Ismerd meg jobban: Kiss Máté

Fiatal kora ellenére már tapasztalt játékosnak vallhatja magát, idén a magyar válogatottban is nagyobb szerepet kapott. Kaposváriként lett a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika 21 éves átlagéletkorú együttesének a csapatkapitánya. Ismerd meg jobban Kiss Mátét.

Mesélj egy kicsit magadról, milyen iskolákba jártál eddig, mit tanultál?
Kaposváron születtem, kis koromban Kaposvár mellett laktunk, majd öt-hat éves koromban beköltöztünk a városba. Ott kezdtem el már az óvodát, majd a sulit is. A Kodály Zoltán Általános Iskolába jártam, majd az Eötvös Loránd Szakközép Iskolában folytattam a tanulmányaimat, ahol egy év sporttagozat után váltottam szakmai képzésre. Az ipari gépész szakmám után az érettségit is megszereztem, és most a B-licenszes edzői tanfolyamot csinálom. Ezután pedig a röplabdára szeretnék koncentrálni.

Mikor és miért kezdtél el röplabdázni, kitől tanultál eddig a legtöbbet?
2007-ben ismerkedtem meg a röplabdával, az akkori osztálytársaimmal megbeszéltük, hogy kipróbáljuk, milyen lehet ez a sportág. Nekem annyira megtetszett, hogy ez után három iskolai éven keresztül jártam az iskolai edzésekre. Ezalatt a három év alatt annyira elnyerte a tetszésemet a sportág, hogy szerettem volna az iskolán kívül is minél többet tanulni róla, ezért a Kaposvári Röplabda Akadémián folytattam a karrieremet. Az alapokat Zarka Petértől, később pedig Ágfalvi Krisztától tanultam, akiknek sokat köszönhetek. Az utánpótláséveim alatt sok, nagyon jó edzővel volt szerencsém dolgozni, mint például Kovács Balázs és Varga Péter. Tőlük nem csak a pályán tanulhattam, hanem a magánéletben is. Majd lehetőséget kaptam, hogy a felnőttek között mutathassam meg a tudásomat, ahol Demeter Gyuri bácsitól tanulhattam és megpróbáltam minden kérését, tanácsát megcsinálni, megfogadni. Ezután egy argentin edzőtől, Ruben Wolochintól sajátíthattam el a külföldi röplabda titkait. Immár Kazincbarcikán, Toronyai Miklós kezei alatt tanulok tovább.

Mit szeretsz a röplabdában?
Szerintem elég látványos és egyre népszerűbb, aminek személy szerint nagyon örülök. Igazi csapatsport, ahol nem csak egy emberen múlik a “sorsod”.

#
6
Nemzetiség
hunMagyarország
Pozíció
Liberó
Súly
91 kg
Válogatottság
9
Magasság
190 cm
Jelenlegi csapat
GreenPlan-VRCK
Korábbi csapatok
Fino Kaposvár
Kor
24

Ha nem röplabda, akkor mi köt le?
Nagyon szeretek haverokkal, barátokkal lenni, igaz most a kaposvári barátaim kicsit messze vannak, de itt Barcikán is megtaláltam pár emberrel a közös hangot, szóval ez itt is adott. Ezen kívül nagyon érdekel a virtuális világ, szóval szabadidőmben néha ezt is űzöm. Illetve tanuló fázisban vagyok még a horgászatban, amit szintén nagyon szeretek.

Milyen embernek, csapattársnak tartod magad?
Szerintem én mindig megpróbálok nyitott maradni a csapatban és segítőkész lenni. Mindig az van a szemem előtt, hogy mit tehetek a csapatért, hogy jobb legyen.

Melyik színű mez jön be jobban?
Hmm, nekem a sötét egy fokkal jobban tetszik, mint a fehér.

Mit gondolsz, mi az a plusz benned a pályán, ami sikerre segítheti a csapatot?
Szerintem a “tapasztalatom”, bár még én is nagyon fiatalnak számítok, de már sok edzővel, illetve játékossal röplabdázhattam, és mindig próbáltam ellesni dolgokat tőlük, amiket a megfelelő helyzetekben alkalmazni is tudok.

Ki a csapat bohóca?
Mindenkinek megvan a személyisége a csapatban, és szerintem mindenki vicces, de ha ki kellene emelni valakit, valakiket, akkor szerintem Bibók Balu, illetve én lennék.