Elégedett a csapat szponzora, további sikerekben bízik – interjú Paul Schallerral, a Donauchem Kft ügyvezetőjével

A 2014/15-ös szezon kezdete előtt a férfi röplabda NB I-ben szereplő Vegyész RC Kazincbarcika egyéves szponzori szerződést kötött a Donauchem Kft-vel. A csapat az idény végén a harmadik helyet szerezte meg a 12 csapatos pontvadászatban, így a vrck.hu Paul Schallerrel, a vegyianyag-gyártó cég ügyvezetőjével készített interjút.

DSCF7587Az 1994-ben alapított cég a szezon során több mérkőzésen is képviseltette magát, ami bizonyítja, mennyire elkötelezett a kazincbarcikai röplabdasport iránt. Paul Schallerral Budapesten, egy V. kerületi étteremben sikerült időpontot egyeztetni. Első kérdésünk rögtön a 2014/15-ös szezonra vonatkozott, mely végén csapatunk bronzérmet ünnepelhetett – 2012 után először.

„Számítottunk arra, hogy sikerül érmet szerezni” – válaszolta Paul Schaller. „Amikor értesültünk az eredményről, örömmel töltött el minket. Összességében azt hiszem, hogy a bajnoki harmadik hely nem mondható rossznak, és reméljük, hogy a következő évben egy, akár két helyet is tud majd javítani a csapat.”

Adódott a kérdés: jobbra számított-e a Donauchem Kft vezetősége?

„Mielőtt elkezdtük volna szponzorálni a csapatot, alaposan áttekintettük a költségvetésünket, és arra jutottunk, hogy egy magyarországi röplabdacsapat támogatása nem elképzelhetetlen” – emlékezett vissza az ügyvezető. „A Vegyész RC Kazincbarcika sikeres múltja bizonyítja, sok lehetőség van a klubban, lehet nagyobb célokért küzdeni. Az elmúlt két évben gyengébb idénye volt az együttesnek, mi viszont úgy gondoltuk, hogy a támogatásunkkal ismét az érmes helyezésekért lehet majd harcban.”

A Donauchem mindig is szem előtt tartotta a környezetvédelmet és az egészséges életmódot, éppen ezért alkalmazottjai számára is lehetőséget biztosít a mozgásra. A Vegyész szponzorálása sem véletlen, a cég ezúton a mozgás iránti szeretetet is igyekszik az emberek felé kommunikálni.

„Sajnos én személyesen egyetlen mérkőzést sem tudtam megtekinteni, de akik a cég képviseletében kilátogattak, alaposan kifaggattam. A szurkolókat dicsérték, konkrétan azt mondták, egy emberként álltak mindig a csapat mögött. Tudom, hogy majdnem mindegyik hazai meccsét megnyerte a Vegyész, ami jó dolog, és összességében csak azt mondhatom, hogy kiváló dolgokat hallottam.”

DSCF9301Az egyéves szerződés, melyet a felek kötöttek a szezon előtt, lassan lejár, így itt az idő, hogy a cég ismét tanácskozzon arról, milyen módon kívánja támogatni a kazincbarcikai röplabdasportot.

„Mi lépésről lépésre haladunk, döntéseinket alaposan megfontoljuk” – mondta határozottan Paul Schaller. „Az előző szezon előtt egyéves szerződést kötött a Donauchem Kft a röplabdaklubbal, de már akkor is említettük, több évben gondolkodunk. Szeretnénk segíteni a klubnak céljai elérésében. Minél több profitot termel a magyarországi Donauchem, annál nagyobb az esélye annak, hogy anyagilag nagyobb összeggel tudja támogatni a klubot. Drukkolok azért, hogy a következő szezonban az elnökség nagyobb összeggel tudjon segíteni a csapatnak céljai elérése érdekében.”

A cég az elmúlt években folyamatosan fejlődött, nyereséges volt, ami üzleti filozófiájának nagyban köszönhető. A Donauchem Kft lépésről lépésre, biztosan halad előre, de a hosszú távú tervek megvitatását sem lehet szem elől téveszteni. Ez igaz a VRCK-nál is, ahol a siker egyik fő pillére az utánpótlásban rejlik. Paul Schaller elárulta, a cégnél beszéltek már arról, hogy szerepet vállalnak a fiatalok felkarolásában, viszont a klub működésébe nem szeretnének beleszólni.

„Esett már szó arról, hogy a Vegyész utánpótlását segítsük, és egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy ez a jövőben meg is valósul. Ehhez azonban jobban kell ismernünk a klub utánpótlás-rendszerét, szóval még csak ötletként merült fel ez a lehetőség. A jövőre azonban gondolni kell, hiszen remek érzés lenne egy olyan sikeres együttest látni a pályán öt-tíz év múlva, melynek magját helyi fiatalok alkotják. Ami a klub működésében való szerepvállalásunkat illeti, azon még nem gondolkodtunk, szóval érdemi választ ezzel kapcsolatban most nem tudok adni. Jelenleg a mi üzleti politikánkra összpontosítunk, azt, hogy milyen formában tudnánk elképzelni magunkat a röplabdaklub elnökségében, nem tudom, ezt még alaposan át kell gondolnunk.”

Bronzérmes a Vegyész!
A bronzérmes csapat.

A sikereknek köszönhetően a Vegyész előtt lassan ismét megnyílhat az út a nemzetközi színtér felé. A MEVZA (Közép-Európai Röplabda Szövetség) már a 2015/16-os kiírásában is örömmel látná a klubot, amennyiben a bajnok Kaposvár vagy a Magyar Kupa-győztes Kecskemét közül valamelyik végül nem tudná vállalni az indulást.

„Nagyszerű dolog lenne a klub számára, ha ismét képviseltethetné magát a nemzetközi kupaporondon, valamint részt tudna venni a MEVZA küzdelmeiben is” – vélekedett Paul Schaller. „Előbb azonban, ahogy cégünk is teszi, lépésről lépésre kell haladni. Magyarországon Kazincbarcika jelenleg a harmadik legerősebb röplabdacsapattal rendelkezik. Szeretnénk, ha ezt a pozíciót jövőre felülmúlná, így alanyi jogon szerepelhetne a MEVZA-ban. Ha a 2015/16-os sorozattól valamelyik magyar csapat visszalépne, úgy a Vegyész elindulhatna, viszont ehhez a Donauchem plusz anyagi forrást nem tudna mozgósítani.”

Dudás András vezetőedző is megerősítette Paul Schaller szavait, a szakember a következőket mondta: „Csak akkor fogunk igent mondani a MEVZA meghívásának, ha arra financiálisan és szakmailag is készen állunk.”

DSCF7659Interjúnk végén Paul Schaller a következőket mondta: „Hadd mondjam el megint, mennyire elégedett voltam az eredménnyel. Azt sajnálom, hogy személyesen egy mérkőzésre sem tudtam kilátogatni, de a jövőben biztosan ott leszek én is a lelátón. Ami a jövőt illeti, nagyon szorítok a csapatért. Úgy hallottam, könnyű dolga nem lesz az együttesnek annak érdekében, hogy javítson a helyezésén, hiszen a Kaposvár és a Kecskemét is erős kerettel bír, de hiszek a játékosokban és a szakmai stábban.”

Tóth Milán (főcímkép: boon.hu/ÉM)