„Szeretném megvetni a lábam a felnőttek között” – Földes Dániel

Földes Dániel második szezonját töltötte még csak a Vegyész RC Kazincbarcika csapatánál, amikor a 2019/20-as szezonban bemutatkozhatott a felnőtt csapatban. A még mindig csak 18 éves, több poszton is bevethető játékossal beszélgettünk.

A szélső ütőként, feladóként és liberóként is már kipróbált Földes Kunhegyesről került a Vegyész utánpótlásába 2018 nyarán. Első évében kizárólag az ifi és a junior csapatot erősítette, de a mögöttünk hagyott szezonban már javarészt a felnőttekkel edzett, sőt, a debütálására is sor került egy Pécs elleni bajnokin.

„Óriási öröm volt, hogy egy év után már sikerült felkerülni a felnőttekhez, remélem, meg tudtam vetni a lábamat, hiszen még jó néhány évig itt szándékozom játszani” – árulta el Földes a honlapunknak, aki a debütálására is visszaemlékezett. „Emlékszem, hogy a pécsiek ellen kaptam meg a bizalmat először, és hogy nagyon izgultam, mert minél jobban szerettem volna megfelelni az edzőnek. Ez sikerült szerintem, mert ezt követően még több lehetőséget kaptam Marek Kardostól. A pécsiek ellen egyébként tényleg jól ment a debütálás, mert rögtön egy ásszal kezdtem.”

A fiatal játékos a pécsiek ellen nyitni és feladni állt be, de a Dunaújváros ellen például liberónak öltözött be, hiszen alkarral sem ügyetlen. A szezon folyamán többször is lehetőséget kapott a nyitóhelyen, szerváival pedig nem egyszer kellemetlen helyzetbe is hozta ellenfeleit.

„Ahogy egyre több lehetőséget kaptam, úgy váltam én is mindig nyugodtabbá” – folytatta. „Az edző mindig előre szólt, hogy tudjak készülni a feladatomra. Volt, hogy már nem is izgultam, és szerintem sikerült is jól megoldanom a rám bízott feladatokat. Csak azzal foglalkoztam, hogy minél többet játsszak, az nem volt elsődleges szempont, hogy milyen poszton. Az utánpótlásban inkább feladót szeretek játszani, habár sokszor ütő vagyok, míg a felnőtteknél inkább nyitni állítottak be, valamint védekezni is kellett.”

Arra is kíváncsiak voltunk, milyen tervei vannak, illetve hogyan teltek napjai a járványhelyzet idején.

„Terveim vannak, mégpedig a juniorok és a felnőttek között egyaránt, mert mindkét csapattal szeretnék sikeres lenni, valamint a felnőttek között ott ragadni. Idehaza, Kunhegyesen edzek, mozgok, segítek a ház körüli munkában, valamint azért az iskolai teendőkre is figyelni kell, péntektől például vizsgázom, ezért megyek Kazincbarcikára” – zárta gondolatait Földes, aki hozzátette, tisztában van azzal, hogy nem ő az első kunhegyesi játékos a Vegyészben, mert sokat hallott Szalai Szabolcsról, Banai Mátéról és Kovács Sándorról is.

(főcímkép: vrck.hu)