Ha március, akkor jó eséllyel kupaarany!

Fennállása során a Vegyész RC Kazincbarcika három alkalommal hódította el a férfi röplabda Magyar Kupát: 2004-ben, 2005-ben és 2018-ban. Mindegyik kupaelsőség az év harmadik hónapjában, márciusban jött össze.

A Vegyész az 1990-es évek második felében már önálló klubként működött, és néhány esztendő elteltével már jöttek is az eredmények. Előbb 2001-ben mind a bajnokságban, mind pedig a kupában negyedik lett a sárga-kék egyesület, hogy a következő évben ezt már ezüstéremre cserélje. Ekkor még a március nem hozott szerencsét a VRCK-nak, ahogy 2003-ban sem, hiszen a Kaposvár 2002. március 13-án 3-0 (Kazincbarcikán), napra pontosan egy évvel később pedig 3-2 arányban (Kaposváron) hódította el az aranyérmet.

2004-ben sikerült a borsodiaknak megszakítaniuk a szériát, az Irinyiben, március 18-án 3-2-re legyőzték a nagy riválist, egy évvel később, március 8-án pedig már Kaposváron örülhettek egy 3-0-s találkozót követően.

A következő két döntőben is ott volt a Vegyész, de egyik, áprilisban rendezett aranymeccset sem tudta megnyerni, így éremkollekcióját ezüstérmekkel gazdagította.

Sok évet kellett várniuk a kazincbarcikaiaknak arra, hogy újra ott legyenek a tűz közelében. A 2017/2018-as szezonnak egy megerősített kerettel vágott neki a csapat, bizakodtak is nagyon a szurkolók, hogy ismét felérnek kedvenceik a csúcsra. 2018. március 17-én több mint száz Vegyész-szurkoló utazott el az Érd Arénába, és lehetett szemtanúja annak, hogy Mészáros Dömötör és Szabó Dávid vezérletével a VRCK magabiztos, 3-0-s győzelmet arat a Kecskeméttel szemben. Az elmúlt hét kupadöntő közül ez volt az egyetlen, amelyet márciusban rendeztek.

Érdekesség, hogy a Vegyész mindhárom elsőséget Daniel Oravec vezetőedzővel szerezte, Toronyai Miklós pedig az egyetlen, aki játékosként ünnepelhette a három aranyérmet. Mellettük Kárpáti László (klubelnökként), Kárpáti Zoltán (kétszer játékosként, egyszer ügyvezetőként), dr. Rácz Zsigmond (csapatorvosként) és Kovács Zoltán (kétszer játékosként, egyszer statisztikusként) triplázott még.

További érdekességek a Magyar Kupa döntőivel kapcsolatban: 

  • a legutóbbi öt kiírást rendre más csapat nyerte (sorrendben Kaposvár, Szolnok, Kazincbarcika, Kecskemét, Pénzügyőr)
  • 30 év után ért fel a csúcsra ismét budapesti klub az MK-ban, a Csepel 1990-es sikerét követően a Pénzügyőr örülhetett 2020-ban
  • a Kecskemét az elmúlt 12 évben tíz alkalommal is döntőbe jutott, kétszer nyert aranyérmet
  • 2006 és 2013 között a Kaposvár zsinórban nyolcszor lett kupagyőztes, ennyi címet senki nem tudott szerezni egymás után az MK történetében