Vegyész – Kecskemét 2-3

Hiába állt fel hazai pályán a Vegyész RC Kazincbarcika kétszettes hátrányból a Kecskeméti RC ellen, mégis csak egy pontot szerzett, mert az utolsó játékrészt a vendégek nyerték 16-14-re, a találkozót pedig 3-2-re.

FÉRFI RÖPLABDA NB I, 17. FORDULÓ
VEGYÉSZ RC KAZINCBARCIKA – KECSKEMÉTI RC  2-3 (-20, -16, 22, 17, -14)
Kazincbarcika, KSK Tornacsarnok, 400. Jv.: Vári, Halász.
Vegyész: Toronyai, Kovács, Banai, Szabó D., Árva, Juhász. Csere: Dudás (liberó), Bene (liberó), Bokor, Budai, Csányi, Horváth. Vezetőedző: Toma Sándor.
Kecskemét: Török R., Dorcsák, Gacs, Farkas, Dávid, Pesti. Csere: Pápai (liberó), Balla, Török P., Erki. Vezetőedző: Gyurkó Sándor.

Toma Sándor, a Vegyész vezetőedzője: Azt mondtam a srácoknak az öltözőben, hogy kellő hőfokkal ugorjunk neki az ellenfélnek. Ez elsősorban a gyengébb fogadásunknak és támadásunknak „köszönhetően” nem jött össze. Amikor ezek rendben voltak, tudtuk kamatoztatni az erényeinket, nyertünk is két szettet. Az ötödik játszma hajrájában nem figyeltünk kellően, ha azok a megingások nincsenek, talán több esélyünk lett volna a mérkőzés megnyerésére.

Gyurkó Sándor, a Kecskemét vezetőedzője: Gratulálok a csapatomnak, mert mindenkinek helyén volt a szíve a simán elbukott negyedik játszma után is. Örülök, hogy Kazincbarcikán is nyerni tudtunk, és azt hiszem, a szurkolók is élvezték ezt az izgalmas összecsapást.

RIPORT

Villámrajtot vettek a lelkes kecskemétiek, a hazaiak négypontos hátrányban szerezték meg első pontjukat. Toma Sándornak időt is kellett kérnie, majd cserélt – Kovács Zoltán helyére Bokor Elek érkezett. Az első technikai szünetnél öt ponttal vezettek a vendégek, majd Banai Máté és társai szépen lassan játékba lendültek. A KRC elsősorban jó nyitásának köszönhette előnyét, de amint Árváék rendezték soraikat, elkezdték a felzárkózást (13-15, 13-16). Ekkor viszont ismét gond volt a fogadással hazai oldalon, így ismét meglépett a KRC. Toronyai Miklós támadásban is megvillant, ahogy Árva Milán is, így Gyurkó edző 19-21-nél időt kért. Mégsem tudott feljebb zárkózni a Vegyész, sőt, csak egy pontot tudtak szerezni. 20-25, 0-1.

Felváltva szerezték a poénokat a csapatok, majd Szabó hiába „ütötte el” a vendég center úját, ezt a bíró nem látta, és kétpontos előnybe került a Kecskemét (4-6). Növelték előnyüket a vendégek, három ponttal is megléptek (5-8), majd Dorcsák jó nyitása után 10-6-ot mutatott az eredményjelző a javukra. Toronyaiék nem tudtak átesni holtpontjukon: sok volt a hiba mind fogadásban, mind támadásban. Ezzel szemben a Kecskemét fiataljai – a legidősebb játékosuk a 25 esztendős Dávid Csanád – magabiztosan, felszabadultan játszottak (11-16). Árva helyett ekkor már Budai Balázs volt a pályán, aki első labdaérintéséből pontot szerzett. Csányi Tamás Banait váltotta, de ez sem segített. A maroknyi vendég szurkolótábor is megnyerte a kis csatáját a hazai drukkerekkel szemben – igaz, utóbbiak nem igazán akarták elhinni, amit látnak, a formán kívül játszó kedvenceiket. 16-25, 0-2.

A kezdőt küldte pályára Toma Sándor vezetőedző a harmadik játszmában, ami egy Toronyai-ásszal kezdődött. 5-3-ra meglépett a Vegyész, köszönhetően Szabó pontjainak, mégis fordított a KRC. Az első technikai szünetben hazai vezetésnek (8-7) tapsolhatott a publikom, majd Árva kőkemény ütése után 13-10 volt az állás. Vérszemet kaptak a borsodiak, de jöttek a hibák, így egálra módosult az eredmény (13-13). Juhász kőkemény ütése hiába pattant a vonalon, mert a bírók hosszúnak vélték; Szabó ütését viszont már mindenki bent látta (16-15). Újra kettő volt a hazai előny, de ezúttal sem tudott mit kezdeni ezzel a Toma-legénység, mert Farkasék 19-nél beérték vendéglátóikat. Banaiék nem törtek meg, talán a „mindenki szurkoljon” rigmus is segített nekik abban, hogy a hajrát kétpontos előnyről várják (21-19). Török szemfüles megoldása után megint Banai villant (22-20), a szett végén pedig Szabó bombáját Török képtelen volt fogni. 25-22, 1-2.

Ugyanúgy kezdődött ez a játékrész is, mint az előző kettő: nem igazán tudtak meglépni egymástól a felek. A kötelező pauzánál 8-6-ra ment a Vegyész, és után is gyorsan szerzett még kettőt, igaz, ehhez kellett Farkas hibája is. A kecskemétiek „beragadt”, ezúttal nem jöttek be a megoldásaik (13-8). Török helyére érkezett Balla Szabolcs feladóba, de a VRCK-t ez sem tudta megakadályozni abban, hogy előnnyel vonuljon a kötelező szünetre (16-11). 20-15-nél Gyurkó Sándor vezetőedző magához hívta övéit, többet is cserélt, de Banai két jó blokkal jelezte: komolyan gondolja a Vegyész a meccs megnyerését. 25-17, 2-2.

Török a hálóba nyitott, Dávid ütött hosszút, a Szabó-Juhász kettesblokk remekelt, így 3-0-val indult az ötödik játszma. Szabó gyönyörű mentését a főbíró szabálytalannak ítélte, míg segítője nem sípolt, így a hazaiak számon kérték a döntést. Nem sokat foglalkoztak viszont a játékvezetővel a csapatok, hiszen volt ennél sokkal fontosabb is. A Kecskemét egy pillanatra sem adta fel a találkozót, főleg Dorcsák és Dávid jó játékának köszönhetően ott loholt ellenfele nyakán, majd Szabó hosszú ütése után 7-7-re módosult az állás. A térfélcserénél már a vendégek vezettek, sőt, még egy jó blokk után 7-9 volt az eredmény a javukra. 11-10-es hazai vezetésnél a vendégek reklamáltak, Gyurkó edző pedig jobbnak látta, ha inkább időt kér – jól döntött, mert csapata egyenlített. 13-13-nál Toma Sándor hívta magához övéit, de a győzelem elmaradt, a Kecskemét az utolsó játékrészt 16-14-re megnyerte. 14-16, 2-3.

tm