Toma Sándor: Csak káosz lenne a pályán, ha mindig más poszton szerepelnének a játékosok

Toma Sándor, a Vegyész RC Kazincbarcika vezetőedzője szerint nem kell aggódni a csapat legutóbbi két fordulóban mutatott teljesítménye miatt. A játékosok folyamatosan azért edzenek, hogy javítsanak, idővel pedig a munkába fektetett energia meghozza a gyümölcsét.

A Vegyész a Kecskeméti RC elleni sima vereség után csak öt szettben tudta két vállra fektetni a Dunaferr SE csapatát, miközben mindenki arra számított, hogy könnyed, felszabadult játékot nyújtanak majd Toma Sándor legényei. A nyitásfogadással azonban ezúttal is megszenvedtek a borsodiak, de a vezetőedző szerint ebben lehet javulni.

A Vegyész a legutóbbi két fordulóban gyengébben játszott, de az edző szerint nem kell aggódni. (Fotó: boon.hu/Ádám János)
A Vegyész a legutóbbi két fordulóban gyengébben játszott, de az edző szerint nem kell aggódni. (Fotó: boon.hu/Ádám János)

„Valóban időben jött a Kecskemét elleni vereség és a Dunaferr elleni pontvesztés, de már a felkészülési időszak alatt is láttuk, hogy fogadásban kicsit gyengébbek vagyunk” – mondta a vrck.hu-nak Toma Sándor. „Ha lassan is, de kezdünk visszarázódni, azért a tavalyi ezüstérmes elleni pofon igencsak nagyra sikeredett. Az öltözőben nincs gond, viszont a három fogadónk közül ketten is munka mellett röplabdáznak, és mivel közeleg az év vége, jóval több tennivalójuk van a munkahelyükön. Emiatt néha hagynak ki edzéseket, illetve amikor megjelennek, már kicsit fáradtabbak. Kovács Zoltán korábban játszott magasabb szinten, ő rutinból képes jó teljesítményt nyújtani, ahogy az a Dunaferr ellen is látszott. Dudás Tamás és Árva Milán kicsit gyengébb napot fogott ki, de például az edzéseken a kemény nyitásokat gyönyörűen fogadják, míg a meccsnapon egyszerűen csak gyengébb formában voltak. Árva Milán ráadásul az elmúlt két évben átlózott, kevesebbet fogadott, így ő most – ha lehet ezt mondani – tanulja ezt a posztot.”

Toma Sándor szerint hiba lenne átlóként játszatni Árva Milánt, hiszen már az idény eleje óta nyitásfogadóként számítanak rá.

„Ha folyamatosan cserélgetnénk a játékosokat a pozíciókban, abból nem sülhet ki jó dolog” – tette hozzá a szakember. „Kell egy kis idő, mire belerázódik ebbe a szerepkörbe, de a Dunaferr elleni összecsapás utolsó két szettjében már elkapta a fonalat. Ha cserélgetnénk a játékosokat a posztokon, csak káosz lenne a pályán. Surányi István eddig többet játszott, de ő is munka mellett röplabdázik. Még az ő teljesítménye is hullámzó, de keményen dolgozik az edzéseken, a hozzáállására semmi panaszom nem lehet, ahogy a többiekére sem. Sokat nyitunk és fogadunk a tréningeken, folyamatosan dolgozunk, mert csak akkor leszünk jobbak, ha pótoljuk a hiányosságainkat.”

Szabó Dávid a Dunaferr ellen könyöksérülés miatt nem játszott, míg Kecskeméten lázasan lépett pályára. A sokszoros magyar válogatott játékos a hétvégi, Pénzügyőr elleni összecsapást elővigyázatosságból még lehet, hogy ki fogja hagyni, de a Dág és a Kaposvár ellen már játszani szeretne.

Tóth Milán