Újfent az ötödik szett döntött a PSE javára

Nagyot küzdött kedd este a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika az Extraliga bronzcsatájának utolsó, ötödik mérkőzésén, hiszen kétszettes hátrányból állt fel a Pénzügyőr SE vendégeként, és a döntő játszmában is csak minimális különbséggel maradt alul.

Csoma Krisztián és Willian Reffatti ponterős játékának köszönhetően sikerült a Vegyésznek az első szettben tartania a lépést, egészen pontosan felkapaszkodnia a hajrában. 22-17-re vezetett ugyanis már a Pénzügyőr, innen egyenlítettek a vendégek és bár négy szettlabdát is hatástalanítottak, a túlórában behúzta a PSE az első játszmát (28-26, 1-0).

Szorosan indult a második szett is, de egy állásban megfogta a Pénzügyőr a Kazincbarcikát. A hárompontos hátrányból gyorsan hat lett (18-12), és mivel Toronyai Miklós már a játszma elején kikérte mindkét idejét, cserékkel próbálta meg felrázni övéit, hiába (25-17, 2-0).

Csoma jól kezdte a meccset, de a második szett derekán Szabó Dávid váltotta, aki a harmadikban egy elrontott nyitást követően zsinórban három pontot szerzett (6-6). Reffatti a meccs addigi legszebb labdamenetét egy hátsó soros bombával zárta le (10-12), de Rása Alexék gyorsan egalizáltak. Maradt a változatos játék, ami az eredményben is megmutatkozott: 12-15-ről 16-17-re zárkózott Jókay Zoltán együttese, majd 19-17-re a PSE. Toronyai bátra használta a fiatalokat is, Cziczlavicz Dávid és Péter Benedek is pályán volt Péter Márton mellett (21-21), jól szállt vissza nyitni Csoma is, és végül összejött a szépítés egy Szabó-ejtést követően (23-25, 2-1).

Jó hazai blokkokkal indult a negyedik szett, Toronyai pedig ismét kikérte mindkét idejét a szett elején, mert nem tudott elforogni csapata (7-3). 13-9-nél  jött Cziczlavicz, valamint zsinórban három pont a GreenPlan-VRCK-tól, amire egy Jókay-félperces volt a reakció. Szabóék egyenlítettek (16-16), Csoma ismét jól szállt be nyitni, Jókay pedig magához hívta övéit (17-19). Óriásit küzdöttek Kiss Mátéék, és még két baki is belefért, jöhetett az utolsó, mindent eldöntő felvonás (22-25, 2-2).

A fővárosiak kezdtek jobban (5-2), de Szabóék az időkérésüket követően egyenlítettek, így a hazaiak pauzáztak (5-5). Átvette a vezetést a Vegyész, mégis a Pénzügyőr volt előnyben a térfélcserénél, Igor Nascimento ugyanis jókor villant (8-7). A brazil center lendületben maradt, Toronyai 11-9-nél kérte ki második idejét. A GreenPlan-VRCK játékosai becsülettel küzdöttek az egész párharc során, az utolsó mérkőzésen is, de a PSE szájából nem sikerült kiénekelniük a sajtot, a fináncok a legminimálisabb különbséggel megnyerték a bronzcsatát (15-13, 3-2).

Reffatti 27, Szabó 23 ponttal zárt, míg a hazaiaknál öten is tíz pont fölött termeltek, Kovács Zoltán 18-ig jutott.

A Pénzügyőr SE-nek gratulálunk a bajnokságban megszerzett bronzérméhez.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, 3. HELYÉRT, 5. MÉRKŐZÉS
Pénzügyőr SE – GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika 3-2 (26, 17, -23, -22, 13)

Kőér utca, Budapest, 300 néző. V.: Adler, Mezőffy.
PSE: Magyar 3, Kiss D. 15, Tomanóczy 12, Kovács 18, Dávid 12, Rása 13. Csere: Feliciano (liberó), Solti 1, Nascimento 5, Tordai. Vezetőedző: Jókay Zoltán.
Vegyész: Páez 1, Reffatti 27, Juhász 5, Csoma 12, Péter M. 3, Moraes 6. Csere: Kiss M. (liberó), Péter B. 3, Szabó 23, Warzywoda, Cziczlavicz. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Toronyai Miklós: Először is gratulálni szeretnék a Pénzügyőrnek. Másodszor, gratulálok az én csapatomnak is, mert kétszettes hátrányban sem adták fel, az utolsó pillanatig küzdöttek. Egy remek párharc volt ez a bronzcsata, annak ellenére, hogy mi lettünk a negyedikek. Az utóbbi évek bajnoka és kupagyőztese ellen szépen megálltuk a helyünket. Habár többre vágytunk. Voltak hibáink, ez igaz, de a bronzcsatában kitettük a szívünket, a lelkünket, sajnos csak ennyire futotta. Lehetne most sorolgatni a problémáinkat, de azt gondolom, hogy egy egészséges Juhász Peti és Blázsovics Peti nélkül is jó teljesítményt nyújtottunk. A szurkolóink is káprázatosak voltak, null-kettő után is úgy támogattak minket, mintha mi lettünk volna előnyben.

(főcímkép: Pénzügyőr SE Facebook-oldala)