Vegyész – Kecskemét 3-0, döntős a csapatunk!

Csütörtök este is legyőzte a Vegyész RC Kazincbarcika a Kecskeméti RC-t a férfi röplabda NB I elődöntőjében (3-0; 18, 18, 19), így 3-1 arányban megnyerte a párharcot, és készülhet a címvédő Fino Kaposvár elleni fináléra.

FÉRFI RÖPLABDA NB I, ELŐDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
VEGYÉSZ RC KAZINCBARCIKA – KECSKEMÉTI RC 3-0 (18, 18, 19)
Kazincbarcika, 500 néző. Jv-k: Adler, Ujházi, Mocsnik, Szarka.
Vegyész: Toronyai 3, Szabó D. 20, Juhász 6, Banai 10, Árva 17, Kovács Z. 4. Csere: Dudás (liberó), Bene (liberó). Vezetőedző: Toma Sándor.
Kecskemét: Balla, Pesti 7, Dorcsák 10, Gacs 3, Dávid Cs. 10, Farkas P. 7. Csere: Cseh (liberó), Pápai (liberó), Török P., Erki, Horváth K. 1. Vezetőedző: Gyurkó Sándor.
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 4–2, 5–7, 10–10, 15–12, 19–14. 2. játszma: 6–1, 6–5, 11–11, 14–11, 17–12, 21–16. 3. játszma: 4–4, 8–6, 11–7, 15–10, 19–13, 23–19.
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcot a Kazincbarcika nyerte 3-1-re.

Toma Sándor, a Vegyész vezetőedzője: A mérkőzés előtt egy kicsit izgultam, de játékosaim gyorsan megnyugtattak. Úgy gondolom, hogy a sors igazságot szolgáltatott nekünk, és elértük azt a célt, amelyet a bajnokság kezdetén kitűztünk magunk elé. Ami ezután következik, az már csak hab lehet a tortán. Szurkolóink remek hangulatot teremtettek, ilyen atmoszférában öröm volt játszani.

Gyurkó Sándor, a Kecskemét vezetőedzője: Rendkívül megilletődötten és bátortalanul játszottunk. Nem most ment el a párharc, hanem hétfőn otthon. A barcikaiaknak gratulálok, és sok sikert kívánok nekik a döntőben. Most jobb csapatot alkotnak, mint mi vagyunk, remélem, hogy mi a bronzmérkőzésen vigasztalódunk.

RIPORT

Legalább fél órával a kezdés előtt ki kellett érkezniük a csarnokba azoknak a nézőknek, akik jó helyről, középről szerettek volna tanúi lenni ennek a csatának. A mérkőzéshez minden külső kellék adott volt, hiszen a hazai szurkolók egy része sárga és kék lufikkal készült a lelátón, de lengett zászló, volt előmondó drukker megafonnal, dob, duda, biztató kiírás („A cél előttetek, a tábor mögöttetek”), szóval a hangulaton semmi sem múlt.

A második poénnál Balla rosszul ért földet (diagnózis: szalaghúzódás), ölben kellett lehozni a kispadhoz, Török P. jött helyette a pályára. Utána, a küzdőtéren 4-2-re lépett meg a VRCK, de hamar egál lett (5-5). Ezt követően két pontot csinált a látogató (5-7), amely hamarabb is érte el az első technikai szünetet (6-8). Pár pillanattal később ismét döntetlenre alakult az állás, érezhető volt, hogy minden egyes jó vagy rossz megmozdulásnak hatványozott jelentősége lehet. Banai centerből hozta 10-10-re a VRCK-t, Kovács Z. pedig egy gyenge kecskeméti fogadás után volt résen. 12-10-nél időt kért Gyurkó Sándor, jól érezte a szakvezető, mert játékba lendült a Barcika. Óriási mezőnymunkát végzett mind a két gárda, kár volt Szabó D. hosszú nyitásáért (15-13). A folytatásban Árva már negyedik pontos ütését mutatta be, Juhász és Toronyai pedig kiválóan blokkolt, kétszer is (18-14). 19-14-nél már veszni látszott a játszma az alföldieknek, így a KRC vezetőedzője ismét „belenyúlt” a találkozóba. Toronyai nyitását azonban nem tudták menteni a másik oldalon (21-15), a VRCK szebbnél szebb pontokat szerzett és Juhász centerbeli villanásával biztosan került előnybe.

A második felvonás kezdetén, 2-1-nél Banai ölelte meg Árvát, aki utána szerencsésen nyitott, a hálóról a labda a kecskeméti térfélre csorgott (3-1). Újabb egy hazai egység után Gyurkó Sándor már nyomta is az „időt” jelző gombot, mert teljesen leült csapata. Nem így a Vegyész! Azon elgondolások szerint haladtak Szabó D.-ék, amit elképzeltek, elterveztek, de azért még messze volt a vége (6-1). Farkas be is nyitotta Dudást, és 6-5-nél Toma Sándor is szünetet látott jónak. Dávidot kettes sánccal hatástalanította a Vegyész (8-5), tombolt félezer hazai drukker. Magas színvonalú játék, nagy mentések jellemezték a találkozót, a vendégek 11-11-nél egyenlítettek. Ezen pontról azonban Banaiék mozdultak el (14-11), jött is a KRC-diskurzus. Adler játékvezető nyugtatgatott, elsősorban Árvát, a második technikai szünet pedig 16-12-nél érkezett el. Hármas vendéglátó sánccal alakult az eredmény 19-15-re, majd 20-16-ra. Banai a nyitóhelyen remekelt, Szabó D. is, így esélye sem volt a Kecskemétnek, ezt a menetet is fölényesen hozta a Vegyész.

A 2:0-val a célegyenesbe lépett a borsodi együttes, a kérdés az volt, hogy tudja-e tartani addig mutatott formáját a VRCK, marad-e jó szinten a koncentráció. 3-2-nél két ember közé esett le a labda, de ez csak kicsinyke öröm volt a látogató számára. Toronyai áthúzással lepte meg Pestiéket, a vendégek hitehagyottságát jelezte Dávid outos szervája is. 10-7-nél újfent Gyurkó Sándor „szólt” közbe, mert továbbra is a Barcika irányított. Azért még lőtávolon belül volt a Kecskemét (13-9), de kezdtek tiszta szituációban is rontani (15-10). Előnyét taktikus röplabdával tartotta a Barcika (19-13), de két egyes blokk felhozta a Kecskemétet (19-16), és erre nem is lehetett mást lépni Toma Sándornak, mint időt kérni. A KRC még fellángolt (23-19), de Szabó D.-ék 1 óra 17 perc alatt nyertek és bekerültek a fináléba, 9 év, 2007 után. Érthető volt, hogy az utolsó pont után óriási ünneplés kezdődött a csarnokban.

(Forrás: boon.hu, ÉM – Molnár István; nso.hu. Fotó: Kozma István)