Magyar Kupa: idén is a Kaposvárral találkozunk az elődöntőben

Szerdán a legjobb négy közé jutott a röplabda Magyar Kupában a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika, és ahogy egy évvel ezelőtt, úgy ezúttal is a Fino Kaposvárral kell megküzdenie a döntőbe kerülésért.

Egy éve a Vegyész a MAFC-BME-t kapta a legjobb nyolc között, az akkor a legnehezebb párosítás volt, de kettős győzelemmel sikerült továbbjutnia Toronyai Miklós együttesének. A négy között a Fino Kaposvárral találkozott a VRCK, először Kazincbarcikán, ahol simán nyertek a somogyiak. A visszavágót aztán a kazincbarcikaiak hozták 3-1-re, majd az aranyjátszmában is jobbak voltak: óriási bravúrral sikerült kiharcolni a finálét.

Idén a negyeddöntőben a DEAC-cal került össze a GreenPlan-VRCK, ami túlzás nélkül állítható, hogy a legkiegyenlítettebb párharc volt. Szabó Dávidék azonban hozták mindkét meccset, a visszavágón a harmadik szettet 21-24-ről nyerték meg 30-28-ra. Rutinos átlónk szerint – aki tíz pontot szerzett szerdán – idén még nehezebb lesz a feladat a Kaposvár ellen.

„Ugyanolyan párharcra számítok, mint egy évvel ezelőtt. Ellenfelünk semmit nem gyengültek, sőt, szerintem erősebbek lettek” – hangsúlyozta Szabó. „Izgalmakból nem lesz hiány, sokat kell tennünk azért, hogy ezúttal is mi nyerjük a párharcot. Azért is nehezebb a dolgunk, mert a kis teremben játssza a Kaposvár a meccseit, nem pedig az Arénában, habár jó emlékeink a régi termükről is vannak.”

Szabó csereként lépett pályára a DEAC elleni visszavágón, a harmadik szett hajrájában, de három labdájából kettőt is beütött, valamint hozott egy blokkot fontos pillanatban.

„Nem mondott különösebben az edző semmit, azt kérte tőlem, hogy a nyitás után mezőnyben próbáljak meg extrát hozni” – árulta el a 33. születésnapját pénteken ünneplő Szabó. „Aztán végül fent maradtam, elöl is követtük az utasítást, szerencsére be is jött, és végül sikerült nyerni. Nem túl hálás dolog beállni több mint két szett után, ráadásul most a szokottnál hűvösebb volt a teremben, de a legfontosabb, hogy jól sült el, meglett a továbbjutás. Annak is külön örülök, hogy azért a negyedik szettben is jól ment a játék a fiatalokkal, habár a debreceni alapemberek már padoztak.”

A másik elődöntőben – a tavalyihoz hasonlóan – a címvédő Pénzügyőr a tavalyi negyedik Kecskeméti RC-vel találkozik. A mérkőzések időpontjai egyeztetés alatt vannak, de a GreenPlan-VRCK valószínűleg február 8-án (Kaposváron) és február 15-én (Kazincbarcikán) fog pályára lépni.

A Magyar Röplabda Szövetség a szerdai napról írt összefoglalójában rámutatott: hatodik éve ugyanaz a négy csapat jutott a legjobb négy közé, tehát a Kaposvár, a Kecskemét, a Pénzügyőr és a GreenPlan-VRCK. 2018-ban a Vegyész első lett a KRC-vel szemben, majd harmadik a Kaposvár előtt. 2020-ban a somogyiak visszavágtak a bronzmeccsen, 2021-ben pedig – Toronyai első szezonjában – a mieink zártak a dobogó legalsó fokán a Kecskemét előtt. Tavaly a PSE győzte le a mieinket az Érd Arénában.

(fotó: Kovács Loretta, VRCK)