is zsinórban négy pontot a hazaiak a mindent eldöntő játszmában ennek köszönhetően (5-2). A Dunaferr végig irányított, és innen már nem hozott újabb fordulatot a 135 perces találkozó (15-7, 3-2).

Győzelmének köszönhetően a Dunaferr két pontot szerzett, a Vegyész eggyel gazdagodott Toronyai edző debütálásán. Folytatás jövő hét szombaton, Kecskeméten. A mérkőzés statisztikája ide kattintva tekinthető meg.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, ALAPSZAKASZ
Dunaferr SE – Vegyész RC Kazincbarcika 3-2 (-23, 23, -27, 24, 7)
Dunaújváros, 100 néző. V.: Szabó, Halász.
DSE: Cranston, Mészáros D. 19, Ambrus 8, Boa 22, Garrett 16, Tomanóczy B. 13. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Hatvany 1, Balázs B. Vezetőedző: Tomanóczy Tibor.
Vegyész: Páez 6, Ciupa 20, Simkó 4, Árva 20, Budai 8, Péter M. 4. Csere: Dudás (liberó), Mineiro 8, Bibók, Csizmadia. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Tomanóczy Tibor: Egy küzdelmes mérkőzés volt, nagyon sok szett két pontokon múlott. Látszott a csapatokon, hogy szezon eleji formában játszanak, de azért örülök, hogy a Vegyészt sikerült legyőznünk. Biztos vagyok abban, hogy mind a két együttes tud, és fog is ennél jobban teljesíteni, illetve kíváncsian várom, mire leszünk képesek a folytatásban.

Toronyai Miklós: Mindkét csapat roppant hullámzóan játszott, de ettől eltekintve a Dunaferr jól igazolt, és a rutinos játékosokkal kiegészülve versenyképes csapatot alkot, és sok riválisának fog kellemetlenséget okozni. Nálunk Juhász Péter nagyon hiányzott, mert például kevés blokkot hoztunk középen. Bár Budai Balázs nem játszott rosszul, kicsit elfáradt, ezért kellett helyére Mineirót behozni, akin erősen látszódott, még nincs formában. Első bajnokim volt nekem is, sokat hezitáltam én is, gyors volt a tempó, szóval azért ezt nekem is szoknom kell, de a vereség ellenére nem hinném, hogy rossz úton járunk.

(Főcímkép: vrck.hu/archív)