Munkatársunk megmutatja, hogyan készítsünk szájmaszkot odahaza – videóval!

Kovács Loretta irodai/fotós munkatársunk szabadidejében szeret varrni, és most úgy döntött, száj/arcmaszkokat fog készíteni ismerőseinek. Mi pedig megkértük Lorettát, szedje pontról-pontra ennek a folyamatát, hátha más is kedvet kap hozzá. Alább az ő leírása olvasható, mellékelve néhány fotóval és videóval.

Kézzel is elkészíthetjük, de könnyebb, ha van otthon egy varrógépünk. Én most egy olyan anyagot választottam, aminek nem kell a hajtásait vasalni (pamutvászon). Ne feledjük azt, hogy a gyerekeknek készített maszk legyen pár centiméterrel kisebb.

  • Készítsünk kartonból sablont (én egy papírból készült mappát vágtam szét, mivel nem volt otthon kartonom). Az én sablonom felnőttek részére: 32×28 centiméter. Helyezzük a sablont az anyagra és filccel vagy tollal jelöljük körbe, majd szabjuk ki. Hajtsuk össze az anyagot a rövidebb oldalánál, ha kell, vasaljuk le az élt.
  • A kettéhajtott anyag széleit dolgozzuk el, én cikkcakkot választottam, hogy ne bomoljon az anyag a sok mosástól.
  • Összehajtva így olyan, mintha egy kis táskát varrnánk. Az anyag hosszabbik oldalán 1-1 cm-t varrjunk vissza.
  • Varrjuk össze a két rövidebb oldalt úgy, hogy az egyik anyagszélt picit csúsztassuk le a másikhoz képest 0.5 – 1 cm-rel. Ez segíteni fog, hogy könnyebben cseréljük a „szűrő” anyagot benne. Elkészült a zseb!

  • Ezután képezzünk kis „pillangót”, azaz hullámokat az anyagra, mind a két oldalon. Ha csúszik az anyag tűzzük le, majd varrjuk ezeket is le. Mind a két oldalon végezzük el a műveletet.

  • Ha ezzel kész vagyunk, akkor harisnyanadrágot karikázzunk fel mintha hajgumit vágnánk. Legjobb erre az üvegszálas, ha már nincs otthon gumi. Ezt nagyon jól lehet állítani is és nem is fog vágni.
  • A gumit helyezzük az anyagra, az anyagot hajtsuk be, majd varrjuk le úgy, hogy a gumit semmiképp ne varrjuk az anyaghoz, hiszen jó, ha ez a része is cserélhető, majd kössünk rá csomót.

  • Ezután már csak a próba van. Mivel nekem alul kicsit nagy volt, elállt az államtól, ezért egy picit a maszk alján beszűkítettem, vagyis a maszk mindkét oldalán a gumitól vissza 3-4 cm-re, majd az állnál is középen körülbelül 1 cm szűkítő varrást készítettem, így már követte is az arcom formáját. Arra vigyázzunk, kicsi legyen a szűkítés hossza, hiszen a zsebbe muszáj, hogy elférjen a szűrő. Szűrőnek én több réteg popsitörlőt (kiszárítva!), vagy 1 db egyszerű tisztasági betétet használok, utóbbi tiszta pamut és még tapad is az anyaga.
  • Mielőtt használnánk, mossuk ki alaposan és csak szárazon használjuk. Minden használat után azonnal mossuk ki, és soha ne hordjuk a nyakunkon, az orrunk alatt, ne húzgáljuk le és fel, ne dugjuk a zsebünkbe, mert megfertőzhetjük magunkat. Ha egyszer felvettük, maradjon is ott!

Otthon, miután levettük a kesztyűt, cipőt, felsőt, kizárólag tiszta, megmosott kézzel vegyük le magunkról óvatosan úgy, hogy a fülünkről leakasztjuk az egyik fülét, majd a másikat.