„Valamit, valamiért” – nem sokat pihenhet Toronyai idén nyáron

Nincs sok ideje a pihenésre Toronyai Miklósnak, a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika férfi csapatának vezetőedzőjének, hiszen ahogy véget ért a magyar válogatott Európa Liga-menetelése, néhány nap szünetet követően már kezdődött az U21-es együttes összetartása.

A férfi válogatottnál másedzői posztot betöltő Toronyai – két játékosával, Kiss Mátéval és Péter Benedekkel egyetemben – már május közepén megkezdte a felkészülést az Európa Liga ezüst divíziójára. A nemzeti együttes veretlenül nyerte csoportját Ausztria és Grúzia előtt, majd az elődöntőt az aranyszett megnyerésével vette sikeresen Ciprussal szemben. A döntőben két alapembere nélkül kellett szerepelnie Nagy Péter szövetségi kapitány gárdájának, és bár helyenként sikerült jól játszania, összességében a két mérkőzésen Lettország csak egy szettet engedélyezett.

Az ezüstérem azonban így is jó eredmény a mieinktől, főleg úgy, ha figyelembe vesszük, hogy egy nagyon komoly fiatalításon esett át a válogatott, amelyben a vegyészesek közül Kiss alapembernek számított, Péter pedig öt mérkőzésen kapott bizonyítási lehetőséget.

„Mátén látszódott, hogy nagyon jót tett neki a válogatott meghívó, és összességében szerintem élt is a lehetőséggel” – mondta Toronyai honlapunk érdeklődésére. „Beni kevesebb lehetőséget kapott a mérkőzéseken, de nyitásban és támadásban tudott segíteni, ha szükség volt rá. Ha ez a társaság együtt marad három-négy évig, akkor lehet esélye egy jó eredmény elérésére.”

Ahogy véget ért a múlt héten a válogatott nyári programja, vezetőedzőnk alig néhány napra hazatért a családjához, csütörtöktől ugyanis már az U21-es válogatottat készíti fel az előtte álló, koszovói selejtezőtornára.

„Egy kicsit nehézkes ez a nyár, főleg a család szempontjából, mert nagyon sokat vagyunk egymástól távol. Tapasztalatszerzés, fejlődés szempontjából, szakmailag rendkívül hasznosan telnek ezek a hónapok, a válogatottért dolgozni pedig megtiszteltetés. Erre szokták mondani: ‘valamit, valamiért’. Majd eljön az az idő, amikor nem feltétlenül kell ilyen sokat bevállalni, de amíg fiatal szakedzőnek számítok, ezek a tapasztalatszerzések, tanulási fázisok nagyon hasznosak” – összegzett Toronyai.

Az Eb-selejtezőt követően egy rövid nyaralás vár szakedzőnkre, majd augusztus elején ismét folytatódnak az edzések, akkor már a Vegyészt kell felkészítenie a szezonrajtra.

Az U21-es válogatottban is helyet kapott két kazincbarcikai játékos, név szerint Cziczlavicz Dávid és Miklósi-Sikes Zétény.

(A főcímképen: Toronyai Miklós (balra) és Nagy Péter. Fotó: Imre György, MRSZ.)