Vegyész – Dunaferr 3-0

A férfi röplabda NB I negyeddöntőjének 1. mérkőzésén a Vegyész RC Kazincbarcika 3-0-s győzelmet aratott a Dunaferr SE ellen hazai pályán, így 1-0-ra vezet az egyik fél második sikeréig tartó párharcban.

FÉRFI RÖPLABDA NB I, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
VEGYÉSZ RC KAZINCBARCIKA – DUNAFERR SE 3-0 (24, 20, 20)
Kazincbarcika, KSK Tornacsarnok, 200 néző. Jv-k: Mezei, Nagy, Rácz, Jámbor.
Vegyész: Szabó D., Toronyai, Kovács, Árva, Banai, Juhász. Csere: Dudás (liberó), Bene (liberó). Vezetőedző: Toma Sándor.
Dunaferr: Kun, Kholman, Kalmár, Hatvany, Gebhardt N., Stefanovics. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Kiss, Guzmics, Bohnicsek, Szabó P. Vezetőedző: Tomanóczy Tibor.
Az állás az egyik fél második győzelméig tartó párharcban: 1-0 a Vegyész javára.

Tomanóczy Tibor, a Dunaferr vezetőedzője: Az első szettben voltunk csak igazán partiban a hazaiakkal, a többi játékrészben sokat hibáztunk, ami jellemző is a fiatalokra. Ha ezeket nem sikerül kijavítanunk, a Vegyész marad az esélyes a párharcban.

Toma Sándor, a Vegyész vezetőedzője: Az első szettben blokkvédekezésünk nehézzé tette a mérkőzést. Ebben feljavultunk, nyitásaink taktikusak voltak, ez hozzájárult ahhoz, hogy hozni tudtuk a meccset. Gratulálok a csapatnak, és készülünk a folytatásra.

RIPORT

A Vegyész az alapszakaszban mindkét alkalommal legyőzte a Dunaferrt, de hazai pályán csak öt szettben. Tomanóczy Tibor legénysége ezúttal sem adta olcsón a bőrét, egy pillanatig nem hagyta meglépni papíron esélyesebb ellenfelét. Az első technikai szünetben minimális volt a hazaiak előnye (8-7), majd 10-7-re módosult az állás. Innen is egyenlítettek a vendégek, majd néhány perccel később már ők vezettek (12-13). A második technikai szünetben is az Újváros volt előnyben (15-16), így jókor jött a szünet, hogy Toma Sándor rendezni tudja a sorokat. 18-20 után 21-20-at mutatott az eredményjelző, majd megint vezetett a Dunaferr (22-23). Tomanóczy cserékkel próbálta meg még jobban összezavarni a Vegyészt, de ez csak részben sikerült, végül Kalmár hibája jelentette a 26. hazai pontot (26-24, 1-0).

Az elvesztett játékrész ellenére a dunaújvárosiak továbbra is lelkesek, harcosak maradtak, míg a Vegyész nem tudta azt a röplabdát nyújtani, amit az alapszakasz utolsó két fordulójában igen (6-8). Gebhardt Norbert vezérletével a Dunaferr igyekezett állandósítani előnyét (11-13), majd Toronyai jó blokkja után 8-8 után ismét egál állt az eredményjelzőn (13-13). A publikum csak helyenként láthatott látványos röplabdát, mindkét oldalon sok volt a hiba, a vendégek főleg a nyitásaikat nem becsülték meg. A második technikai pauzához érve a VRCK fordított, Tomanóczyt pedig ez nem tette boldoggá, kicsit le is szúrta tanítványait. Néhány ponttal később kétszer is magához hívta fiait (20-18, 21-18), de ez sem segített, mert Juhász Péter jó megoldásai után már öttel vezetett a Vegyész. Kovács Zoltán harmadik pontját is megszerezte ejtésből, majd Szabó bombája után már 2-0-ra vezetett a borsodi együttes (25-20, 2-0).

Látszólag felszabadultabban kezdete a harmadik szettet Toma legénysége, és még az sem szedte Árva Milánék kedvét, hogy a Dunaferr ott loholt mögöttük (8-6). A szünet után Banai Máté és Kovács is blokkból szerzett pontot, így Tomanóczy 11-7-es állásnál kikérte első idejét. Továbbra is sokat hibázott a Duna-parti csapat, míg a Vegyész egyre jobban élvezte a meccset, még akkor is, ha néha hibázta Szabóék (16-11). Az újabb vendég időzés 18-13-nál jött, de a VRCK ekkor már kézben tartotta a meccset – legalábbis így gondolhatták a helyszínen lévők. A Dunaferr nem adta fel, Tomanóczy hajszolta tanítványait, a Vegyész-szurkolók pedig övéiket buzdították (21-19). Két vendég hiba után Szabó ászértékű nyitással jelentkezett, majd a 25. hazai pontot is egy dunaújvárosinak köszönhette a VRCK (25-20, 3-0).

tm