Nyert Kaposváron, bajnoki döntőben a Vegyész!

Bejutott a férfi röplabda Extraliga fináléjába a Vegyész RC Kazincbarcika, miután az elődöntő negyedik mérkőzésén 3-1-re nyerni tudott a Fino Kaposvár vendégeként.

Hazai pontokkal kezdődött a találkozó, majd mínusz kettőről plusz kettőre javította magát a Vegyész (2-0, 3-5), elsősorban Vlado Milev két ászával és Lubos Macko centerpontjaival. Németh Szabolcs is szerzett gyorsan kettőt (4-8), a kaposváriak bele-bele hibáztak, és máris kétszer annyi volt (6-12). Horváth Kristóf három kőkemény nyitással kínálta meg Marian Vitkót, aki mindet tökéletesre játszotta be, de csak utóbbi labdamenet végén örülhetett a Kazincbarcika (9-15). Hajtott a rekordbajnok, a meccs addigi legszebb labdamenetét sikerült is megnyerni (13-18), de megint szerzett hármat a VRCK, jött is erre Demeter György második időkérése. 16-23-nál Marek Kardos döntött úgy, hogy kikéri első félpercesét, együttese pedig innen már nem is engedett ki (18-25, 0-1).

Szépen megtelt a kaposvári csarnok, a helyiek szerint férfi mérkőzésen ilyen sokan „már régen voltak”. Azért Kazincbarcikáról is érkezett egy tucatnyi drukker, akiknek olykor sikerült hangban elnyomniuk a hazaiakat. Hatalmas blokkokat osztottak ki Mackóék a második szett elején, egy remek labdamenet végén ők örülhettek ezúttal (3-4), majd egy másikat követően is, abban Milev volt a „hős”, miután kétszer is nagyot mezőnyözött (5-5). Szabó Dávid sáncát követően hárommal ment a címvédő (7-10), de az addig jól működő fogadásba jött egy „rövidzárlat”, amiről Bozóki Bence gondoskodott, és megfordította az állást a Fino (13-12). Meglépett néggyel a hazai együttes (18-14), meg is jött a szurkolóik hangja, és egy remek hajrával villámgyorsan egyenlített a Kaposvár (25-16, 1-1).

Az újabb térfélcserét követően ismét Carlos Péezék kezdtek jobban (5-8), de Nagy Péter pontjaival kapaszkodott a Somogy megyei gárda (9-10). Juhász Péter centerből többször is eredményesen támadott, olykor a blokkról dolgozva, míg a másik oldalon Bozóki kapott nagy tapsot, csapata pedig pontot (13-16). Macko jó támadása nagyon kellett (15-19), majd a szlovák center Milev visszajövő nyitásából is eredményes tudott lenni (16-21). Előbb Demeter, majd Kardos kért időt (17-21), Bögöly Gábor ütése végén pedig kettőre feljött a Kaposvár (20-22), amire a vendégek edzője időkéréssel reagált. Nagy P. egyre csökkentette csapata hátrányát, majd Keen Cameron nyitott hosszút (22-24), Szabó D. pedig lezárta a mini csatát (23-25, 1-2).

Kalmár Ákos nyitásaival jól kezdett a Fino (3-1), amire Szabó D., válaszolt (3-3), majd Blázsovics Péter is feliratkozott a pontszerzők közé (5-5). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, amikor először ment el kettőre a Vegyész, Demeter akkor kérte ki első idejét (11-13). Egy-két ponttal jártak ellenfelük előtt a borsodiak, és amikor már háromra duzzadt az előnyük, Demeter másodjára is magához hívta övéit (14-17). Nagy P. ütéseivel és Pápai Péter mezőnyeivel ismét szorosabb eredményt mutatott az eredményjelző (17-18), és Kardos időt kért, hogy fújjanak egy kicsit a fiai (18-19). Juhász Bögöly ejtését húzta le (19-21), Blázsovics kiütötte a játékszert az említett kaposvári kezéről (20-22), aztán ismét Juhász volt a pontszerző (21-23). Macko Nagy P.-t hatástalanította, aztán Bozókit, ezzel döntőbe sáncolta a Vegyészt (21-25, 1-3).

A Kaposvár 15 év után marad le ismét a bajnoki fináléról, míg a Kazincbarcika április 23-án kezd odahaza, ellenfele az LV Sport Pénzügyőr SE lesz.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, ELŐDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Fino Kaposvár – Vegyész RC Kazincbarcika 1-3 (-18, 16, -23, -21)
Kaposvári Sportcsarnok, 500 néző. V.: Halász T., Szabó P.
Kaposvár: Keen 4, Bozóki 9, Nagy J. 10, Nagy P. 22, Horváth 2, Kalmár 2. Csere: Pápai (liberó), Bögöly 7. Vezetőedző: Demeter György.
Vegyész: Páez 2, Németh 8, Juhász 12, Szabó D. 15, Milev 14, Macko 10. Csere: Vitko (liberó), Blázsovics 4, Toronyai. Vezetőedző: Marek Kardos.
Döntőbe jutott a Vegyész, 3-1-es összesítéssel.

Demeter György: Feszülten, idegesen kezdtünk, de visszajöttünk a mérkőzésbe, és végig ott voltunk ellenfelünk mögött. Ragyogó blokkokkal nyertek a kazincbarcikaiak, mi bele-bele hibáztunk, ez pedig a vereségünkbe került, de végig küzdöttünk, és nem adtuk fel.

Marek Kardos: Érzelmekben gazdag mérkőzés volt, amelyen sok nyitást rontottunk. Egy állásban beragadtunk a második játszmában, amelyet a Kaposvár kihasznált. Türelmesek voltunk a folytatásban, főleg blokkban és védekezésben hoztunk extrákat, de a visszatámadásaink is rendben voltak. Nehéz mérkőzés volt, de gratulálok a fiúknak, mert küzdeni tudásból ismét jelesre vizsgáztak.

(Fotó: vrck.hu)