Extraliga: ismét hátrányból sikerült legyőzni a Kaposvárt

Több mint kétórás mérkőzésen sikerült a Vegyész RC Kazincbarcikának legyőznie a Fino Kaposvárt a férfi röplabda Extraliga alapszakaszának 8. fordulójában. A vendégek kétszer is vezettek, azonban a hazaiak a legjobbkor, az ötödik szettben fordítottak.

Tíz nap alatt harmadik alkalommal mérkőzött meg egymással a két csapat, hiszen az MVM Magyar Kupa elődöntőjében is szembe kerültek. Abból a párharcból a Kazincbarcika jött ki jobban, miután a hazai pályán elbukott hátrányát sikerült ledolgoznia, és aranyszettben a továbbjutást is kivívta.

Ugyanakkor a bajnokin is nagyon kellett a siker mindkét csapatnak – a VRCK ugyanis még szeretne befogni az első két helyezettet, míg a Fino éppen azt a hatpontos előnyt kívánja növelni.

A nyitó játszma derekán sikerült meglépnie a Vegyésznek két-három ponttal, de ezt a hátrányt a kaposváriaknak sikerült ledolgozniuk jó center- és átlójátékuknak köszönhetően. 23-23 után már csak a vendégek szereztek pontot, így megvolt a jó kezdés a részükről (23-25, 0-1).

Rodrigo Moraes néhány labdameneten keresztül kifejezetten remekül blokkolt, Szabó Dávid pedig jól nyitott, így meglépett a VRCK, de ezúttal is felzárkóztak Bögöly Gáborék (10-9). Az egész mérkőzésen sok hibával játszottak a csapatok – főleg a szervában rontottak -, viszont látványos labdameneteket, kemény ütéseket is láthatott a közönség, Lukasz Ciupa egyik támadása kifejezetten élményszámba ment (18-15). Blázsovics hátsó sorból bírta tapsra a közönséget (20-16), majd egyre olvadt ismét az előny (22-21). A végén volt miért izgulni, Blázsovics ásszal szerezte meg a részsikert (25-22, 1-1).

Összesen 13 pontot szereztek a barcikaiak blokkból.

Szabóék kockáztattak a szervákkal, hiszen sokat rontottak, de ezzel a somogyiak is így voltak, hiszen alapvetően mindkét csapat jól fogad, és ezt szerették volna megbontani, helyenként sikerült is (7-8). Nem tudtak ellépni egymástól a csapatok, Toronyai Miklós vezetőedzőnek pedig kényszerűségből cserélnie kellett, miután Ciupa rosszul esett (17-18). A lengyel két elveszített labdamenetet követően visszatért (20-20), a hazai b-közép fantasztikus hangulatot csinált, de ha minimális különbséggel is, újra a vendégek kerültek előnybe (23-25, 1-2).

Az újabb térfélcserét követően alaposan bekezdtek Juhász Péterék, és 16-hoz érve már hat pont volt az előnyük. A Fino viszont nem adta fel, új feladója vezérletével folyamatosan zárkózott, de a végjátékban Szabóék nem hibáztak – egyébként a sok hiba továbbra is jellemezte az összecsapást (25-22, 2-2).

A mindent eldöntő játszmában Bozóki Bencéék kezdtek jobban (2-4), majd Moraes és Ciupa blokkoltak eredményesen (7-7). Több mint két órája nyüstölték már ekkor egymást a felek, Juhász sáncát követően Demeter György kért időt (9-7). Páez Carlos ásszal jelentkezett, Marko Milovanovics bombázott, Szabó ésszel oldott meg egy labdát (11-8), majd a közönség segítségével is, az extázisba került borsodiak fontos két bajnoki pontot szereztek (15-11, 3-2).

A mezőny legeredményesebb játékosa Blázsovics volt 22 ponttal, míg Juhász és Mudo három-három blokkot hoztak. A vendégek közül Milovanovic 18 pontig jutot.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, ALAPSZAKASZ, 8. FORDULÓ
Vegyész RC Kazincbarcika – Fino Kaposvár 3-2 (-23, 22, -23, 22, 11)
Don Bosco Sportközpont, Kazincbarcika, 300 néző. V.: Szabó P., Szarka J.
Vegyész: Páez 5, Ciupa 15, Juhász 11, Szabó D. 17, Blázsovics 22, Moraes 7. Csere: Dudás (liberó), Csizmadia, Bibók, Péter B. Vezetőedző: Toronyai Miklós.
Kaposvár: Garchet 4, Hubicska 14, Sandoval 16, Milovanovic 18, Bögöly 10, Ujacsi 1. Csere: Bozóki (liberó), Vasquez 6, Kiss 1, Radovics 1. Megbízott edző: Demeter György.

Toronyai Miklós: Valami pozitív dolog bekattant a fiúknál a sok beszélgetést követően, hiszen az utóbbi két mérkőzésen az akarattal semmi probléma nem volt. Direkt kértem a játékosokat, rizikózzanak a nyitásokkal, és bár más elemben is hibáztunk, egy percig nem adtuk fel. Erre lesz szükség a folytatásban is.

Demeter György: A kupameccseken valamelyik csapat mindig idegesen röplabdázott és sok hibával. Most úgy gondolom, hogy nyugodtabbak voltak a csapatok, viszont sok volt a hiba. Ilyen különbséggel ki lehet kapni Kazincbarcikán.